W przyrodzie występuje szeroki wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i charakteryzują się wysoką zawartością odżywczych substancji. Od wieków nasi przodkowie je zbierali. Były one dla nich jednocześnie pożywieniem i lekiem. Teraz każdy z nas może sięgnąć po wiedzę przodków i zaczerpnąć z naturalnego źródła smaku oraz zdrowia. Zapewne wszyscy znają bardzo popularną roślinę jaką jest babka lancetowata. Ale już nie wszyscy wiedzą, że z jej młodych liści można przygotować pyszną sałatkę czy ugotować jak szpinak i dodawać do omletów czy jajecznicy. Okłady z babki lancetowatej stosuje się w przypadku zranień, zapaleń skóry, oparzeń, obrzęków i ukąszeń owadów. Powszechnie występującą rośliną jest mniszek, którego liście i korzenie mają działanie moczopędne. Jest też pomocny w dolegliwościach wątroby, oczyszcza krew, łagodzi zaburzenia trawienne. To zastosowanie jedynie 2 spośród 200 roślin opisanych w tej publikacji, a które bez problemu spotkasz na łące, trawniku lub w lesie. Teraz sam możesz sprawdzić w czym pomogą Ci pozostałe z nich. Książka ta jest łatwym w zastosowaniu przewodnikiem. Znajdziesz w niej informacje o najważniejszych i najbardziej u nas rozpowszechnionych dzikich roślinach jadalnych wraz ze zdjęciami i opisem ich właściwości odżywczych i leczniczych. Uzyskasz szczegółowe dane dotyczące tego, jakie części rośliny można zbierać o danej porze roku i w jaki sposób można ich używać w kuchni. Nauczysz się także umiejętnie rozpoznawać trujące rośliny, które można łatwo pomylić z jadalnymi. Zdrowie i smak z natury.
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Sheti, ocena: 5/5
2015-03-07
Dawniej ludzie nie mieli takich udogodnień jak my. Nam wystarczy wyjść z domu, udać się do sklepu i już mamy całe mnóstwo roślin do wykorzystania w kuchni. Jednak już od zarania dziejów człowiek interesował się tym, co daje mu natura ? spożywał całe mnóstwo roślin zielonych, jednak tendencja ta znacznie zanikła. Dzisiaj raczej nie spotyka się ludzi, którzy idą do lasu bądź na łąkę mając na celu zebranie czegoś na obiad. A szkoda, bo nawet nie zdajemy sobie sprawy, jakie dobrodziejstwa można tam znaleźć.
Oznajmiam wszem i wobec, że książka ?Jadalne rośliny dziko rosnące? trafia do grona moich ulubionych pozycji! Jestem pod tak ogromny wrażeniem jej wykonania, że aż ciężko mi to wyrazić słowami. Jej wydanie jest po prostu znakomite, a ogrom zawartych w informacji przytłaczający, ale w jakże pozytywnym tego słowa znaczeniu. Otrzymujemy opisy wielu gatunków roślin, które idealnie nadają się do tego, aby korzystać z ich dobrodziejstw. Już na wstępie otrzymujemy jasne informacje, jak z tej książki korzystać, co oznaczają wszystkie symbole, na które się natkniemy, a co więcej, rośliny zostały podzielone w taki sposób, aby ułatwić szybką i prostą identyfikację.
Co składa się na opis pojedynczej rośliny? Nazwa polska, nazwa łacińska, przynależność do rodziny, zdjęcie i podstawowe informacje typu wzrost czy czas kwitnienia. Ale to zaledwie początek, bowiem potem otrzymujemy kwintesencję tego, co najważniejsze ? zastosowanie poszczególnych części rośliny w kuchni, spis cennych substancji w niej zawartych (naukowe słownictwo to coś, co kocham!) oraz działanie lecznicze. Każda roślina opatrzona jest zdjęciem, dzięki któremu najłatwiej będzie ją zidentyfikować w warunkach naturalnych. Dodatkowo w niektórych przypadkach otrzymujemy również dokładny i szczegółowo opisany schemat, dzięki któremu wiemy, na co należy zwracać największą uwagę przy identyfikacji.
Świetną rzeczą są strony poświęcone niebezpiecznym pomyłkom. Na pewno każdy doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że wiele roślin jest trujących i nikt nie chce ich przez przypadek zebrać. Dzięki tej książce na pewno będzie łatwiej poradzić sobie z tak nieprzyjemnymi sytuacjami. Kolejnym dodatkiem są tabele przedstawiające czas zbioru poszczególnych roślin, nawet z podziałem na ich poszczególne części (liście, korzenie, nasiona). No i już to, co urzekło mnie najbardziej ? opisy istotnych substancji leczniczych, takich jak alkaloidy, aminy biogenne, kwasy, olejki, saponiny i kilka innych.
?Jadalne rośliny dziko rosnące? to książka cudowna, znakomita i jedyna w swoim rodzaju! Zawiera w sobie wszystko to, co powinna. Autorzy z pewnością włożyli w nią mnóstwo pracy, ale efekty są powalające. Zdecydowanie warta swojej ceny, cieszy oko, a przydatna okaże się na pewno! Zwłaszcza dla osób interesujących się ziołolecznictwem czy naturalnym odżywianiem. Ja jestem wręcz przekonana, że będzie mi nie raz towarzyszyć podczas spacerów i dzięki niej wzbogacę swój jadłospis. Stanie się nieodłącznym elementem wycieczek, a co więcej ? pokuszę się o stwierdzenie, że dzięki niej można stać się mistrzem w rozpoznawaniu jadalnych roślin, które wiele osób lekceważy, ba! Nawet czasem uważa za chwasty. Nigdy nie wiadomo, kiedy taka wiedza się przyda. Książka idealna w całej swojej okazałości!
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Kris, ocena: 5/5
2014-07-08
Zaletą tej książki są zdjęcia każdej rośliny. Dzięki nim można odróżnić rośliny jadalne od trujących, ponieważ łatwo popełnić błąd. Rośliny są czytelnie oznakowane i z łatwością można zorientować się w jakiej porze roku najlepiej je zbierać, aby wydobyć jak najwięcej ich właściwości smakowych i leczniczych. Bardzo się cieszę, że taki kompleksowy przewodnik powstał i że mogę z niego korzystać.
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?