Fasola
-
Autor: Hanna Szymanderska
- ISBN: 9788374042659
- EAN: 9788374042659
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Klub Dla Ciebie
- Liczba stron: 176
- Rok wydania: 2006
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
19,49zł
W książce znajduje się wyjaśnienie, skąd i kiedy przywędrowała do nas fasola oraz jakie właściwości odżywcze posiada. Jest cennym warzywem dla wegetarian, gdyż może zastępować mięso. W poradniku znajduje się wiele przepisów na dania z fasolą. Można ją podawać ugotowaną sauté polaną masłem oraz dodawać do potraw mięsnych i warzywnych. Jest też pyszna w sałatkach.Fasola bujnie porastała nasz glob kilka tysięcy lat temu. Była niegdyś podstawowym składnikiem diety Indian. Majowie uważali, że połączenie fasoli ze zbożami daje człowiekowi sii energię. Takie przekonanie istnieje także w dzisiejszej dietetyce. Znamy kilkanaście odmian fasoli, a źródeł ich pochodzenia można szukać i w Afryce i w Azji i w Ameryce Płd. Dojrzała roślina zawiera prawie wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki, a ze względu na wysoką zawartość białka stosowana jest w dietach wegetariańskich, z powodzeniem zastępując mięso.