KATEGORIE [rozwiń]

Producent Etja

Etja Olej kosmetyczny z pestek arbuza 50ml

28,65 zł 25,90 zł


Etja Olej kosmetyczny z pestek arbuza 50ml ARBUZ ZWYCZAJNY (Citrullus Vulgaris) Gatunek rośliny z rodziny dyniowatych należących do rzędu dyniowców z kładów różowych.  Twardy owoc o ciemnozielonym kolorze rośnie na pnących się łodygach osiągających 2-3 metry.  Pod twardą skorupą znajduję się słodki, ciemnoczerwony miąższ, który jest jadalny i składa się w 92% z wody.  Z pestek uzyskiwany jest naturalny olej działający tonizująco i ściągająco. Pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry. Roślina ciepłolubna występująca najczęściej w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. OLEJ Z PESTEK ARBUZA /Citrullus Vulgaris (Watermelon) Seed Oil/ Tłoczony na zimno, nierafinowany, kosmetyczny olej uzyskiwany w procesie tłoczenia pestek arbuza. Przezroczysty olej o lekko różowej barwie zawiera ok 80% NNKT w tym kwas linolowy (typu omega 6) kwas oleinowy (typu 9) i kwas a-linallenowy (typu omega 3). Olej z arbuza zawiera także aktywne substancje: karoten (prowitamina A), witaminę E oraz witaminy z grupy B, C i PP (niceyna). Wchłania się szybko nie pozostawiając efektu tłustej skóry. Dzięki bogatej zawartości kwasów tłuszczowych przywraca i utrzymuje elastyczność skórze. Nawilża i łagodzi podrażnienia. Przeznaczony do pielęgnacji wszystkich typów skóry począwszy od suchej do tłustej, trądzikowej, ale także dojrzałej. Olej kosmetyczny z Pestek Arbuza firmy ETJA jest w 100% naturalny, zimnotłoczony i nierafinowany. Produkt przebadany dermatologicznie. Sposób użycia:     olej można stosować bezpośrednio na skórę w celu jej nawilżenia     idealny do pielęgnajcji skóry w okolicy oczu     kąpiel nawilżająco-ujędrniająca     masaż całego ciała     doskonały dodatek do odżywek i masek do włosów     masaż głowy we własnym zakresie     idealna baza dla naturlanych olejków eterycznych Składniki: INCI: Citrullus Vulgaris (Watermelon) Seed Oil Zawsze po użyciu zakręcaj buteleczkę i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Olej kosmetyczny Etja jest produktem naturalnym. Wpływ sezonowych zmian pogodowych może wywołać niewielkie różnice w kolorze, zapachu i gęstości.
Etja Olej kosmetyczny z ogórecznika lekarskiego Bio 50ml

28,96 zł 23,90 zł


Etja Olej kosmetyczny z ogórecznika lekarskiego Bio 50ml OGÓRECZNIK LEKARSKI (Borago officinalis) Gatunek rośliny należący do rodziny szorstkolistnych. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich. W Polsce uprawiany, czasami występuje w formie zdziczałej. Kwiaty łodygi wyrastają na samym szczycie łodygi.  Owocem jest rozłupnia. Zaliczana do rośliny leczniczej. OLEJ Z OGÓRECZNIKA LEKARSKIEGO BIO/Borago Officinalis Seed Oil/ Nierafinowany, organiczny, tłoczony na zimno olej z nasion ogórecznika lekarskiego. Zawiera znaczne ilości kwasu gamma linolenowego (GLA)- 25% oraz kwas omega-6. Działa przeciwzapalnie, reguluję wilgotność, przemianę komórkową i pracę gruczołów łojowych.  Regeneruje, łagodzi swędzenia, poprawia elastyczność i ujędrnia skórę. Posiada  ogromne znaczenie w leczeniu dolegliwości skórnych jak przebarwienia, podrażnienia, egzema, łuszczyca. Przeznaczony dla skóry dojrzałej, wrażliwej, suchej i zniszczonej. Sposób użycia: - może być stosowany bezpośrednio na skórę - dodawać  w stężeniu 10-15% jako aktywną substancję do kremów - kąpiel regenerująco-lecznicza dla skóry bardzo suchej. Do wanny wypełnionej 1/3 ciepłej wody dodaj ok 10 ml oleju. Czas kąpieli 15-20 minut. - leczniczy masaż - dokonały dodatek o właściwościach ujędrniających do nawilżających balsamów oraz oliwek do ciała - w połączeniu z innym olejem np. jojoba gold BIO działa odmładzająco. Zawsze po użyciu zakręcaj buteleczkę i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Składniki: Olej z ogórecznika lekarskiego INCI: Borago Officinalis Seed  
Etja Olej kosmetyczny z czarnej porzeczki 50ml

18,59 zł 16,90 zł


Etja Olej kosmetyczny z czarnej porzeczki 50ml PORZECZKA (Ribes) Krzew pochodzi z rodziny agrestowatych. Występuję 150 gatunków na obszarach o klimacie umiarkowanym na całej półkuli północnej. W Polsce wymienia się 6 gatunków, a jednym z nich jest czarna porzeczka.  Krzewy potrafią osiągać wysokość do 3 metrów, rodząc owoce zwane jagodami koloru czarnego. Z nasion w efekcie tłoczenia otrzymuję się ciemnożółty olej, który w ostatnim czasie wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. OLEJ Z CZARNEJ PORZECZKI/Ribes Nigrum Seed Oil/ Olej zimnotłoczony, rafinowany, otrzymany z nasion czarnej porzeczki Ribes Nigrum. W oleju znajdziemy dużo kwasu GLA-14% oraz rzadki kwas stearydynowy (SDA). Delikatnie nawilża, ujędrnia i koi podrażnioną skórę. Jego lekka formuła sprawia, ze dobrze się wchłania, co jest istotne w pielęgnacji. Nadaję się do produktów dla dzieci i osób ze schorzeniami skóry takimi jak łuszczyca czy egzema. Przeznaczony dla skóry dojrzałej, wrażliwej, suchej i zniszczonej. Sposób użycia: - stosować bezpośrednio na skórę. - jako środek przeciwzapalny jest idealnym dodatkiem do bazy olejowej wykorzystywanej w masażu - dodatek do kremów nawilżających i przeciwstarzeniowych, silnie nawilża suchą skórę. Sugerowane stężenie 5-15% - używać jako oliwkę do delikatnej skóry, która dzięki lekkiej formule nie pozostawia efektu tłustej skóry. - kąpiel z delikatnie nawilżająco-uelastyczniająca. Do wanny wypełnionej 1/3 wody wlac ok 8-10 ml oleju. Składniki: INCI: Ribes Nigrum Seed Oil Olej z czarnej porzeczki oferowany przez firmę ETJA jest w 100% naturalny.
Etja Olej kosmetyczny z nasion truskawki 50ml

28,65 zł 25,90 zł


Etja Olej kosmetyczny z nasion truskawki 50ml TRUSKAWKA /Fragaria ananassa Duchesne/ Roślina z garunku poziomki pochodząca z rodziny różowaty należąca do rzędu różowców.  Uprawiana na całym świecie. Do rodziny należy 90 gatunków i ponad 2000 tysiące odmian. Wstępuję w postaci rośliny zielnej z drobną łodygą lub krzewu. Posiada wiele nazw zwyczajowych jak poziomka wieloowocowa, poziomka ananasowa, jednak najczęściej nazywana jest truskawką.  Łodyga o krótkim przyroście tworzy rozłogi zwane  wąsami. Po zapylaniu kwiat tworzy się dno kwiatowe tworząc jadalny owoc. Zazwyczaj owoce są koloru czerwonego, w których znajdują się drobne pestki z których wytwarza się olej nośnikowy. OLEJ Z NASION TRUSKAWKI /Fragaria Ananassa (Strawberry) Seed Oil/ Tłoczony na zimno, nierafinowany, kosmetyczny olej z pestek truskawek. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80%) łącznie z omega-3-6-9 oraz witaminy A, E i F. Uzupełnia braki niezbędnych kwasów tłuszczowych zapobiegając utratę wody z naskórka. Zapewnia długotrwałe nawilżenie i ujędrnienie, działa ściągająco oraz szybko się wchłania. Delikaty olej przeznaczony do skóry suchej, wrażliwej, problematycznej, uszkodzonej oraz dojrzałej. Sposób użycia: - stosować bezpośrednio na skórę. Należy kilka kropel (3-5) roztartych w dłoniach i wcierać w uprzednio oczyszczoną skórę twarzy - kąpiel regneracyjno-nawilżająca - dzięki wysokiej zawartości kwasów nienasyconych polecany jako dodatek w postaci substancji czynnej (10-25%) do kremów, balsamów oraz pozostałych produktów kosmetycznych przeznaczonych do - pielęgnacji ciała - wzbogaca formułę - stosować jako środek ściągająco-wygładzający - dodatek do serum o działaniu AntiAging - paznokcie i skórki - zapewnia wytrzymałość i ładny wygląd. Składniki: INCI: Fragaria Ananassa (Strawberry) Seed Oil Olej z pestek truskawki oferowany przez firmę ETJA jest w 100% naturalny.
Etja Olej kosmetyczny z nasion dzikiej róży Bio 50ml

29,70 zł 26,90 zł


Etja Olej kosmetyczny z nasion dzikiej róży Bio 50ml OLEJ Z NASION DZIKIEJ RÓŻY BIO ORGANIC /Rosa Moschata Seed Oil/ Regeneruje tkankę, doskonały jest na rozstępy, blizny, oparzenia i owrzodzenia skóry. DZIKA RÓŻA /Rosa Moschata/ Krzew pochodzący z rodziny różowatych. Roślina z twardymi i ostrymi kolcami występuje na obszarach umiarkowanych w ciepłych częściach półkuli północnej. Rośnie praktycznie w całej Europie na terenach znajdujących się do 1500 m n.p.m.. Występuje również w północnej Afryce, w całej Azji, a także w Australii i Nowej Zelandii. Owoce koloru pomarańczowo-czerwonego osiągają wielkość 2-3 centymetrów. Zawierają w sobie sporą ilość witaminy C. NATURLANY OLEJ Z NASION DZIKIEJ RÓŻY BIO /Rosa Moschata Seed Oil/   Jest otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno pestek znajdujących się we wnętrzu dojrzałych owoców róży piżmowej. Zawiera kwas transretinowy, omega-6, omega-3, witaminę E oraz naturalne karotenoidy (kwas retinowy - witamina A). Pobudza aktywność i wzrost liczby fibroblastów, dzięki czemu wpływa na zwiększenie ilości prawidłowo zbudowanego kolagenu w skórze właściwej. Stymuluje regenerację tkanek, dlatego doskonały jest na rozstępy, blizny, oparzenia oraz owrzodzenia skóry. Regeneruję skórę zniszczoną nadmiernym wpływem czynników atmosferycznych (słońce, mróz, wiatr). Przeznaczony do pielęgnacji skóry starzejącej się, dojrzałej, suchej oraz spękanej. Olej z Nasion Dzikiej Róży BIO firmy ETJA jest wytwarzany z surowców ekologicznych i w 100% naturalny. Sposób użycia: - bezpośrednio na skórę. Delikatnie wmasowywać kilka kropel na oczyszczonej twarzy do momentu całkowitego wchłonięcia. - masaż nawilżająco-ściągający we własnym zakresie - dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych polecamy jako dodatek do kosmetyków w stężeniu do 20 %. - kąpiel poprawiająca elastyczność skóry. Do wanny wypełnionej 1/3 ciepłej wody dodać 5-10 ml oleju. - baza do produkcji domowych serum odmładzających - moczenie stóp - regeneruje i wygładza popękane pięty. Do miski z ciepłą woda wlać 5-8 ml oleju, starając się co jakiś czas ruszać stopami. Składniki: Olej z nasion dzikiej róży piżmowej INCI: Rosa Moschata Seed Oil Olej nośnikowy BIO jest naturalnym produktem ekologicznym.Wpływ sezonowych zmian pogodowych może wywołać niewielkie różnice w kolorze, zapachu i gęstości. Zawsze po użyciu zakręcać buteleczkę i przechowywać w chłodnym miejscu.  
Etja Olej kosmetyczny perilla z pachnotki 50ml

23,22 zł 19,90 zł


Etja Olej kosmetyczny perilla z pachnotki 50ml PACHNOTKA ZWYCZAJNA (Perilla frutescens) Roślina jednoroczna z rodziny jasnotowatych. Nazywana również pachnotką brazylijską, pachnotką uprawną oraz perillą zwyczajną. Występuję na obszarach Chin, Indii, Japonii, Półwyspu Indyjskiego i Indochin.  Mocno rozgałęziona roślina rośnie do 1 metra wysokości. Posiada grubowate, zaostrzone liście, a kwiaty są koloru białego o delikatnej budowie. Owoc perilli nazywany inaczej rozłupnią jest pojedynczy, dwu lub wielonasienny i posiada w sobie od 20% do 55 % oleju roślinnego. OLEJ PERILLA Z PACHNOTKI BIO/Perilla Ocymoides Seed Oil/ Tłoczony na zimno olej z wyselekcjonowanych nasion pachnotki. Zawiera kwasy tłuszczowe omega 3,6,9. Działa hamująco na rozwój trądziku młodzieńczego. Kwasy tłuszczowe ALA i LA działają przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, podnoszą odporność na zakażenia, pobudzają regenerację nabłonków i tkanki łącznej. Skuteczny w łagodzeniu dolegliwości skórnych, oparzeń, odmrożeń. Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych.  Dodatkowo wspomaga wytwarzanie kolagenu i elastyny, zwiększając jędrność skóry oraz redukując zmarszczki. Doskonały do każdego rodzaju skóry. Sposób użycia: - może być używany bezpośrednio  w 100% bez rozcieńczenia na skórę. Kilka kropli wcierać w uprzednio oczyszczoną twarz. - do  kąpieli: Do wypełnionej wanny 1/3 ciepłej wody wlać około 10 ml oleju (jedna łyżka stołowa). Kąpiel w delikatny sposób nawilży ciało nadając skórze elastyczność i jedwabistość w dotyku.  - idealny do pielęgnacji włosów - wcierać niewielką ilość w wilgotne/suche włosy, po czym umyć łagodnym szamponem. Nawilża, zapobiega rozdwajaniu się końcówek i łamliwości włosów. Przeznaczony szczególnie do włosów wysokoporowatych o słabej kondycji.  - jakododatek do kremów, balsamów  - można aplikować na paznokcie. Wzmacnia płytkę paznokcia  - w połączeniu z olejkami eterycznymi tworzy doskonałą bazę do masażów leczniczych- przy nerwobólach, reumatyzmie i bólach pleców     jego lekka formuła stosowana bezpośrednia na twarz zapobiega rozwojowi bakterii powodujących trądzik młodzieńczy Składniki: Olej Perilla z Pachnotki INCI: Perilla Ocymoides Seed Oil  
Etja Olej kosmetyczny konopny Bio 50ml

17,23 zł 16,90 zł


Etja Olej kosmetyczny konopny Bio 50ml OLEJ KONOPNY BIO /Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil/ Nierafinowany, tłoczony wyłącznie na zimno z nasion konopi pochodzącej z uprawy ekologicznej. Jest jedynym olejem naturalnym charakteryzującym się idealną proporcją NNKT, pełniącą kluczową rolę w metabolizmie lipidów w organizmie człowieka. Dzięki swoim właściwościom wykazuje wysoki działanie odżywcze,  immunostymulujace, regeneracyjne i przeciwstarzeniowe. Wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje za sprawą zawartego chlorofilu ładniejszy koloryt. Przy systematycznym stosowaniu wszelkiego typu podrażnienia i stany zapalne jak egzema, łuszczyca ulegają złagodzeniu.Za sprawą lekkiej formuły i przeciwalergicznemu działaniu stosowany jest w kosmetykach dla dzieci. Wrażliwy na wyższe temperatury dlatego powinien być przechowywany w chłodnym miejscu z dala od promieni słonecznych. Polecany do skóry dojrzałej, tłustej z trądzikiem oraz przy zapaleniach skórnych. Sposób użycia: - może być stosowany bezpośrednio na skórę Jego delikatna struktura olejowa stanowi dobry dodatek do preparatów kosmetycznych, zwłaszcza do kremów do delikatnej skóry. - kąpiel z udziałem oleju wzmacnia strukturę skóry i mocno ją uelastycznia. Do wanny wypełnionej 1/3 ciepłej wody dodaj ok 10 ml oleju konopnego. - jako środek głęboko penetrujący tkanki skóry jest doskonałym nośnikiem substancji naprawczych, ekstraktów roślinnych oraz olejków eterycznych. - olej ten jest łatwo absorbowany przez skórę, charakteryzuje się dobrą rozsmarowywalnością, dlatego jest dobrym dodatkiem do oliwek do masażu.  - stosować jako oliwkę do ciała, najlepiej mieszać w tym przypadku z olejkiem jojoba gold BIO, olejem ze słodkich migdałow lub olejem z perilla z pachnotki - duża zawartość aminokwasów wykazuję korzystne działanie na skórę głowy i włosy. Stosowany jako dodatek do odżywek poprawia kondycję włosów, stają się bardziej błyszczące i łatwiejsze w czesaniu. Składniki: INCI: Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil Zawsze po użyciu zakręcaj buteleczkę i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Zalecana przechowywanie w lodówce .  
Etja Olej kosmetyczny z nasion malin 50ml

28,00 zł 25,90 zł


Etja Olej kosmetyczny z nasion malin 50ml MALINA (Rubus) inaczej jeżyna. Roślina pochodzi z rodziny różowatych. Nazywana maliną ze względu na czerwoną barwę owoców i ich łatwego odpadania od dna kwiatowego. Krzewy zazwyczaj są łukowato wygięte lub wykładają się nisko na ziemi.Pod ziemią tworzą podziemne klącza i rozłogi, dzięki którym się rozprzestrzeniają. Owoce występują w odmianie kwaśnej lub słodkiej i są jadalne. OLEJ Z NASION I PESTEK MALIN /Rubus Ldaeus (Raspberry) Seed Oil/ Olej pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion malin. Bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe  omega-3 (ALA), omega-6 (LA), witaminy A i E oraz kwas elagowy będący antyoksydantem. Olej pobudza regenerację nabłonków i tkanki łącznej, dlatego powinien być stosowany do ran, oparzeń i odmrożeń. Wspomaga wytworzenie kolagenu i elastyny, zwiększając elastyczność i jędrność  skóry oraz redukcję zmarszczek. Dodatkowo olej z malin pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, który absorbuje promieniowanie z zakresu UVB i UVA. Olej z pestek malin szybko się wchłania, jest lekki nie pozostawia tłustego filmu. Przeznaczony dla skóry suchej, wrażliwej i trądzikowej. Sposób użycia: - stosować bezpośrednio na skórę. Kilka kropli (3-5) rozetrzeć w dłoniach i kulistymi ruchami wcierać w uprzednio oczyszczoną skórę twarzy do momentu całkowitego wchłonięcia. - natłuszczać  dłonie podatne na odmrożenia zwłaszcza w okresie zimowym - zawartość kwasów omega-3 i omega-6 podnoszą odporność na zakarzenia oraz pobudzają regenerację nabłonków i tkanki łocznej. Stosowany na rany i oparzenia przyspiesza ich gojenie.  - dzięki wysokiej zawartości kwasów nienasyconych stosować jako dodatek do produktów kosmetycznych, zwłaszcza kremów w stężeniu 10-20% - jako dodatek pielęgnacyjny do mieszanek olejowych przeznaczonych do masażu. Wygładza skórę nadając jej jędrność - do kąpieli ujędrniająco-regenerującej - odświeża skórę po opalaniu Składniki: INCI: Rubus Ldaeus (Raspberry) Seed Oil.  
Etja Olej kosmetyczny krokoszowy Bio 50ml

11,90 zł 8,90 zł


Etja Olej kosmetyczny krokoszowy Bio 50ml Tłoczony na zimno olej z krokosza barwierskiego Carthamus Tinctorius intensywnie odzywia, regeneruje i ujędrnia ciało. Zawiera największą ilość kwasu linolowego ze wszystkich olejów roślinnych. Opróćz tego zawiera kwas olejowy oraz kwas palmitynowy, a także witaminy Ai E. Olej z krokosza barwierskiego to olej do skóry tłustej i trądzikowej. Działa przeciwzapalnie, redukuje wypryski oraz zanieczyszczenia. Zastosowanie: - do masazu - do kąpieli - do pielęgnacji skóry - jako naturalny dodatek do kremów, balsamów i odżywek do włosów   Sposób użycia: - do masażu: 10-15 kropli oleju najleiej połączyć z naturalnym olejkiem eterycznym, a następnie kulistymi ruchami dłoni masować ciało. Do masażu warto jest używać tylko naturalnych olei, ponieważ nie zatykają porów skóry. - do kąpieli: 5-10 kropli oleju wlać do wanny wypełnionej 1/3 ciepłej i czystej wody bez dodatków płynów i innych środków pianotwórczych. Należy starannie rozprowazić olej po powierzchni wody. Można także dodać 3-5 kropli naturalnego olejku eterycznego. - do pielęgnacj skóry: nasze oleje są bardzo wydajne, dlatego wystarczy małą ilość nanieść na skórę i delikatnie rozsmarować. Naturalne oleje doskonałe są przy stanach zapalnych oraz przy rozstępach skóry. Produkt nie zawiera konserwantów, barwnikow i parabenów. Składniki: Olej z krokosza barwierskiego. INCI: Carthamus Tinctorius Oil  
Etja Olej kosmetyczny z nasion marchwi macerat 50ml

20,88 zł 18,90 zł


Etja Olej kosmetyczny z nasion marchwi macerat 50ml Macerat z marchwi otrzymywany jest w wyniku maceracji nasion marchwi w oleju słonecznikowym, pozyskiwanym z tłoczenia na zimno. Jest wyjątkowo bogaty w beta-karoten, zawiera witaminy A, B,C,E i F, minerały i kwasy tłuszczowe. Doskonale nawilża, odmładza i regeneruje skórę, dlatego wykorzystywany jest w leczeniu łuszczycy, oparzeń, blizn. Przeznaczony do każdego rodzaju skóry, szczególnie do skóry wysuszonej i dojrzałej. Chroni skórę przed promieniowaniem UV. Olej odżywia, regeneruje i ujędrnia. Zastosowanie: - do masażu - do kąpieli - do pielęgnacji skóry - może być również stosowany jako dodatek do kremów, balsamów i odżywek do włosów - jako baza dla naturalnych olejków eterycznych - wpływa regenrująco na skórę poddawaną mocnemu opalaniu. Sposób użycia: - do masażu: 10-15 kropli oleju najleiej połączyć z naturalnym olejkiem eterycznym, a następnie kulistymi ruchami dłoni masować ciało. Do masażu warto jest używać tylko naturalnych olei, ponieważ nie zatykają porów skóry. - do kąpieli: 5-10 kropli oleju wlać do wanny wypełnionej 1/3 ciepłej i czystej wody bez dodatków płynów i innych środków pianotwórczych. Należy starannie rozprowazić olej po powierzchni wody. Można także dodać 3-5 kropli naturalnego olejku eterycznego. - do pielęgnacj skóry: nasze oleje są bardzo wydajne, dlatego wystarczy małą ilość nanieść na skórę i delikatnie rozsmarować. Naturalne oleje doskonałe są przy stanach zapalnych oraz przy rozstępach skóry. Produkt nie zawiera konserwantów, barwników i parabenów. Składniki: 20% macerat z nasion marchwi INCI: Daucus Carota in Helianthus Annuus Oil.  
  • Poprzednia

  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka