"Prawdopodobnie najlepsza książka, jaką przeczytacie w tym roku ()". - Rukmini Iyer, "Guardian""Michelle Zauner napisała książkę, której doświadcza się wszystkimi zmysłami: są tu zdania, które się smakuje, i akapity, które brzmią jak muzyka. Autorka umiejętnie przeplata własne wspomnienia z opisami jedzenia, łączy okazałość z głębokim smutkiem, tkając z nich złożoną opowieść o lojalności i stracie". - Rachel Syme, "New Yorker""Płacząc w H Mart czytałam z zapartym tchem. W swoich pięknie napisanych wspomnieniach Michelle Zauner kreśli pasjonujący i zmysłowy portret zapadającej w pamięć więzi między matką i córką, uderzającej we wszystkie właściwe struny: nie zabrakło tu miłości, tarcia, oddania ani żalu. W tej książce matki i córki odnajdą same siebie - oraz siebie nawzajem". - Dani ShapiroWspomnienia z koreańsko-amerykańskiego dzieciństwa, przeżywania żałoby po utracie mamy i kształtowania własnej tożsamości.Michelle Zauner opowiada o dorastaniu, mierzeniu się z wysokimi oczekiwaniami matki, przykrościach okresu dojrzewania, a także o cudownych wakacjach spędzanych w ciasnym seulskim mieszkaniu babci, gdzie późnymi wieczorami zacieśniała relacje ze swoją mamą nad talerzami pełnymi koreańskich przysmaków.Gdy wchodzi w dorosłość i wyjeżdża na studia na Wschodnie Wybrzeże, podejmuje pracę w branży gastronomicznej, gra koncerty ze swoim nieopierzonym zespołem i poznaje mężczyznę, za którego później wyjdzie, jej koreańskość wydaje się jej coraz bardziej obca. Zdiagnozowanie nieuleczalnego nowotworu u jej mamy, gdy Michelle ma zaledwie dwadzieścia pięć lat, zmusza ją do rozliczenia się z samą sobą i odebrania darów w postaci smaku, języka i historii, które otrzymała od mamy.Najlepsza książka 2021 roku GOODREADS CHOICE AWARDS w kategorii NAJLEPSZY MEMUAR I AUTOBIOGRAFIA."Doprowadzi cię do łez". Marie Claire"Fascynująca". Guardian"Łamiąca serce". New York Times"Niezwykle potrzebna". Vogue"Udzielone mi przez mamę lekcje, będące dowodem jej istnienia, żyły we mnie i miały się dobrze. Zdradzały swoją obecność w moich ruchach i czynach. To mi po sobie pozostawiła. Skoro nie mogłam być razem z mamą, po prostu będę musiała się nią stać".JEDNA Z NAJLEPSZYCH KSIĄŻEK ROKU WEDŁUG: New York Times'a, Time, NPR, Washington Post, Vogue'a, Entertainment Weekly, Good Morning America, Philadelphia Inquirer, Goodreads, BuzzFeed i wielu innych.Jedna z ulubionych książek roku prezydenta Obamy.
One of Barack Obama’s Favorite Books of 2021
The New York Times bestseller from the Grammy-nominated indie rockstar Japanese Breakfast, an unflinching, deeply moving memoir about growing up mixed-race, Korean food, losing her Korean mother, and forging her own identity in the wake of her loss.
'As good as everyone says it is and, yes, it will have you in tears. An essential read for anybody who has lost a loved one, as well as those who haven't' – Marie–Claire
In this exquisite story of family, food, grief, and endurance, Michelle Zauner proves herself far more than a dazzling singer, songwriter, and guitarist. With humour and heart, she tells of growing up the only Asian-American kid at her school in Eugene, Oregon; of struggling with her mother’s particular, high expectations of her; of a painful adolescence; of treasured months spent in her grandmother’s tiny apartment in Seoul, where she and her mother would bond, late at night, over heaping plates of food. As she grew up, moving to the east coast for college, finding work in the restaurant industry, performing gigs with her fledgling band – and meeting the man who would become her husband – her Koreanness began to feel ever more distant, even as she found the life she wanted to live.
It was her mother’s diagnosis of terminal pancreatic cancer, when Michelle was twenty-five, that forced a reckoning with her identity and brought her to reclaim the gifts of taste, language, and history her mother had given her.
Vivacious, lyrical and honest, Michelle Zauner’s voice is as radiantly alive on the page as it is onstage. Rich with intimate anecdotes that will resonate widely, Crying in H Mart is a book to cherish, share, and reread.
‘Possibly the best book I’ve read all year . . . I will be buying copies for friends and family this Christmas.’ – Rukmini Iyer in the Guardian ‘Best Food Books of 2021’
‘Wonderful . . . The writing about Korean food is gorgeous . . . but as a brilliant kimchi-related metaphor shows, Zauner’s deepest concern is the ferment, and delicacy, of complicated lives.’ – Victoria Segal, Sunday Times, ‘My favourite read of the year’
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?