Bestseller „New York Timesa”. Debiut, który trzeba przeczytać! Elizabeth Zott jest chemiczką i kobietą daleką od przeciętności. Byłaby zresztą gotowa jako pierwsza wytknąć rozmówcy, że coś takiego jak „przeciętna kobieta” nie istnieje. Ale jest połowa lat 50. i jej koledzy z całkowicie męskoosobowego zespołu naukowców w Instytucie Badawczym Hastings prezentują bardzo nienaukowe podejście do kwestii równouprawnienia płci. Wszyscy z wyjątkiem jednego: to Calvin Evans, nominowany do Nagrody Nobla i słynący z pamiętliwości samotny geniusz, który zakochuje w umyśle Elizabeth. Co skutkuje autentyczną chemią. Tyle że, podobnie jak w przypadku nauki, życie bywa nieprzewidywalne. Dlatego parę lat później Elizabeth Zott jest nie tylko samotną matką, ale i – dość niechętnie – gwiazdą kulinarnego programu numer jeden całej Ameryki: Kolacji o szóstej. Jej niezwykłe podejście do gotowania („Do łyżki stołowej kwasu octowego dodajemy szczyptę chlorku sodu”) staje się zaczątkiem rewolucji. W miarę jednak jak rosną zastępy jej sympatyków, rośnie też grupa niezadowolonych. Okazuje się bowiem, że Elizabeth nie uczy kobiet po prostu gotować, robi znacznie więcej; ośmiela je do zmiany status quo. Śmieszne do rozpuku, przenikliwie trafne i wzbogacone gwiazdorską obsadą postaci drugoplanowych, Lekcje chemii są równie oryginalne i dynamiczne jak ich protagonistka. Tej powieści nie sposób się oprzeć. Daje mnóstwo satysfakcji i jest pełna ognia. Przypomina też, że zmiany wymagają czasu, a także bezwzględnie wysokiej temperatury. „The New York Times Book Review” Elizabeth Zott jest kobietą niezwykłą, zdecydowaną przeżyć swoje życie na własnych warunkach. Historia wciągająca i dająca mnóstwo satysfakcji, zrywna, zwrotna i pełna zapału jak sama Zott. Maggie Shipstead, autorka powieści Great Circle Lekcje chemii to haust świeżego powietrza – dowcipna, energetyczna i orzeźwiająco optymistyczna powieść, której karty zaludniają wyjątkowe postaci. Claire Lombardo, autorka powieści The Most Fun We Ever Had Elizabeth Zott, na równi z Beth Harmon z Gambitu królowej, zdobyła mnie swoim intelektem, szczerością i asertywną osobowością. Lekcje chemii to opowieść dla wszystkich inteligentnych dziewczyn, które ani myślą udawać głupsze, niż są, mimo że społeczeństwo właśnie tego od nich wymaga. Choć Zott stanowi wytwór przełomu lat 50. i 60., to jest ikoną feminizmu na nasze czasy. Rachel Yoder, autorka powieści Nightbitch Bonnie Garmus to copywriterka i dyrektorka kreatywna z bogatym doświadczeniem pracy na polach techniki, medycyny i edukacji. Jest pływaczką na otwartych akwenach, wioślarką i matką dwóch mocno niewiarygodnych córek. Urodzona w Kalifornii, do niedawna z Seattle, mieszka obecnie w Londynie ze swoim mężem oraz psem imieniem Dziewięćdziesiąt Dziewięć.
'The most charming, life-enhancing novel I've read in ages' Sunday Times
'Thought-provoking and stylish' Guardian
Your ability to change everything - including yourself - starts here
Chemist Elizabeth Zott is not your average woman. In fact, she would be the first to point out that there is no such thing.
But it's the early 1960s and her all-male team at Hastings Research Institute take a very unscientific view of equality.
Forced to leave her job at the institute, she soon finds herself the reluctant star of America's most beloved cooking show, Supper at Six.
But as her following grows, not everyone is happy. Because as it turns out, Elizabeth Zott isn't just teaching women to cook.
She's daring them to change the status quo. One molecule at a time.
A BOOK OF THE YEAR FOR:
Guardian, Times, Sunday Times, New York Times, Good Housekeeping, Woman & Home, Stylist, TLS, Oprah Daily, Newsweek, Mail on Sunday, Entertainment Weekly, NPR, India Knight, Hay Festival, Waterstones, Amazon and many more!
Winner of the Goodreads Choice Best Debut Novel Award
Author of the Year at the British Book Awards
As read on BBC Radio Four
A BBC TV 'Between the Covers' pick
Hay Festival Book of the Year
Winner of the Books are My Bag Reader's Choice Award
Winner of the Books are My Bag Breakthrough Author Award
Shortlisted for the HWA Crown Award
'I loved Lessons in Chemistry and am devastated to have finished it!' Nigella Lawson
'Laugh-out-loud funny and brimming with life, generosity and courage' Rachel Joyce
'A novel that sparks joy with every page' Elizabeth Day
'Witty and sometimes hilarious … the Catch-22 of early feminism' Stephen King
'Biting and cheering in equal measure' Jojo Moyes
‘A beautiful, sharp, funny and dark modern classic. I adored it' Chris Whitaker
Your ability to change everything - including yourself - starts here
Chemist Elizabeth Zott is not your average woman. In fact, Elizabeth Zott would be the first to point out that there is no such thing.
But it's the early 1960s and her all-male team at Hastings Research Institute take a very unscientific view of equality. Forced to resign, she reluctantly signs on as the host of a cooking show, Supper at Six. But her revolutionary approach to cooking, fuelled by scientific and rational commentary, grabs the attention of a nation.
Soon, a legion of overlooked housewives find themselves daring to change the status quo. One molecule at a time.
'Sparky, rip-roaring, funny, with big-hearted fully formed, loveable characters' SUNDAY TIMES
'The most charming, life-enhancing novel I've read in ages. Strongly recommend' INDIA KNIGHT
'Laugh-out-loud funny and brimming with life, generosity and courage' RACHEL JOYCE
'A novel that sparks joy with every page' ELIZABETH DAY
Your ability to change everything - including yourself - starts here
Chemist Elizabeth Zott is not your average woman. In fact, Elizabeth Zott would be the first to point out that there is no such thing.
But it's the early 1960s and her all-male team at Hastings Research Institute take a very unscientific view of equality. Except for one: Calvin Evans, the lonely, brilliant, Nobel-prize nominated grudge-holder who falls in love with - of all things - her mind. True chemistry results.
Like science, life is unpredictable. Which is why a few years later, Elizabeth Zott finds herself not only a single mother, but the reluctant star of America's most beloved cooking show, Supper at Six. Elizabeth's unusual approach to cooking ('combine one tablespoon acetic acid with a pinch of sodium chloride') proves revolutionary. But as her following grows, not everyone is happy. Because as it turns out, Elizabeth Zott isn't just teaching women to cook. She's daring them to change the status quo.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?