W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Cudowne Boże Narodzenie z przepysznym jedzeniem – przygotowanym z samach produktów roślinnych! W książce znajdziecie wegańskie przepisy na świąteczne potrawy do podania na wieczerzę wigilijną i między świętami oraz podczas adwentowych spotkań przy kawie i grzanym winie. „Zielona” Gwiazdka to naprawdę uroczysty czas dla ludzi, zwierząt i naszego środowiska. I czas objadania się: daktylowe praliny, chleb z orzechami i cynamonem, słonecznikowe klopsiki, marynowana na słodko cukinia, cebula z pieca – to tylko część pysznych przepisów na niezapomniane święta.
Karoline Jönsson, szwedzka autorka przepisów kulinarnych i promotorka wegetarianizmu, która najchętniej je to, co sama wyhoduje w swoim ogrodzie, podsuwa pomysły na kolorowy, suto zastawiony i całkowicie roślinny stół świąteczny. Znajdzie się na nim miejsce nie tylko dla tradycyjnych potraw, lecz także zupełnie nowych świątecznych przysmaków, które grzeją, sycą i mówiąc w skrócie – smakują Bożym Narodzeniem. Rzecz jasna jest tu też rozdział o wypiekach i łakociach, które są nieodłączną częścią świąt. Do tego znajdziecie przepisy na napoje i propozycji dań „z resztek” na okres świąteczno-noworoczny.
Karoline Jönsson zaprasza was do siebie, byście śledzili jej przygotowania do nastrojowych, uroczych zielonych świąt.
Karoline Jönsson – szwedzka blogerka, autorka książek kulinarnych. Jej blog det goda gröna uważa się za najlepszy szwedzki blog kulinarny. W 2015 roku poprowadziła pierwszy całkowicie wegetariański program w szwedzkiej telewizji. W Wydawnictwie Marginesy ukazał się jej bestseller Zielona spiżarnia. Jedzenie z mojego ogrodu (2018).
Gdyby nie Joanna, nigdy bym się nie odważyła samodzielnie zrobić sera. Przepisy w książce są tak proste i zrozumiałe, że skorzystają z nich zarówno osoby chcące produkować sery profesjonalnie, jak i amatorzy-entuzjaści, miejscy weekendowi serowarzy.
Ewa Wagner, redaktor naczelna magazynu „Kuchnia”
Poradnik domowego serowarstwa
Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki.
A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją!
Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone).
Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz się, jak zrobić panir czy mozzarellę, rozkoszuj się smakiem ricotty czy szampana z serwatki.
Zrób sobie ser i zobacz, jakie to łatwe!
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię.
Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy – „ku pokrzepieniu serc” – przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie „szczupaka po polsku”. Możemy cofnąć się do czasów, gdy „barszcz” oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosy czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków.
Kontynuacja międzynarodowego bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnie autorstwa uznanego specjalisty z zakresu zdrowego odżywiania doktora Michaela Gregera.Autor udowadnia, że wielu chorób można uniknąć lub odwrócić ich postęp za pomocą diety opartej o produkty roślinne. Tym razem poza prezentacją naukowych dowodów na jej skuteczność Greger spełnia prośby swoich czytelników i przedstawia ponad 100 praktycznych, bogato ilustrowanych przepisów na pyszne dania, przekąski i napoje. Wszystkie zawierają składniki z Codziennego Tuzina listy najzdrowszych produktów stworzonej przez autora.Jak nie umrzeć przedwcześnie. Przepisy to pozycja obowiązkowa nie tylko dla wielbicieli diety roślinnej, ale wszystkich, którzy chcą cieszyć się lepszym zdrowiem i dłuższym życiem.
Poradnik zawiera łatwe i sprawdzone przepisy na chleb, bułki i pieczywo z różnych stron świata, przedstawia wykonanie krok po kroku oraz cenne wskazówki, jak piec chleb w domu, m.in. jak przygotować zakwas. Książkę uatrakcyjniają liczne zdjęcia.
MISKA SZCZĘŚCIA to propozycja dla wszystkich, którzy lubią niebanalne, ale jednocześnie bardzo proste posiłki. W tym niepozornym naczyniu możesz podać pożywne, pyszne i kolorowe dania. Chociaż moda na bowl food przybyła do nas z Azji, z przystankiem na Hawajach, to ma również swoje odbicie w polskich tradycjach kulinarnych.
Zainspiruj się lokalnymi i sezonowymi składnikami, wybierz ulubione dodatki, przypraw miłością i szczyptą improwizacji. Podaj w ulubionej misce. I rozkoszuj się tym, co najlepsze.
Zrób MISKĘ SZCZĘŚCIA po polsku. Tu i teraz.
„W smakowitej misie Laury Osęki spotkały się same dobra. Szczere i autentyczne, przypominają o sensie jedzenia – bezcennej prostocie w czasach nadmiaru. Otulają ciepłem, nie tylko w chłody, a ich dobroduszna energia płynie prosto z serca. Szczęście jest tuż obok. Wystarczy sięgnąć po ukochaną miskę.” - Daria Pawlewska – redaktorka naczelna magazynu „KUKBUK”
„Podoba mi się idea tej książki, bo utwierdza mnie w przekonaniu, że inspiracją do pysznego i zdrowego gotowania może być wszystko. Pora roku, wspomnienia, wycieczka na targ, ale i naczynie, jakim jest miska. Przypomnij sobie. To pierwsze naczynie, z którego jedzą dzieci. Idealne na każdą porę dnia. Doskonałe na zupę, sałatkę czy poranną owsiankę. O tym jest ta książka – o codziennym, zdrowym i kolorowym gotowaniu. Smacznego!” - Grzegorz Łapanowski – kucharz, właściciel Food Lab Studio, założyciel Fundacji „Szkoła na widelcu”
Książka Kuchnie świata to zbiór przepisów na dania z pięciu kontynentów. Wśród tradycyjnych przysmaków z 35 krajów świata znalazły się receptury na: zakąski, zupy, dania główne, ciasta i desery, dania świąteczne, a także lokalne alkohole. W książce opisano również kulinarne zwyczaje danego kraju.
Hazana to podróż po świecie w poszukiwaniu często zapomnianych, żydowskich smaków.
Hazana to zbiór tradycyjnych żydowskich przepisów z całego świata. Znajdują się tu zarówno znane nam potrawy kuchni Europy Środkowo-Wschodniej – jak bliny, kugel czy babka ziemniaczana, jak i całkiem egzotyczne dania kuchni marokańskiej czy hiszpańskiej. Przepisy opatrzone są długim i ciekawym wstępem omawiającym najważniejsze żydowskie święta i smaki charakterystyczne dla regionów, w których występowały lub nadal występują duże skupiska żydowskie. Dodatkowym atutem książki jest to, że znajdujące się w niej potrawy są wyłącznie wegetariańskie.
Kolejne wydanie popularnej książki w nowej, odświeżonej szacie graficznej.
Smaczne dania, ładnie podane posiłki, proste składniki – tego potrzebuje pacjent zmagający się z jedną z najbardziej przewrotnych i indywidualnych chorób, jaką jest nowotwór. I taka dieta jest możliwa. Autorka jest specjalistką onkologii klinicznej, zajmującą się m.in. zagadnieniami związanymi z żywieniem. Proponuje łatwe w przygotowaniu, cieszące oko dania, które uwzględniają wiele dolegliwości, jakie na co dzień trapią chorego. Chodzi o to, by dostarczać organizmowi wiele potrzebnych składników, przełamać niechęć, apatię i ból. Książka w rzeczowy, usystematyzowany sposób daje ogólne wskazania co do tego, czym się kierować, dobierając produkty do posiłków.
Nie ma jednego złotego środka działającego uzdrawiająco, ale zbilansowana, dopasowana do potrzeb dieta wspiera leczenie i bardzo pomaga znosić dolegliwości wywołane chorobą.
Jedzenie to przyjemność, ale jak odnaleźć w gąszczu sklepowych półek wśród tysięcy kolorowych produktów te naprawdę wartościowe? Autorka, farmaceutka z wykształcenia, pokazuje, że robienie zakupów spożywczych nie musi być źródłem stresu, a kluczem do oceny jest skład produktu.""Nasz świat to jedna wielka scena dla wielu aktorów - związków chemicznych. Jedne są lepsze, fajniejsze, a inne mniej korzystne dla naszego zdrowia. To czarne charaktery. Niektórych nie da się uniknąć, ale warto wyeliminować te, które jesteś w stanie odstawić od ręki... Wystarczy wziąć z półki w sklepie opakowanie leżące obok"".
Przepisy na obłędnie pyszne desery od znanej blogerki!Chcesz zachwycić swoich bliskich ciastami z aksamitnymi kremami albo zostać królową dziecięcych urodzin, przygotowując wyśmienity sernik z popcornem i solonym karmelem? Daj się porwać na 12 miesięcy w świat rozkosznych deserów Kasi Guzik, autorki bloga Gotuję, bo lubię!Kasia Guzik to niekwestionowany autorytet w dziedzinie bajecznych tortów i pomysłowych ciast, które zrobią wrażenie na każdej teściowej. Jej pierwsza książka to ponad 100 niepublikowanych wcześniej przepisów na oszałamiające desery, które zostały ułożone miesiącami, żeby ułatwić dobór sezonowych składników oraz dopasować je do różnych okazji i świąt.Pączki wiedeńskie na Tłusty Czwartek, przedwojenny Cwibak na Wielkanoc czy Nowojorski sernik pomarańczowy, to tylko niektóre z przepysznych wypieków Kasi, które możesz przyrządzić we własnej kuchni już teraz.Przekonaj się, każda okazja jest dobra, by przygotować coś pysznego!__O autorceKatarzyna Guzik od maja 2008 roku prowadzi bloga Gotuję, bo lubię. Pytana o najlepszą decyzję życiową, bez wahania odpowiada, że była to ta o założeniu bloga. Jej fanpage obserwuje 31 tysięcy fanów, z którymi Kasia zbudowała silną, osobistą więź. W kulinarnej blogosferze jest znana z oszałamiających warstwowych ciast i tortów, które często ozdabia do zdjęć żywymi kwiatami. Fanom znana jest też jej miłość do koloru różowego i bajecznie kremowych, domowych deserów, które przypominają dzieciństwo. Również jej wytrawna kuchnia podbija najwybredniejsze podniebienia: jej autorski przepis na marynatę do karkówki okrążył cały Internet, a wszyscy, którzy go przetestowali do dziś są wiernymi fanami przepisów Kasi.
Kolejna książka Agnieszki Cegielskiej, która w cyklu Naturalnie w programie Dzień Dobry TVN propaguje zdrowy styl życia. Z wiedzą i pasją zachęca w nim wszystkich, by właściwie się odżywiali i w swoim życiu korzystali ze skarbów natury. Jak sobie pomóc przy przeziębieniu? Co pomoże się zrelaksować? Które owoce i warzywa są źródłem cennych dla organizmu i łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów? – na te i inne pytania znajdzie odpowiedź każdy, kto pragnie żyć zdrowo i naturalnie.
Cała Polska w Twojej kuchni!
Śląskie rolady z modrą kapustą, podlaska kiszka ziemniaczana, góralska kwaśnica... Sprawdź, ugotuj, spróbuj!
Dzięki tej książce przygotujesz ucztę w regionalnym stylu i zachwycisz gości. Znajdziesz w niej przepisy wykorzystywane od pokoleń i zupełnie nowe, inspirowane lokalnymi produktami.
Ponad 1000 sprawdzonych przepisów na potrawy z różnych stron Polski!
Po przeczytaniu tej książki nigdy już nie sięgniesz po „śmieciowe jedzenie”.
Wyobraź sobie, że istnieje złoty przepis na szczupłą sylwetkę, wysoki poziom energii i skuteczną ochronę przed najpoważniejszymi czynnikami zagrażającymi zdrowiu… Lekarstwo na wszystko – od zmęczenia począwszy, przez stres, aż po przewlekły ból. Otóż istnieje. W tej przełomowej książce doktor Oz, największy amerykański autorytet w kwestii zdrowia i dobrego samopoczucia, przedstawia ową cudowną recepturę – to proste i pełnowartościowe jedzenie, które pomaga wrócić do zdrowia.
Moc na talerzu to prosty sposób na wykorzystanie siły tkwiącej w żywności, opracowany dzięki szczegółowym badaniom i doświadczeniom pracy z pacjentami. Znajdziesz tu czytelne informacje i plan posiłków uwzględniający różne superskładniki. Przekonujący jak zawsze doktor Oz wyjaśnia, co zrobić, aby tylko za pomocą jedzenia:
- pozbyć się zbędnych kilogramów,
- podnieść poziom energii i zmniejszyć nasilenie stanów zapalnych,
- zapobiec występowaniu wielu typowych dolegliwości, takich jak zmęczenie czy ból, bądź jak je łagodzić – zupełnie bez użycia leków.
Zawarty w tej książce 21-dniowy plan utraty wagi na dobry początek to propozycja łatwych do przyrządzenia i smacznych posiłków oraz przekąsek, które pomogą ci naprawić szkody wynikające ze złych nawyków żywieniowych. Doktor Oz nauczy cię, jak zdrowo robić zakupy, zdrowo gotować i jak jeść - żeby żyć dłużej i cieszyć się lepszym zdrowiem.
Już dziś sięgnij po przepisy na proste do przygotowania i smaczne dania, które odmienią twoje życie!
***
Doktor Oz zna się na jedzeniu – wie, co jeść, żeby żyć lepiej i zdrowiej. Zmień to, co jesz, a być może pozbędziesz się problemów ze zdrowiem. W swojej pouczającej, ale przystępnej książce, pełnej anegdot, informacji naukowych, przepisów i wskazówek dotyczących gotowania, zakupów i jedzenia poza domem, doktor Oz podpowiada, jak to zrobić.
Dan Buettner, autor książki Niebieskie strefy w praktyce
Eksperci od dawna wiedzą, że jedzenie ma nadzwyczajny potencjał leczniczy i może zapobiegać niektórym chorobom, leczyć je, a nawet odwracać ich skutki. Nie ma nikogo, kto mógłby się z tym problemem uporać skuteczniej niż doktor Mehmet Oz, który formułuje przekonujący przekaz i pomaga milionom ludzi rocznie dodać kilka lat i całe mnóstwo kolorytu do swojego życia.
dr David L. Katz, dyrektor założyciel Yale University Prevention Research Center, założyciel i przewodniczący True Health Initiative
Niewiele innych rzeczy w takim stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie jak jedzenie. Pisząc Moc na talerzu, doktor Oz – lekarz Ameryki – opracował rzetelny, a zarazem przystępny przewodnik po świecie żywności. Chce nam pomóc czerpać radość z jedzenia, a przy tym odżywiać się – jedząc to, co znamy i lubimy – w taki sposób, żebyśmy mogli zachować zdrowie i wysoki poziom energii. Gdybyś miał przeczytać w tym roku tylko jedną książkę o odżywianiu, to zdecydowanie powinna być to ta. Gorąco ją polecam!
dr Dean Ornish, założyciel i przewodniczący Preventive Medicine Research Institute, autor książek Spektrum oraz Dr. Dean Ornish’s Program for Reversing Heart Disease
***
Dr Mehmet Oz jest kardio-torakochirurgiem i ośmiokrotnym laureatem Daytime Emmy Awards za program The Dr. Oz Show. Prowadzi również program Daily Dose emitowany na wielu międzynarodowych rynkach radiowych i za pośrednictwem iHeartRadio, a jego felietony prasowe trafiają za pośrednictwem serwisu Hearst na 175 rynków na całym świecie. Jego aplikacja AskMD w 2014 roku została uhonorowana tytułem Best Medical App.
Dr Oz został zaliczony przez magazyny „Time”, „Forbes” i „Esquire” do grona 100 najbardziej wpływowych ludzi, a Uniwersytet Harvarda za jednego ze swoich 100 najbardziej wpływowych absolwentów; przewodnik Castle Connolly co roku przyznaje mu status lekarza najwyższej klasy.
Jak by to było, gdybyś mógł osiągnąć światowy poziom w dowolnej dziedzinie w ciągu 6 miesięcy lub nawet w krótszym czasie? 4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni to coś więcej niż książka kucharska. To podręcznik po świecie szybkiego uczenia się. Przywołując wskazówki i sztuczki zaczerpnięte od szachowych mistrzów, znanych szefów kuchni, profesjonalnych sportowców, sommelierów, supermodelek i wielu innych osób, Tim Ferriss stworzył „książkę kucharską dla ludzi, którzy nie kupują książek kucharskich”, która jest przewodnikiem zarówno po sztuce gotowania, jak i po życiu. Gotowanie jest tu tylko przyczynkiem do zgłębiania istoty procesu uczenia się na poziomie meta, czyli mechanizmu, dzięki któremu da się opanować każdą umiejętność w możliwie najkrótszym czasie. I nieważne, czy chodzi o lepienie pierogów, naukę pływania, czy rzuty za trzy w koszykówce.
Czytając tę książkę, przede wszystkim nauczysz się, jak:
przyswoić sobie wiedzę z 6-miesięcznego kursu gotowania w ciągu 48 godzin, ugotować niesamowitego okonia morskiego w umywalce w ciągu 20 minut, przyrządzić rewelacyjną ucztę clambake w kuble na śmieci. Te same zasady pozwolą ci również:
nauczyć się płynnie mówić po hiszpańsku w ciągu 8 tygodni, zdobyć rekord świata w tango w ciągu 5 miesięcy, zrzucić od 10 do nawet 70 kilogramów dzięki diecie Slow-Carb®. A to dopiero początek… SZEŚĆ POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO PRZECZYTAĆ TĘ KSIĄŻKĘ,
NAWET JEŚLI NIENAWIDZI SIĘ GOTOWANIA (TAK JAK TIM FERRISS KIEDYŚ)
#1 DOWIESZ SIĘ, JAK W REKORDOWYM TEMPIE OSIĄGNĄĆ WYSOKI POZIOM UMIEJĘTNOŚCI W DOWOLNEJ DZIEDZINIE.
Można w ciągu pół roku do roku, a nawet w ciągu 6–12 tygodni osiągnąć poziom światowy i znaleźć się w gronie 5 procent najlepszych na świecie specjalistów właściwie w dowolnej dziedzinie.
#2 ODTĄD BĘDZIESZ JEŚĆ (I ŻYĆ) W WYSOKIEJ ROZDZIELCZOŚCI.
Jedzenie było dla mnie tylko dobre albo złe, ciepłe albo zimne, pikantne albo łagodne. Teraz potra?ę wychwycić przeróżne subtelności. To tak, jak gdybym zamienił siedmiocalowy czarno-biały odbiornik na telewizor HD - pisze Ferriss.
#3 OSIĄGNIESZ FORMĘ, JAKIEJ W ŻYCIU NIE MIAŁEŚ.
Jeśli zdecydujesz się postępować zgodnie z zaleceniami przedstawionymi w tej książce, nie będziesz musiał myśleć o przestrzeganiu diety, ponieważ została ona tu uwzględniona.
#4 WCALE NIE TRZEBA DUŻO, ŻEBY ZROBIĆ WRAŻENIE.
W ciągu pierwszych 24 godzin pokonasz drogę od przypalonej jajecznicy do osso buco, jednego z najdroższych dań w menu restauracji całego świata.
#5 GOTOWANIE ZWIĘKSZA TWOJE SZANSE NA UDANY ZWIĄZEK.
Jeżeli szukasz sposobu na poprawę jakości swojego życia seksualnego albo chcesz znaleźć i zatrzymać przy sobie tę jedyną właściwą osobę, gotowanie będzie twoim dodatkowym i bardzo istotnym atutem.
#6 TO PO PROSTU DOBRA ZABAWA!
To nie jest podręcznik. Polecam traktować książkę raczej jako przygodową – przy czym rodzaj przygody wybierasz sam.
Niniejsza książka jest zmienioną i zaktualizowaną wersją książki 4-godzinny mistrz kuchni (wyd. Laurum, Warszawa 2013).
***
To lektura dla wszystkich. Przepisy grają tu drugoplanową rolę (choć jest ich tu mnóstwo). Nie sposób w krótkiej recenzji zawrzeć wszystkiego, co chciałabym na jej temat przekazać. Książka ma ponad 600 stron pełnych interesującej treści, ciekawych zdjęć, rysunków, wykresów, tabelek, anegdot, przepisów i bohaterów, których autor spotkał podczas jej pisania.
Można ją czytać jak powieść przygodową, korzystać z niej jak z książki kucharskiej (część przepisów jest pokazana na zdjęciach krok po kroku, nawet te z kuchni molekularnej, a przy każdym z nich jest nazwisko osoby, która zainspirowała autora do przygotowania danej potrawy), nauczyć się chemii, dowiedzieć, jak przetrwać podczas czekania na pomoc po trzęsieniu
ziemi (!), zaparzyć najlepszą na świecie kawę (będąc leniwym), jak opanować klasyki z kuchni światowej (omlet francuski, pieczony kurczak, zupa z zielonego groszku). Ta książka jest po prostu fantastyczna!
- Eliza Mórawska-Kmita, blog whiteplate.com
OGLĄDAJ. DELEKTUJ SIĘ.
Pamiętacie orgazmiczną kanapkę z filmu Kiedy Hary poznał Sally…? A gigantyczne timpano z Wielkiego otwarcia, słodkości z Czekolady czy boeuf bourguignon z Julie i Julia?
Wiele z naszych ulubionych filmów pozostawia wspomnienie kultowych scen kulinarnych. Prezentowana kolekcja ponad czterdziestu przepisów to subiektywny wybór najwspanialszych ról filmowych, jakie zagrało jedzenie.
***
Andrew Rea, twórca niezwykle popularnego kanału na YouTube Binging wih Babish, podjął się trudnego zadania wyselekcjonowania i opracowania filmowych receptur, dzięki czemu powstał ten filmowo-kulinarny przewodnik.
Niech was zainspiruje do przygotowania niezwykłych dań, nie tylko pysznych, ale czasami porywających niż filmowa fikcja.
Takiej książki o kaszach jeszcze nie było! Nastaw się na zdrową dietę, która nie tylko uwolni Cię od wielu dolegliwości, ale także sprawi przyjemność Twojemu podniebieniu: 5 posiłków dziennie, trzy 7-dniowe plany żywieniowe oparte w całości na kaszy jaglanej, gryczanej i komosie ryżowej. Oprócz tego porcja solidnej wiedzy, którą dzielą się z nami autorzy przepisów, twórcy cieszącego się ogromną popularnością bloga naszakasza.pl
Anna Kowalczyk – ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl
Tomasz Antoniszyn – znakomity kucharz, szef kuchni wielu warszawskich restauracji. Jego szczególną pasją jest fotografia kulinarna – jest autorem zamieszczonych w książce smakowitych zdjęć do wszystkich przepisów. Wyróżniony przez magazyn F5 w zestawieniu 10. polskich fotografów kulinarnych, których warto obserwować. Autor artykułów w wielu poczytnych magazynach o tematyce kulinarnej, współautor bloga naszakasza.pl
Dzięki nim poznasz:
proste przepisy na smaczne i zdrowe dania
właściwości zdrowotne kasz
produkty, które warto z nimi łączyć, aby wzmocnić ich prozdrowotne działanie
kulinarne triki, porady, sugestie i alternatywne rozwiązania.
Po pierwszej, znakomicie przyjętej przez wszystkich miłośników dobrej kuchni książce Hummus, za’atar i granaty czas na kolejną przygodę kulinarną z Samar.
Szafran, mięta i kardamon to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy – począwszy od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek, kumin czy kolendrę, aż po sumak, anyż oraz szafran. Samar prezentuje dobrze znane dania w nowej, jeszcze smaczniejszej i ciut mocniej doprawionej odsłonie. Łączy przy tym przeróżne tradycje kulinarne – proponuje głównie dania z lokalnych polskich składników, ale doprawione całkiem sporą szczyptą egzotyki. Autorka dzieli się również mnóstwem praktycznych porad związanych z przechowywaniem ziół i przypraw. Książka została przygotowana zgodnie z polskim kalendarzem sezonowości – tak, żeby zawsze jeść to, co akurat jest najzdrowsze, najsmaczniejsze i… najtańsze.
Poznajcie polską Julię Child! Trzęsła warszawską socjetą końca XIX wieku. Bywała na salonach, nadawała ton dyskusjom i balom. Żadna inna kobieta w Królestwie Polskim nie odniosła takiego sukcesu jak Lucyna Ćwierczakiewiczowa.
Fizycznie była przeciwieństwem urodzonej niemal sto lat później Amerykanki. Miała zaledwie półtora metra wzrostu i z dumą nosiła niemałą nadwagę. Za to sposób bycia, niezwykła charyzma i bezpośredniość z pewnością łączyły dwie słynne kucharki. Obie miały też podobny plan na przyszłość – być dobrą żoną i matką, pomagać innym, uczyć się i wieść życie nowoczesnej pani domu. A że bez umiejętności gotowania sprostać temu nie sposób, to całe swoje zaangażowanie zogniskowały w sztuce kulinarnej i odniosły niebywały sukces.
Pani Lucyna miała niespełna czterdzieści lat, a już była obiektem zachwytów, złośliwych spojrzeń i plotek. Jej 365 obiadów za 5 złotych było najchętniej czytaną polską książką tamtego okresu i zajmowało honorowe miejsce w tysiącach polskich domów, tuż obok Biblii. Nakłady kolejnych jej książek kucharskich przekraczały nakłady dzieł Mickiewicza i Słowackiego, prowadzony przez nią salon przy Królewskiej odwiedzały największe osobistości stolicy, a za roczną pensję mogła kupić trzy majątki ziemskie!
„Panoszy się na mieście jak pawie pióro w kapeluszu – mówili złośliwcy, zazdroszczący jej żyłki do marketingu i interesów, dodając: – Jest jak rtęć, wszędzie się wciśnie”. Słynęła też ze swojej oszczędności, co sprawiło, że żartobliwie nazywano ją „Ćwierciakiewiczową”. Była jednocześnie wzorem emancypacji, a promując w swoich poradnikach, redagowanych przez siebie kalendarzach i rubrykach prasowych zdrowy styl życia, wyprzedziła epokę.
Teraz Lucyna Ćwierczakiewiczowa i Warszawa końca XIX wieku ożywają na nowo na kartach frapującej biografii spisanej przez znaną dziennikarkę, Martę Sztokfisz. Tę książkę czyta się jak doskonałą powieść!
Marta Sztokfisz – absolwentka polonistyki UW, dziennikarka, felietonistka. Przeprowadzała wywiady z wieloma wybitnymi przedstawicielami świata kultury, mediów i nauki, które publikowała m.in. na łamach „Kultury”, „Polityki”, „Gali” i „Vivy!”. Od kilkunastu lat zajmuje się pisaniem biografii, jest autorką m.in. Ceny sławy (2000), Księżniczki deptaku (2007), Chwil, których nie znamy. Opowieść o Marku Grechucie (2013) oraz Carycy polskiej mody (2015).
Książka ukazuje skomplikowany mechanizm nerwicy, rozmaite jej rodzaje i wskazuje na sposoby jej leczenia .
Nerwica, jedna z najpopularniejszych chorób naszego wieku, jest zaburzeniem psychicznym, które charakteryzuje się występowaniem lęków i środków obronnych stosowanych przeciwko nim oraz poszukiwaniem rozwiązań kompromisowych w sytuacjach konfliktowych; jest zaburzeniem stosunku jednostki do siebie samej oraz otoczenia. Horney w swej książce pokazuje cały skomplikowany mechanizm nerwicy, rozmaite jej rodzaje, a poprzez wskazanie sposobów wyleczenia ułatwia czytelnikowi wejrzenie we własną psychikę. Zachęca do analizy swego postępowania i uczy, że człowiek może się naprawdę rozwijać tylko wówczas, gdy przyjmie całkowitą odpowiedzialność za siebie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?