W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Wędrując po stronach tej książki poznamy legendy o powstaniu herbaty, rytuały jej parzenia obowiązujące w poszczególnych krajach oraz bogactwo różnorodnych gatunków.
Idealna książka na świąteczny czas
Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, który wymaga niebanalnej oprawy. Ta książka pomoże w stworzeniu świątecznej atmosfery i przygotowaniu potraw oraz dodatków, które zachwycą twoich domowników i znajomych.
Znajdziesz tu pomysły na zachwycające ozdoby, dekoracje a także szereg przepisów na tradycyjne i zupełnie nowe dania świąteczne.
Ponad 100 zupełnie nowych niepublikowanych dotąd przepisów!
Nowe wyjątkowe przepisy, których nie znajdziecie nawet na blogu autorki.
Ciasta drożdżowe, torty, ciastka, serniki, a także czekolada, ciasta bez pieczenia i słodkości z różnych stron świata!
Nie tylko pysznie, ale i różnorodnie.
Wszystkie receptury zostały stworzone i przetestowane przez Dorotę Świątkowską, autorkę najsłodszego i najbardziej znanego bloga w polskiej blogosferze – mojewypieki.com
Wszystkiego najsłodszego!
Kuchnia jest laboratorium, w którym mieszamy specyfiki, dopasowując je do naszych potrzeb, wyobrażeń i smaków. Każdy tutaj ma pole do popisu i może w dowolny sposób kreować nowy bigos czy sos do makaronu, bo najważniejsze, abyśmy to my byli zadowoleni z końcowego efektu. Smak i węch to dwa zmysły, których nie da się zapisać matematycznie, więc nawet jeżeli się pomylimy, zmienimy recepturę albo komponenty, zamiast orzechów damy pestki słonecznika – to nic się nie stanie. Inspiracja może pochodzić zewsząd, my inspirujemy siebie nawzajem, połączenie kuchni włoskiej, śląskiej i mazurskiej pozwala nam na tworzenie zupełnie nowych smaków i potraw. Staramy się przygotować każdy posiłek tak, aby zachwycił nasze oczy i kubki smakowe, a jak się okaże po przeczytaniu tej książki, to wcale nie będzie trudne.
Ania Starmach, jurorka Master Chefa Juniora, prezentuje przepisy dla małych kucharzy.
Przygotujcie puszyste placuszki serowe z bananami, ugotujcie wspólnie makaron z domowym pesto pachnącym świeżymi ziołami, lub, na deser, soczyste i słodkie owoce pod kruszonką. Ania pokazuje, że gotowanie to wspaniały pomysł na twórcze i radosne spędzenie czasu dla całej rodziny.
W książce znajdziecie wyjątkowe propozycje na każdy posiłek dnia wzbogacone o sprytne triki i ciekawostki. Dowiedzcie się, jak z pomocą balonika zrobić miseczki z czekolady, jak szybko i ładnie obrać mango, w jaki sposób sprawdzić świeżość jajka, jak przygotować własny ketchup i szybko pokroić cebulę.
Poznacie wiele ważnych sekretów, które dzieciom pozwolą nauczyć się samodzielności w kuchni, a rodzicom przyniosą radość ze wspólnego gotowania.
Jak smakują ciasteczka razowe z czekoladą, czy można upiec ciasto agrestowe z różaną bezą, przygotować mus owocowy z owsianą kruszonką albo babkę jagodową z sosem kiwi, co to są tartaletki figowe... na te i inne pytania odpowiada Damian Kordas w swojej najnowszej książce Ale ciacho. Jego propozycje, między innymi oryginalne ciasta czy orzeźwiające koktajle owocowe, nie tylko pieszczą podniebienie, ale także są zdrowe dla organizmu. Młody kucharz z ogromną pasją i pełnym zaangażowaniem komponuje nowe przepisy, często łącząc produkty, których inni nie mieliby odwagi ze sobą zestawić. Tworzy dzieła kulinarne i chętnie zaprasza do swojego świata, udostępniając liczne przepisy. Ma nadzieję, że grono lubiących gotować i piec powiększy się przy jego wsparciu.
Lara Gessler fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w akademiach kulinarnych oraz restauracjach Londynu i Nowego Jorku. Córka słynnej restauratorki Magdy, pasję do gotowania odziedziczyła po mamie i tacie – cukierniku. Jej książkowy debiut to przełożenie polskiej, pełnej aromatycznych ziół kulinarnej tradycji na język współczesnej kuchni w ponad 50 przepisach. Majeranek, tymianek czy jałowiec w książce Lary występują w nowej roli dodatków do deserów. Wydanie dwujęzyczne, po polski i angielsku.
Daria Ładocha to kobieta wulkan: żona, mama i kucharka z dyplomem coacha zdrowia. Autorka blogów mamalyga.pl i onemorethai.pl, jedna z twarzy DDTVN. Jej pierwsza książka o kuchni tajskiej w wersji dla Polaków - okazała się hitem. Ale Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn przebije jej sukces. Idea jest prosta: produkty z pobliskiego sklepu, piętnaście minut i pudełko wystarczą, żeby jeść zdrowo przez cały dzień - także w pracy, o ile przygotuje się posiłki według 90 przepisów zaproponowanych przez Darię.
To jest książka, którą powinien znać każdy miłośnik piwa, niezależnie od gustu i stopnia wtajemniczenia.
Autor – najpopularniejszy ekspert od piwa w Polsce – odkryje przed tobą całą różnorodność piwnego świata. Dowiesz się, że chmiel w piwie to jedynie przyprawa, a drożdże mogą wnieść do piwa zapach bananów, goździków czy końskiego siodła . Nauczysz się czytać etykiety, degustować i oceniać jakość piwa. Uświadomisz sobie, że domowe warzenie piwa nie jest trudniejsze niż ugotowanie zupy i że, za kiepskim smakiem taniego piwa nie stoi bydlęca żółć czy spirytus.
Rewela(olu)cyjna książka, która pozwoli ci stać się piwnym geekiem i świadomie korzystać z owoców trwającej „piwnej rewolucji”.
Tomasz Kopyra z blogu: blog.kopyra.com – piwowar domowy i rzemieślniczy, jeden z założycieli Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, certyfikowany sędzia Beer Judge Certification Program, krytyk piwny, publicysta i twórca największego kanału poświęconego piwu na YouTube.
Letnie słońce wypełnia owoce i warzywa smakiem, kolorem i aromatem. Jesienią chcielibyśmy zatrzymać to wspomnienie w słoikach w postaci przetworów, nalewek, soków, by móc rozkoszować się smakiem lata przez cały rok.
Koneserom kuchni, smakoszom, gospodyniom i wszystkim, dla których jedzenie to przyjemność, podpowiemy:
Kiedy przypada sezon na robienie sałatki warzywnej w occie?
Jaka papryka najlepiej nadaje się do przetworów?
Co to jest chutney i jak go przygotować?
Co można zrobić z kwiatów czarnego bzu?
Pomidory w sosie, przecier pomidorowy czy pomidory konserwowane w całości i bez skórki?
Grzyby w oliwie czy suszone?
Jaki jest najlepszy przepis na marmoladę poziomkową?
Jakie czereśnie konserwuje się w alkoholu?
Jak przygotować suszone pomidory?
Kiedy zbierać jeżyny, zanim będą pełne nasion?
A fasolkę szparagową, cukinię?
A morele, pigwy czy cytryny?
Nastolatek ma ciężko. Choćby dlatego, że go wszyscy pytają, co chciałby w życiu robić. Leon na razie nie zamierza ani śpiewać jak jego Mama, ani tym bardziej być modelem – jak kiedyś jego Tata. Leona kręcą smakowite kąski ;) – jego świat to gotowanie! „Kuchnia Leona” to fajne foty i pomysły na szamę na imprezy z ziomeczkami (albo i z przełożonymi z rodzinnej „firmy”). I jeszcze kilka innych spoko zajawek. Zobacz, jak gotuje Leon, choć jeszcze nie zawodowiec.
TY TEŻ OGARNIESZ !
Niezbędny poradnik dla wszystkich, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności kulinarne.
Przy każdym przepisie szczegółowe wskazówki:
- pomocne piktogramy: czas przygotowania, pieczenie, stopień trudności, koszt
- ilustrowana lista składników
- dodatkowe propozycje urozmaicenia smaku
- miejsce na samoocenę
Realizacja przepisu krok po kroku
- dobra organizacja
- każda czynność zilustrowana zdjęciem
- rady profesjonalistów
Sprawdzone przepisy i liczne podpowiedzi pozwolą Ci przemienić dary ogrodu i dzikiej przyrody w kuchenne skarby. Dżemy i galaretki, pikantne czatneje, wyśmienite likiery i syropy, aromatyczne octy i oleje oraz ziołowe sosy i herbaty wypełnią spiżarnię pachnącym latem.
Wiele z tych przysmaków uświetnia najrozmaitsze potrawy, choć można także delektować się nimi bez dodatków albo pięknie zapakować i podarować komuś przepyszny prezent.
Wielu z nas już wie, że większość diet po prostu nie działa. Co więcej zaczęliśmy częściej chorować i przybierać na wadze dokładnie wtedy, gdy rozpoczęliśmy liczenie kalorii i jedzenie wszystkiego, tylko nie prawdziwego, zdrowego jedzenia.Dzięki tej książce będziesz mógł powrócić do korzeni i dokonać pozytywnych wyborów żywieniowych. Pozwolą Ci one zwiększyć spożycie pięciu grup żywności, które są najważniejsze dla utrzymania zdrowego mózgu i ciała. Dowiesz się jak wprowadzić do codziennej diety komosę ryżową, kaszę jaglaną, brązowy ryż, płatki owsiane oraz kaszę gryczaną, które odżywią Twój organizm. Nauczysz się stosować zdrowe tłuszcze czyli oliwę z oliwek, olej kokosowy oraz olej lniany, aby zyskać więcej energii. Uzupełnisz dietę o jagody goji, nasiona chia, spirulinę, pyłek pszczeli oraz kakao, które należą do superżywności i są gwarantem długowieczności. Cukier zastąpisz zdrowym miodem, syropem ryżowym czy klonowym, cukrem daktylowym lub kokosowym. Autorka podaje wiele przepisów na potrawy, wyjaśnia ich wartość odżywczą i udostępnia szereg pomysłowych sposobów na uwzględnienie powyższych produktów w codziennej diecie.Dzięki prawdziwemu jedzeniu odzyskasz energię i będziesz cieszyć się zdrowiem. Wystarczy, że będziesz zwracał uwagę na to, czego pragnie Twój organizm. Poznasz również metody na poprawę swojego samopoczucia i zwiększenia poziomu szczęścia za pomocą medytacji, afirmacji, prostych ćwiczeń oddechowych i technik jogi.
Dusza raduje się na widok dobrego uczynku, podobnie jak ciało, gdy znajduje pokrzepienie w smacznej potrawie.
Hildegarda z Bingen
ZANURZ SIE W ZNAKOMITYCH SMAKACH I AROMATACHZDROWYCH POTRAW ŚW. HILDEGARDY
Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen to kontynuacja poprzednich książek kucharskich zawierających receptury średniowiecznej mniszki, które zyskały rzesze sympatyków na całym świecie!
Gotowanie i jedzenie dają nie tylko radość i sytość, ale także chronią przed chorobami i poprawiają jakość naszego życia. Wystarczy, że weźmiesz sobie do serca rady św. Hildegardy oraz przejmiesz odpowiedzialność za siebie i swoje środowisko, a twoje życie będzie bogatsze i zdrowsze.
Sięgając po sprawdzone lokalne produkty, dozując odpowiednio składniki, używając leczniczych ziół i przypraw, przekonasz się, że wyborne smaki mogą zaskakiwać cię każdego dnia.
Skosztuj znakomitych zup, deserów, sosów, chleba i wielu innych potraw według receptur Świętej Mniszki i odzyskaj zdrowie i dobre samopoczucie.
Słodko, zdrowo, świątecznie Trudno wyobrazić sobie urodziny bez tortu, Boże Narodzenie bez piernikowych słodkości, czy też stół wielkanocny bez mazurka. Wydaje ci się, zdrowe słodycze nie istnieją, a to co zdrowe nie może być równocześnie smaczne? Przekonaj się, że to możliwe! Nie musisz odmawiać sobie słodkich przysmaków. Zdrowe łakocie nie tylko mogą, a wręcz powinny znaleźć się w świątecznym menu. Jedz je bez poczucia winy – to może wyjść Ci na zdrowie! Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie (Wydawnictwo Zwierciadło). Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.
Druga część bestsellerowej książki.
Jedz i pracuj… to książka dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego znaczącą część spędzają poza domem. Dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie i najczęściej jadają w stołówkach, restauracjach lub barach szybkiej obsługi. Dla osób wydających sporą część budżetu na jedzenie, które im nie służy i nie zawsze smakuje. Dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać o zdrowie i nauczyć się przygotowywania prostych oraz pełnowartościowych posiłków. Nieważne czy mieszkają sami, czy dbają o codziennie wyżywienie kilkuosobowej rodziny.
W książce znajdą się:
• proste, zdrowe, odpowiednio zbilansowane szybkie tygodniowe menu do pracy
• przepisy na poszczególne dni (śniadanie, lunch, przekąska i kolacja)
• menu jesienno-zimowe oraz menu wiosenno-letnie
• listy zakupów (lista weekendowa i krótkie listy dotyczące danego dnia z produktami świeżymi)
• menu inspirowane smakami światowych kuchni
Karolina Szaciłło jest specjalistką od zdrowego trybu życia. Prowadzi warsztaty i szkolenia z zakresu medytacji, zdrowego jedzenia oraz wyjazdowe detoksy wraz z mężem, Maciejem Szaciłło. Jest współautorką poradników dietetycznych, koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu m.in. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem oraz Detoksy dla zdrowia i urody.
Maciej Szaciłło jest popularnym ekspertem od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie z żoną, Karoliną Szaciłło, prowadzi liczne kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania, wyjazdowe detoksy oraz zajęcia związane z medytacją, ćwiczeniami oddechowymi i tym podobnymi. Od lat prowadzi także kącik zdrowego gotowania w Dzień Dobry TVN. Jest współautorem licznych publikacji poświęconych zdrowiu i oczyszczaniu organizmu m.in. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem oraz Detoksy dla zdrowia i urody.
W Europie stosuje się tysiące substancji chemicznych, które są trujące i na długo gromadzą się w ciele człowieka. Nie dziwmy się więc, że często doskwiera nam zmęczenie, mamy zły humor i brakuje nam energii. Rozwiązanie jest tylko jedno wreszcie oczyścić organizm. I to czerpiąc z tego przyjemność!Detoks w tydzień to nowa koncepcja, która ma w prosty i szybki sposób odtruwać nasze ciało a przy okazji i głowę. Zachwycająco łatwa i niezwykle skuteczna. Kto do tej pory uważał, że oczyszczanie organizmu jest nieprzyjemne, męczące i skomplikowane, będzie bardzo zdziwiony, jak dobrze można się przy tym czuć i jaką to daje radość.A potem na pewno powie: detoks jest fantastyczny
Wysmakowane to pierwsza książka autorska Karoliny Kosowicz i Magdaleny Rajchelt, twórczyń bloga kaszamanna.com. Nie dajmy się jednak zwieść pozorom - wysmakowane nie oznacza skomplikowane, elitarne, wymagające. Wręcz przeciwnie, autorki uwielbiają prostotę, a gotowanie jest dla nich źródłem relaksu i przyjemności. Produkty, które przyrządzają, można znaleźć w każdym osiedlowym sklepie, a z przygotowaniem zaproponowanych potraw poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Zupy, sałatki, desery - podzielmy się nimi z naszymi najbliższymi. O to chodzi w gotowaniu!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?