W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
W tradycyjnym polskim domu obiad bez zupy jest nieważny. Współczesne zupy mają wiele smaków, jadamy już nie tylko pomidorową czy ogórkową, ale także soljankę, okroszkę czy gulaszową po węgiersku. Jeżdżąc po świecie przywozimy nowe smaki i adaptujemy je do potrzeb pożywnej, sycącej polskiej kuchni. W książce atrakcyjne przepisy na zupy, które są MEGA! Mogą być pysznym jednodaniowym posiłkiem lub naprawdę odchudzającym witaminowym daniem. Każdy znajdzie w książce przepis na zupę, którą pokocha. Bo zupy zniewalają i mogą uwieść. Smakiem co przez żołądek trafia wprost do serca.
Jaglany Detoks. Kolejny krok to kontynuacja świetnej książki Marka Zaremby. Pierwszą część - Jaglany Detoks przeczytały tysiące osób, które zmieniły całe swoje życie. Dlaczego? Bo książka ta ma niesamowitą moc, a wszystko to zasługa kaszy jaglanej - pomaga schudnąć, oczyścić organizm, pozbyć się alergii pokarmowych, zmęczenia i infekcji. Pomaga żyć!
Wina owocowe i miody Konrada Niklewicza to dziełko traktujące o wyrobie tychże trunków z polskich owoców. Niklewicz uważa, że ościenne kraje, a nawet Stany Zjednoczone, mają bogatą specyfikę i literaturę poświęconą produkcji wina, a wśród naszych publikacji brakuje zbioru o tej tematyce. Przeto postanowił napisać książkę, niewielkiej objętości, mającą zachęcić pszczelarzy i sadowników do produkcji rodzimych win owocowych i miodów. Okazało się, że książka cieszy się ogromnym powodzeniem i bardzo szybko doczekała się dodruku, którego reprint postanowiliśmy wykonać. Dzieło zostało poszerzone o przepisy na wina z rodzynków, służące do uszlachetniania pośledniejszych gatunków, wina z liści i korzeni niektórych roślin, a także nowe wskazówki dotyczące sposobu fermentacji trunków. Znajdziemy tu przepisy na staropolskie jabłeczniki, wina z owoców leśnych, głogu, berberysu, soku brzozy, a także wino musujące i vermouth.
Wina owocowe i miody Konrada Niklewicza to dziełko traktujące o wyrobie tychże trunków z polskich owoców. Niklewicz uważa, że ościenne kraje, a nawet Stany Zjednoczone, mają bogatą specyfikę i literaturę poświęconą produkcji wina, a wśród naszych publikacji brakuje zbioru o tej tematyce. Przeto postanowił napisać książkę, niewielkiej objętości, mającą zachęcić pszczelarzy i sadowników do produkcji rodzimych win owocowych i miodów. Okazało się, że książka cieszy się ogromnym powodzeniem i bardzo szybko doczekała się dodruku, którego reprint postanowiliśmy wykonać. Dzieło zostało poszerzone o przepisy na wina z rodzynków, służące do uszlachetniania pośledniejszych gatunków, wina z liści i korzeni niektórych roślin, a także nowe wskazówki dotyczące sposobu fermentacji trunków. Znajdziemy tu przepisy na staropolskie jabłeczniki, wina z owoców leśnych, głogu, berberysu, soku brzozy, a także wino musujące i vermouth.
Prawdziwa Kuchnia Polska Hanny Szymanderskiej to dzieło wyjątkowe, zawierające
niezwykle obszerną wiedzę na temat dawnej i współczesnej kuchni polskiej: „ofi cjalnej”
i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. Napisana barwnym, niezwykle obrazowym
językiem wprowadza w kulinarny świat zarówno początkujących, jak i doświadczonych
miłośników sztuki gotowania
Na książkę składa się unikalny zbiór około 2500 wypróbowanych, przystępnie podanych
przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni.
W 19 rozdziałach tematycznych znajdują się między innymi przepisy na masła smakowe,
dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup
i drugich dań, sosy, mięso, drób, ryby, ciasta nalewki, przetwory. Oprócz znanych receptur
na polski rosół czy kotlety schabowe, Autorka przypomina o takich zapomnianych
specjałach, jak: potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki
w gniazdach. Zaś prawdziwym rarytasem są rozdziały poświęcone nalewkom,
grzybom i dziczyźnie. Każdy z rozdziałów jest poprzedzony wstępem zawierającym niezbędne
informacje z omawianej dziedziny.
Gotuj, eksperymentuj i rozkoszuj się jedzeniem!
Stary, drewniany stół — miejsce rodzinnych i przyjacielskich spotkań, gorących dyskusji, serdecznych toastów i wspaniałych przyjęć. Miejsce, przy którym kolejne pokolenia wspólnie biesiadują i rozkoszują się zarówno pysznym jedzeniem, jak i ciepłem domowego ogniska. Miejsce magiczne, zarezerwowane tylko dla najbliższych, którym chcesz sprawić przyjemność. Na takim stole nie wypada położyć byle czego. On zasługuje na coś więcej: na potrawy przygotowane z uczuciem, fascynacją, odrobiną kuchennej alchemii. Na jedzenie, w które tchniesz nieco swojej własnej fantazji.
W Twoje ręce trafiła właśnie książka, w której znajdziesz najróżniejsze przepisy na przepyszne dania na każdą porę dnia i roku, wymyślone i sprawdzone przez niezwykłą kucharkę. Znajdziesz wśród nich i pożywne, szybkie potrawy, i prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Ty też możesz je wyczarować w swojej kuchni i podać na stół. Zachwyć rodzinę, przyjaciół, a także samego siebie!
„Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy”.
Anthelme Brillat-Savarin
Wyjątkowy tytuł w serii książek o Tappim i jego przyjaciołach.Nie jest to jednak zwykła książka kucharska! W tym tytule znajdziesz 9 opowiadań, w których pojawia się temat jedzenia, przygotowania potraw czy wspólnego gotowania. Po każdym z opowiadań umieszczony jest przepis z instrukcją krok po kroku jak przygotować daną potrawę.
„Nauka robienia piwa przez Alex. Hrabiego Chodkiewicza, Królewskiego Warszawskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk Królewskiego Gospodarczo-Rolniczego i Galwanicznego Towarzystwa członka” jest praktycznym staropolskim poradnikiem jak stworzyć i prowadzić browar.
Reprint wydania z 1811 roku w drukarni XX Piiarów w Warszawie.
Jest to opisana skrupulatnie i wyczerpująco historia powstawania piwa jako napoju. Podzielona została na dwie części. W pierwszej z nich hrabia Chodkiewicz podaje wszystko co wiąże się z teorią robienia piwa zgodnie z praktyką, część ta zawiera rozdziały opisujące wymagania co do osób robiących piwo, jak tworzyć słody, jak rozpuszczać je w wodzie i jak za pomocą fermentacji zamieniać pierwiastek cukrowy na piwo. Bardzo dokładnie i z uzupełnieniem tabeli z wyliczeniami niezbędnymi do produkcji piwa podane zostały zasady tworzenia tego napoju, które będą koniecznymi umiejętnościami dla piwowara.
W drugiej części autor podaje stricte praktyczne opisy jak stworzyć Piwnię czyli Browar wraz z niezbędnymi narzędziami. Zawarte są w niej szczegółowe opisy warunków budowy i zakładania browaru wraz z tablicami przedstawiającymi rozmieszczenie sprzętów i urządzeń.
Hrabia Aleksander Chodkiewicz, żyjący w latach 1776-1838, był generałem, dramatopisarzem, chemikiem i technologiem, mecenasem nauki, kultury i sztuki. Od 1804 był członkiem Towarzystwa Przyjaciół Nauk w Warszawie, a od 1807 Petersburskiej Akademii Nauk. Był też uczestnikiem powstania kościuszkowskiego w 1794 roku i kampanii napoleońskiej w latach 1812-1813, podczas której dowodził, wystawionym własnym sumptem, pułkiem piechoty. W swych dobrach w Młynowie posiadał dużą bibliotekę, bogate zbiory sztuki i prywatny teatr. W 1818 roku założył w Warszawie pierwszy w Polsce zakład litograficzny. Był autorem licznych utworów literackich, opracował także m.in. podręcznik Chemia (t. 1-7, 1816-1818).
Kolejna znakomita książka Mariety Mareckiej!
Gdyby nie program „ABC gotowania” pewnie nie miałabym aż tyle odwagi, by napisać książkę, teraz już kolejną. Przyznam, że w pierwszej chwili tematyka programu nie do końca mi odpowiadała. Myślałam: Będę smażyć jajecznicę i robić mielone? Dziesięć odcinków i po temacie. Przygotowywanie kolejnych odcinków zmuszało mnie jednak do wymyślania coraz to nowych prostych dań, z produktów tanich i łatwo dostępnych. Zaczęłam odgrzebywać stare przepisy, wypytywać mamę, teściową i wszystkich innych, dzięki którym stawiałam pierwsze kroki w kuchni. Po pierwszym sezonie odzew ze strony widzów i wyniki oglądalności pokazały, że chodzi właśnie o to, by gotować dla ludzi, przesadnie nie udziwniając.
Może dzięki tej książce ktoś zacznie gotować albo wprowadzi rewolucję w swoim dotychczasowym menu. Dzięki prostym pomysłom na dania życie będzie bardziej kolorowe.
Marieta Marecka to autorka bloga wkuchnibezdubli.pl, felietonistka kilku gazet i portali, gospodyni programu „ABC gotowania” w Kuchni+ i autorka książki o tym samym tytule, niezwykle ciepło przyjętej przez czytelników.
„ABC gotowania 2” to kontynuacja poprzedniej książki i jeszcze więcej pomysłów na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu dania dla całej rodziny!
Święta Bożego Narodzenia tylko z Siostrą Anastazją! Siostra Anastazja do dziś pamięta smaki wigilijnej wieczerzy z rodzinnego domu na Kresach. Od lat przygotowuje świąteczne przysmaki dla krakowskich jezuitów - wszystko według sprawdzonych, tradycyjnych receptur z różnych regionów Polski. Barszcz z uszkami, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami, kukutki makowe, śledzie, makowiec, kompot z suszonych owoców - kto potrafiłby przygotować nasze zwyczajowe polskie potrawy lepiej od Siostry Anastazji? Zaufaj Siostrze Anastazji ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Ponad 3 000 000 sprzedanych książek!
Nie czujesz się zbyt pewnie na łonie natury? Wolisz bezpieczną cywilizację? Błąd! W miastach też czyha na ciebie śmiertelne niebezpieczeństwo. Zanim ruszysz w trasę, przeczytaj uważnie ten przewodnik.
Tokio. Sushi z trującej ryby fugu to rosyjska ruletka. Jeśli akurat sushimaster nie popełni błędu, zdrętwieje ci tylko język. Jeśli popełni, zdrętwiejesz cały. Na zawsze.
Nowy Jork. Klapy w asfalcie, przez które możesz wpaść do metra (jak kiedyś kilkanaście zwiedzających miasto uczennic).
Suwałki. Pło. Nigdy o tym nie słyszałeś? To elastyczny kożuch z roślin pokrywający torfowisko. Wsysa bez szansy na ratunek.
Los Angeles. Tu żyje najbardziej toksyczna traszka świata. Przekonało się o tym śmiertelnie kilku studentów.
Seul. Żywa ośmiornica jako lokalny przysmak. Tylko że jej macki lubią przyssać się do gardła…
Sydney. Kostkomeduza. Niewielka. Ale jej jad wywołuje niewyobrażalny ból – 12 w skali bólu od 0 do 10!
I tak dalej, i tak dalej.
Autorka popularnego bloga kulinarnego „Zielenina” i wydanej książki kucharskiej Zielenina na talerzu zaprasza w kolejną podróż po zielonej, zdrowej i sezonowej kuchni. Tym razem wychodzi naprzeciw wszystkim, którzy nie tolerują glutenu lub są na niego uczuleni, a także miłośnikom bezglutenowych kasz, warzyw, owoców oraz innych naturalnych produktów. Okazuje się, że kasza to prawdziwa królowa kuchni, można z niej zrobić bezglutenowy chleb, ciasto i przepyszny budyń. Autorka postanowiła pokazać, że wegetariańskie gotowanie bez glutenu może być łatwe i przyjemne, a przy tym nie musi rujnować budżetu domowego. Książka została podzielona na części zgodne z porami roku, by w przystępny sposób doradzić, jak korzystać z sezonowych, lokalnych produktów. Kolorowe i pyszne dania oparte na polskich kaszach, warzywach oraz owocach tworzą zgraną całość z aromatycznymi ziołami i przyprawami.
Siostra Anastazja, autorka kulinarnych bestsellerów, tym razem sięgnęła do tradycyjnych przepisów z różnych regionów geograficznych Polski. Oprócz potraw wracających na nasze stoły, Czytelnik znajdzie tu dania, które od pewnego czasu goszczą w naszych domach rzadziej. Cebulorz, baba ziemniaczana, oładki, bliny, świeżonka - to tylko kilka potraw z ponad stu zamieszczonych w tej książce. Podstawą kuchni proponowanej w tej książce są: ziemniaki, fasola, kapusta, kasza gryczana, ogórki kiszone, buraki, cebula, grzyby, owoce leśne, drób i ryby. Dzięki przepisom siostry Anastazji tworzą niepowtarzalne smaki. Miłośnicy domowych wypieków oprócz tradycyjnych ciast znajdą tu również przepisy na doskonały chleb. Już wkrótce Czytelnicy książek Siostry Anastazji będą mogli wypróbować nowe potrawy i wypieki, tym razem przygotowane przez Siostrę Salomeę, która w nowo przygotowywanej książce Wydawnictwa WAM podzieli się swoją wielką pasją kulinarną.
Jeden z najgorętszych tytułów kulinarnych 2016!
Claus Meyer to jedno z najgorętszych nazwisk w branży; doskonale kojarzony wśród polskich pasjonatów kulinarnych oraz ludzi zainteresowanych gotowaniem i kulinariami. Mówi się o nim jako o „ojcu chrzestnym kuchni skandynawskiej”. Meyer jest współzałożycielem Nomy oraz odpowiada za kultowe Nordic Kitchen Manifesto!
Przepisy w książce zostały podzielone porami roku, całość wzbogacają przepiękne zdjęcia i czytelny layout.
Trzy siostry gotują - mamma mia!
Niepowtarzalny klimat włoskich tradycji kulinarnych. W pierwszej części, opisowej, autorki podają proste sposoby na zrobienie różnych gatunków makaronu, włącznie z bezglutenowym. Mnóstwo słońca, oliwek, pomidorów, włoskiego temperamentu i rodzinnego biesiadowania, a wszystko w wyjątkowo atrakcyjnej oprawie graficznej.
Jak dawniej jadano.
Książka, która zaznajomi czytelnika z dawnymi sposobami przygotowywania potraw, które są popularne do dzisiaj. Przepisy są tak przygotowane, aby mogły być podane podczas współczesnej biesiady.
Znakomity prezent dla każdego, kto sam lubi gotować, a także dla zainteresowanych historią kuchni.
Wielką zaletą polskiej kuchni jest jej zróżnicowanie regionalne. Każdy region ma swoje typowe potrawy albo sposoby ich przyrządzania, które wynikają z charakterystyki danej części kraju, związanej nie tylko z jego położeniem czy klimatem, ale także dostępnością produktów czy miejscowymi zwyczajami i tradycjami. Warto odkryć i poznać dania, które są przykładami kulinarnego folkloru i sprawią, że codzienne menu nabierze nowych smaków.
Urodziłem się i wychowałem w tradycyjnej śląskiej rodzinie. Od dzieciństwa miałem do czynienia ze śląskim etosem pracy - większość moich wujków, dziadkowie i ojciec pracowali w kopalniach; zaś babcie, ciotki i mama odpowiadały za kulinarną sferę życia. Wychowołech sie na klinie u starek, kiere były z przedwojennego pieczywa - jeszcze za Wilusia.
Mój charakter i osobowość kształtowały się w duchu śląskości, szacunku do pracy i obowiązkowości, co sprawiło, że jestem osobą rzetelną i pracowitą. Najważniejsze miejsce w moim sercu zajmuje tradycja i chęć kultywowania jej w kazdym obszarze życia, poprzez gwarę, obrzędy, a przede wszystkim dziedzictwo kulinarne. Gastronomią zajmuję się od lat 90. ubiegłego wieku, co w 2008 roku zaowocowało autorskim programem telewizyjnym. Od tego czasu moje programy można zarówno oglądać w stacji telewizyjnej TVP Katowice, jak i słuchać w radiu Katowice. Co tydzień od kilku lat można też czytać autorskie felietony w "Nowinach Wodzisławskich". Najważniejsze jest dla mnie, żeby robić to, co kocham. To wlaśnie robię.
Drugi tom zawiera wiele ciekawych przepisów na wiosenne i letnie dni. W książce przenika się tradycja z nowoczesnością, dlatego można spotkać przepisy na szpajzę, kopę, ale też wspaniały sernik, czy polędwiczkę na sosie szafranowym.
Urodziłem się i wychowałem w tradycyjnej śląskiej rodzinie. Od dzieciństwa miałem do czynienia ze śląskim etosem pracy - większość moich wujków, dziadkowie i ojciec pracowali w kopalniach; zaś babcie, ciotki i mama odpowiadały za kulinarną sferę życia. Wychowołech sie na klinie u starek, kiere były z przedwojennego pieczywa - jeszcze za Wilusia. Mój charakter i osobowość kształtowały się w duchu śląskości, szacunku do pracy i obowiązkowości, co sprawiło, że jestem osobą rzetelną i pracowitą. Najważniejsze miejsce w moim sercu zajmuje tradycja i chęć kultywowania jej w kazdym obszarze życia, poprzez gwarę, obrzędy, a przede wszystkim dziedzictwo kulinarne. Gastronomią zajmuję się od lat 90. ubiegłego wieku, co w 2008 roku zaowocowało autorskim programem telewizyjnym. Od tego czasu moje programy można zarówno oglądać w stacji telewizyjnej TVP Katowice, jak i słuchać w radiu Katowice. Co tydzień od kilku lat można też czytać autorskie felietony w "Nowinach Wodzisławskich". Najważniejsze jest dla mnie, żeby robić to, co kocham. To wlaśnie robię. Książkę Rączka gotuje na beztydziyń i świynta dedykuję wszystkim tym, którzy zaszczepili we mnie miłość do gotowania. Jest ona podzielona na części (pory roku), a te z kolei na trzy podrozdziały. Ten poradnik skierowany jest w szczególności do młodych gospodyń, szukających często inspiracji i nowych pomysłów bądź też sprawdzonych babcinych przepisów. Tak właśnie będzie - od szpajzy po fondanta czekoladowego, od karminadla po polędwiczkę na różowo czy kaczkę w pomarańczach.
Ufam, że moja książka stanie się kulinarną biblią Ślązaczek i nie tylko, a w kuchni swoistą ściągawką, która ma służyć latami.
Remigiusz Rączka
Urodziłem się i wychowałem w tradycyjnej śląskiej rodzinie. Od dzieciństwa miałem do czynienia ze śląskim etosem pracy - większość moich wujków, dziadkowie i ojciec pracowali w kopalniach; zaś babcie, ciotki i mama odpowiadały za kulinarną sferę życia. Wychowołech sie na klinie u starek, kiere były z przedwojennego pieczywa - jeszcze za Wilusia. Mój charakter i osobowość kształtowały się w duchu śląskości, szacunku do pracy i obowiązkowości, co sprawiło, że jestem osobą rzetelną i pracowitą. Najważniejsze miejsce w moim sercu zajmuje tradycja i chęć kultywowania jej w kazdym obszarze życia, poprzez gwarę, obrzędy, a przede wszystkim dziedzictwo kulinarne. Gastronomią zajmuję się od lat 90. ubiegłego wieku, co w 2008 roku zaowocowało autorskim programem telewizyjnym. Od tego czasu moje programy można zarówno oglądać w stacji telewizyjnej TVP Katowice, jak i słuchać w radiu Katowice. Co tydzień od kilku lat można też czytać autorskie felietony w "Nowinach Wodzisławskich". Najważniejsze jest dla mnie, żeby robić to, co kocham. To wlaśnie robię. Książkę Rączka gotuje na beztydziyń i świynta dedykuję wszystkim tym, którzy zaszczepili we mnie miłość do gotowania. Jest ona podzielona na części (pory roku), a te z kolei na trzy podrozdziały. Ten poradnik skierowany jest w szczególności do młodych gospodyń, szukających często inspiracji i nowych pomysłów bądź też sprawdzonych babcinych przepisów. Tak właśnie będzie - od szpajzy po fondanta czekoladowego, od karminadla po polędwiczkę na różowo czy kaczkę w pomarańczach.
Ufam, że moja książka stanie się kulinarną biblią Ślązaczek i nie tylko, a w kuchni swoistą ściągawką, która ma służyć latami.
Remigiusz Rączka
Monografia o zdrowotnych właściwościach czerwonego wina to pierwsza tego typu książka, a sam napój bogów jest w niej przedstawiony z perspektywy lekarza kardiologa, chociaż książka zainteresuje z pewnością nie tylko osoby z wykształceniem czy zainteresowaniami medycznymi. Czytelnik znajdzie w niej mnóstwo ciekawostek: od podstawowych definicji, zasad degustacji, opisu szczepów, aż po najważniejsze rozważania nad zdrowotnym wpływem sfermentowanego soku z winogron.
Prof. dr hab. n. med. Krzysztof J. Filipiak, FESCI
Katedra i Klinika Kardiologii Warszawski Uniwersytet Medyczny
Piszę o winie i degustuję je (w umiarkowanych ilościach) od ćwierćwiecza. Po przeczytaniu książki Profesora Sinkiewicza wiem, że czynię dobrze.
Marek Bieńczyk
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?