KATEGORIE [rozwiń]

Anna Czelej

Praktyczne gotowanie według pięciu przemian w.2019

39,30 zł 28,88 zł


Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej to co jemy, powinno być zgodne z naturą żywiołów, które odpowiadają pięciu smakom. Autorka, która jest propagatorką życia zgodnego z filozofią Wschodu, prezentuje wiele prostych i sprawdzonych sposobów na przyrządzanie potraw zgodnie z kuchnią Pięciu Przemian. Poznasz 200 przepisów na sosy, pasty do kanapek, pasztety, zapiekanki, sałatki, zupy, ryby, dania mięsne i warzywne, jajka oraz desery. Przygotowanie posiłków zgodnie z naturalnym obiegiem energii w przyrodzie, wpłynie pozytywnie na zdrowie calej Twojej rodziny i posmakuje wszystkim domownikom. Dzięki zmianom w sposobie gotowania odzyskasz energię a także osiągniesz harmonię. Wspaniałym dodatkiem jest dołączona plansza z produktami diety Pięciu Przemian, która będzie nieocenioną pomocą.
Magia związków. Relacje partnerskie i rodzinne...

34,30 zł 5,14 zł


Relacje partnerskie i rodzinne według chińskiej filozofii przyrody i księgi Przemian Chińska filozofia przyrody to nie tylko sposób gotowania, leczenie, ćwiczenia (które autorka opisuje w poprzednich publikacjach "Praktyczne gotowanie wg Pięciu Przemian" i "Magia zmian"), to także relacje międzyludzkie, w tym związki damsko-męskie. Według tej filozofii we wszystkich relacjach ma miejsce przyciąganie yin-yang, w którym dwa bieguny łączą się w celu tworzenia harmonijnego życia. Anna Czelej już od ponad 15 lat bada stosunki rodzinne, partnerskie i damsko-męskie, w oparciu o chińską filozofię przyrody oraz Księgę Przemian. Autorka przede wszystkim opisuje przypadki zaburzonych relacji i sposoby ich naprawy. Według niej to właśnie w chińskiej filozofii przyrody znajdziemy wskazówki dotyczące harmonijnych relacji i związków. Księga Przemian potwierdza i uzupełnia także Ustawienia Rodzinne Hellingera. Swoją pracę Autorka poszerzyła o wnioski z badania aury i barw czakramów na Kole Barw, oczywiście w kontekście relacji między ludźmi. Magia związków to podstawa do budowania zdrowych relacji i osiągnięcia w nich wielkiej harmonii. Warto skorzystać z dawnych i dobrze sprawdzonych metod, by przywrócić im równowagę. „Magia związków" to książka, w której analizuję relacje rodzinne przy pomocy niekonwencjonalnych metod. Wychodzę bowiem z założenia, że utarte ścieżki prowadzą niejednokrotnie na manowce, kręcimy się na nich w kółko i nie potrafimy odkryć niczego nowego. Nazywanie zdarzeń wciąż i bez końca tymi samymi słowami prowadzi często do swoistego zapętlenia myśli, kiedy to nie potrafimy przejść do następnych etapów: do refleksji, planu i jego realizacji. Powtarzające się myśli, które krążą wciąż wokół jednego tematu i podpowiadają te same rozwiązania, odbierają nam siłę do działania. I wtedy warto popatrzeć na życie z jakiejś innej perspektywy, zrewidować utarte poglądy, a czasami odłożyć je na półkę. W zachodniej wizji człowiek zostaje przeciwstawiony reszcie świata; „istnieję ja i świat" - tylko tyle możemy powiedzieć, a do tego zewnętrzny świat nam zagraża, jest nieprzewidywalny, pełen zasadzek i pułapek. Natomiast według chińskiej filozofii przyrody, przedstawionej w Księdze Przemian - Yijing, w najstarszym dziele filozoficznym starożytnych Chin, człowiek, podobnie jak wszystkie inne żyjące istoty, jest mikrokosmosem wpisanym w całość. Stanowi cząstkę większego organizmu, z którym łączy go niezliczona ilość wzajemnych zależności, gdzie każda zmiana i ruch na jakimkolwiek poziomie wywołuje określony ciąg zdarzeń. To model, w którym główne siły sprawcze - Niebo i Ziemia (yin i yang) są obecne na poziomach wszystkich mi-krokosmosów, gdzie obowiązują te same zasady, co na poziomie makrokosmosu. Możemy to sobie wyobrazić jako obracającą się kulę, gdzie Niebo stanowi zewnętrzną warstwę ochronną, a Ziemia zajmuje centrum. Wewnątrz tej kuli obracają się inne kule, które symbolizują różne poziomy mikrokosmosów. Na jednym z tych poziomów, między Ziemią i Niebem, znajduje się człowiek, poniżej - układ jego organów wewnętrznych, nad człowiekiem mikrokosmos systemu rodziny. Jakikolwiek ruch na którymkolwiek poziomie mikrokosmosu lub na poziomie makrokosmosu wywołuje ruch na innych poziomach. Na przykład cykliczne zmiany pór dnia i roku wpływają nie tylko na nastroje, emocje i zachowanie człowieka, ale również na sposób funkcjonowania jego organów wewnętrznych. Każda pora dnia i roku charakteryzuje się właściwym dla niej kierunkiem ruchu; wiosną i o poranku wszystko rośnie i porusza się w górę, w lecie oraz w południe rozprzestrzenia się maksymalnie ciepło, jesienią wszystko się zniża i wraca do centrum. Podobnie człowiek, jego emocje i działanie organów wewnętrznych podlegają cyklicznym zmianom. Rośniemy w górę razem z wiosną i odczuwamy obniżenie nastroju jesienią. Każdej porze roku (Przemianie) przypisane są korelujące z nią zjawiska. Na przykład wiosna to Przemiana Drzewa, należą do niej: poranek, wiosna, wschód, artykuły żywnościowe o smaku kwaśnym, wątroba w ciele człowieka i związane z nią emocje — gniew, praca koncepcyjna itp. W chińskiej filozofii określono dokładnie, w jaki sposób jedna Przemiana zmienia się w następną w powtarzających się cyklach w obiegu karmiącym i jak działa na inne Przemiany i w innych obiegach, w cyklu dominacji, czy też w obiegu raniącym, a tym samym ustalono na przykład zależności między głównymi organami wewnętrznymi w organizmie człowieka i wpływ na te organy zjadanych artykułów spożywczych. To jednak nie wszystko, te same zasady dotyczą wszystkich sfer życia, chociażby elementy krajobrazu można zaszeregować według ich cech i kształtów do jednej z Przemian i wydedukować, w jaki sposób będą działały na człowieka. Mało tego, na harmonijną współpracę organów wewnętrznych w ciele człowieka ma wpływ każdy jego ruch i gest, toteż starożytni Chińczycy opracowali zestaw ćwiczeń leczniczych - Qi Gong, które niezwykle skutecznie przywracają równowagę tak emocjonalną, jak i fizyczną, a wszystko według jednych i tych samych zasad, o akupunkturze już nie wspomnę. Toteż śmiało można powiedzieć, że chińska filozofia przyrody, a w tym tradycyjna medycyna chińska, zawierają teorie i zasady, które można wykorzystać w każdej dziedzinie życia. Odnoszą się one również do związku mężczyzny z kobietą, chociaż w tym przypadku wyraźniej są widoczne analogie do relacji Ziemi i Nieba, układu yin - yang. Ziemia to kwintesencja yin, a Niebo kwintesencja yang. Wszystkie zjawiska, a w tym człowiek, zarówno kobieta, jak i mężczyzna, są yin - yang. Te dwie siły to dwa przeciwstawne sobie bieguny, które się przyciągają i łączą w celu tworzenia życia. Człowiek jest splotem Nieba i Ziemi, yin i yang, które powinny pozostawać w dynamicznej równowadze. Niemniej, na wyższym poziomie mikrokosmosu, w związku mężczyzny z kobietą, ta ostatnia charakteryzuje się niewielką przewagą yin, czyli ma cechy Ziemi, a mężczyzna ma niewielką przewagę cech yang. Tym samym na poziomie ich związku ma również miejsce przyciąganie yin i yang. W przypadku kiedy to kobieta ma przewagę cech yang, a mężczyzna yin, też występuje przyciąganie yin i yang, ale tego typu związek jest w jakimś sensie chory, bardzo trudny i jego uczestnicy narażają się na traumatyczne przeżycia. W książce omówię szczegółowo tego typu przypadki. W Księdze Przemian charakter zdarzeń jest opisany poprzez analizę kierunku ruchu składowych zjawisk i pozycji, jakie zajmują w stosunku do siebie. Ciała niebieskie nie zbaczają ze swoich torów, trzymają się wytrwale właściwego toru, jest to tajemnica wiecznego istnienia świata. Mężczyznę yin i kobietę yang można zaś porównać do ciał niebieskich, które wypadły ze swoich torów, wykoleiły się, straciły właściwą dla siebie Drogę i zmieniły swoją pozycję w systemie. Ziemia znajduje się w centrum w stosunku do Nieba, takie samo miejsce zajmuje kobieta w poprawnym związku z mężczyzną. Kobieta yang porzuca zaś centrum.Potrafimy snuć długie rozważania o przyczynach udanych lub nieudanych związków mężczyzny z kobietą, ale nie przywiązujemy w nich żadnej wagi do pozycji, które wobec siebie zajmują i cech ich zachowania według kryteriów yin - yang. Nie potrafimy w ten sposób sklasyfikować emocji, nie wiemy chociażby, że hałaśliwy, głośny śmiech to emocja yang i jako stały obyczaj u nastolatki mówi aż nazbyt dużo o jej osobowości. W Księdze Przemian to właśnie opis zbyt silnych i długotrwałych emocji jest jednym z najważniejszych elementów charakterystyki postępowania człowieka, bo określa on kierunek działania osoby, jej cechy yin i yang. W swojej książce przedstawiam relacje rodzinne nie tylko z perspektywy chińskiej filozofii przyrody. Zbieżne z tą filozofią są poglądy Berta Hellingera, który przywiązuje ogromną wagę do pozycji, które zajmują ojciec, matka, dziadek, babka, dzieci, wnuki w systemie rodziny. Jeden z rozdziałów poświęciłam Ustawieniom Rodzinnym Berta Hellingera. Relacje rodzinne możemy zobaczyć również w barwach i o tym też napisałam, jak i o stosunku do naszych Przodków. Opis relacji rodzinnych na podstawie pozycji, które zajmują członkowie systemu, i sposobu ich poruszania mógłby wydawać się „techniczny", gdyby nie fakt, że według starożytnych Chińczyków świat materii przesiąka bez reszty pierwiastek duchowy. Niebo jest obecne na każdym poziomie życia, inicjuje je i wyznacza mu kierunek. Niebo, przenikając Ziemię, stwarza jedność świata. Wpodstawowej konstrukcji człowieka znajdziemy Ziemię, to jego forma cielesna: tkanki, ścięgna, mięśnie, płyny wewnętrzne, i Ducha Nieba, który wyznacza kierunek rozwoju, wyznacza Drogę, którą człowiek powinien iść. Obecność Ducha Nieba ujawnia się nie tylko w sercu - centrum duchowym człowieka, ale też w każdym ruchu i geście istoty ludzkiej. W tej perspektywie człowiek jawi się jako całość, jeśli podąża w jakimś kierunku, to porusza się zarówno jego ciało, emocje i pierwiastki duchowe. Ruch ciała odzwierciedla ruch umysłu. Wiedza z Księgi Przemian zawiera niezmienne prawa przyrody, człowiek ma zaś wolną wolę i nie musi ich przestrzegać. W Yi Jing nie znajdziemy jednak słów potępienia dla grzeszników i groźby, że będą się przez wieczność smażyć w piekle: starożytni Chińczycy w ogóle nie wiedzieli, że coś takiego jak piekło istnieje. Problem osoby, która zbacza z właściwej Drogi, płynie pod prąd, odchodzi od swojej natury, polega na czymś innym, przede wszystkim naraża się ona na ciągłe upokorzenia, przeżywa uczucia żalu i wstydu. A poza tym nie może liczyć na udane i harmonijne związki i poprawne relacje rodzinne. Księga Przemian nikogo jednak nie potępia, daje każdemu szansę na zmianę jego trudnej i niewygodnej sytuacji życiowej na inną, podpowiada odpowiednie sposoby, które temu służą. Równocześnie uświadamia osobom, które płyną pod prąd i narażają się na niepowodzenia życiowe, że to ich własny wybór, a nie zła wola otoczenia i niesprzyjające, fatalne wręcz okoliczności zewnętrzne. I to tylko tyle. Ze wstępu do książki Magia Związków Magia związków Spis treści: Wstęp Zasady transkrypcji chińskiej Wprowadzenie Zaciemnienie światła (zranienie), czyli przygody Piotrusia Pana i Wendy Entuzjazm, czyli pomost do nieba Ustawienia rodzinne Berta Hellingera w świetle chińskiej filozofii przyrody W barwach tęczy Naprawa Zakończenie
Praktyczne gotowanie według pięciu przemian

29,80 zł 19,37 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Rewolucja w odżywianiu, która doprowadzi Cię do zdrowszego życia? Skorzystaj ze starożytnej chińskiej filozofii i zacznij gotować wg Pięciu Przemian. Możesz jeść to co do tej pory – wystarczy, że zmienisz sposób przygotowywania posiłków, a tym samym uleczysz swoje ciało i ducha. Osiągnij harmonię z otoczenie przez gotowanie Gotowanie według Pięciu Przemian to bardzo prosty sposób, który uzdrowi Twoją kuchnię. Technika gotowania opracowana została w starożytnych Chinach i jest ściśle powiązana z chińską filozofią. Polega na osiągnięciu jedności i harmonii organizmu z otoczeniem. Tajemnica tkwi w tym jak przygotowujesz posiłki. Możesz jeść to co do tej pory, wystarczy tylko, że zmienisz sposób gotowania. Naucz się przyrządzać potrawy na nowo Nie jest to książka kucharska, ani książka z kolejną dietą cud to podręcznik uczący metod przyrządzania potraw. W gotowaniu według Pięciu Przemian ważniejsze od tego co jesz, jest jak jesz, a raczej jak gotujesz. Potrawy przygotowywane zgodnie z naturalnym obiegiem energii w przyrodzie, wpływają na Twoje zdrowie i zachowanie równowagi, a przede wszystkim znakomicie smakują. Twój sposób na zdrowsze i przyjemniejsze gotowanie Anna Czelej, (aktywna propagatorka życia zgodnie z chińską filozofią a także autorka wielu publikacji poświęconych tej tematyce) prezentuje także mnóstwo prostych przepisów, które ułatwią zastosowanie nowej techniki gotowania w Twojej kuchni Do książki dołączona jest także plansza produktów wg Pięciu Przemian, która pomoże Ci w nauce takiego gotowania. Nie zwlekaj i już dziś spraw by gotowanie było prostym, przyjemnym i zdrowym nawykiem!
Bezglutenowa cukiernia

34,90 zł 25,65 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Anna Czelej, specjalistka od gotowania według Pięciu Przemian oraz autorka bestsellerowych książek m.in. W piekarni Pięciu Przemian oraz serii W kuchni Pięciu Przemian prezentuje niezbędnik dla osób kochających słodkości i będących na diecie bezglutenowej. W Bezglutenowej cukierni znajdziesz ponad 80 zróżnicowanych receptur na ciasta kruche, biszkoptowe i drożdżowe, babeczki, tarty, ciasteczka, a także leguminy, koktajle, kremy, galaretki, torty, wafelki, musy czy budynie. Oto niezbędnik, który powinien znaleźć się w kulinarnej biblioteczce, wszystkich którzy nie tolerują glutenu, szukają zastępników nafaszerowanych chemią słodyczy ze sklepu lub chcą serwować swoim dzieciom tylko zdrowe słodkie rarytasy. Przepisy podzielone zostały na pory roku, tak by w odpowiednim czasie przygotowywać desery z produktów sezonowych, a dodatkowo, zostały dostosowane do zasad gotowania według Pięciu Przemian, więc jeśli chcesz możesz przygotowywać je zgodnie z tą metodą. Wszystkie zaprezentowane w książce przepisy są bezglutenowe, z naturalnych składników, a także łatwe w przygotowaniu. Znajdziesz wśród nich między innymi: babeczki truskawkowo-miętowe z kwiatem bzu, ciasto sezamowe, mus brzoskwiniowy z jeżynami, galaretkę migdałową czy tartę orzechową z jabłkami… Czy już wiesz, co zjesz na deser?
W piekarni Pięciu Przemian

34,90 zł 25,65 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Chleb dyniowy, chleb na zakwasie gryczanym, bułeczki jaglane z sezamem, chleb żytni na drożdżach, a także tarta z bakłażanem, krakersy z amarantusem lub podpłomyki ryżowe… oto przepisy, które sprawią, że na twoim stole już zawsze będzie gościło zdrowe i pyszne pieczywo. Anna Czelej, specjalistka od gotowania według Pięciu Przemian oraz autorka bestsellerowych książek z serii W kuchni Pięciu Przemian, tym razem wychodzi naprzeciw miłośnikom pieczywa. W niniejszej publikacji prezentuje 80 przepisów na chleby, bułki, tarty, krakersy, wśród których ponad 60 to przepisy na wypieki bezglutenowe. Jeśli nie możesz obejść się bez smaku świeżego chleba z chrupiącą skórką i chcesz spróbować swych sił w samodzielnym pieczeniu, sięgnij do niniejszej publikacji, dzięki której poznasz przepisy na aromatyczne i zdrowe pieczywo. Rozsmakuj się w domowych wypiekach prosto z piekarni Pięciu Przemian!
Wiosna w kuchni pięciu przemian

34,90 zł 25,65 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Oto nie lada gratka dla miłośników gotowania według kuchni Pięciu Przemian i dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich sił w tej metodzie ? pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku. Wiosna w kuchni Pięciu Przemian to zbiór ponad stu autorskich przepisów ? na dania wegetariańskie, a także bezglutenowe ? opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw. Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery. To twój osobisty przewodnik po kuchni Pięciu Przemian, dzięki któremu: Poznasz składniki, tajniki, receptury i nowe smaki; Rozwiniesz swój potencjał kulinarny oraz nauczysz się komponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki powiązane z wiosną; Nauczysz się wsłuchiwać w swój organizm, przywrócisz mu równowagę, a przede wszystkim osiągniesz pełną harmonię w życiu. Poznaj prosty sposób na zdrowe i pyszne potrawy, przygotowywane z sezonowych, ogólnodostępnych składników! FRAGMENT KSIĄŻKI: Gotując według przyzwyczajeń wyniesionych z domu zazwyczaj obieramy wszystkie warzywa i wrzucamyjejednocześnie do zupy. Gotując według Pięciu Przemian, warzywa obieramy sukcesywnie w kolejności smaków i robimy dwuminutowe odstępy między dodaniem jednego smaku i następnym, komponujemy potrawę stopniowo, a chwila przerwy między dodawaniem produktów w kolejnym smaku to doskonały czas, zęby zapytać samego siebie, co pasuje do naszej koncepcji zupy, a co nie. Smaki artykułów spożywczych i ich właściwości wychładzające i nawilżające yin lub rozgrzewające właściwości yang zostały wykorzystane w tradycyjnej medycynie chińskiej. Zanim nastąpi wiosna, po zimie przychodzi przedwiośnie, to podobnie jak późne lato, chwila bezruchu na przełomie głównych pór roku, która pozwala na zmianę kierunku ruchu; wiosną zaniknie zimowy ruch yin i rozpocznie ekspansję ruch yang. Przedwiośnie łączy w sobie koniec rocznego cyklu z nowym początkiem; śmierć ze zmartwychwstaniem, ale w cyklu Pięciu Przemian nic nie kończy się ostatecznie; koniec jest równocześnie kolejnym początkiem. Przedwiośnie w Magicznym Kwadracie i Księdze Przemian jest nazwane górą, która trwa w spokoju. Według Chińczyków pierwsza faza wiosny ma cechy Gromu, który budzi życie na ziemi. Grom przedstawia niepohamowaną i nieokiełznaną męską silę yang, ekspansywny ruch w górę kiełkującego ziarna pszenicy, To siła zielonego Drzewa zakorzenionego mocno w ziemi. Taką energię w ciele człowieka ma wątroba, która odpowiada za pracę twórczą, intuicję, spontaniczność, popycha nas do przodu. Późna wiosna ma z kolei cechy subtelnej kobiety, łagodnego Wiatru, który wszystko przenika i dociera wszędzie, jest to aspekt yin wiosny, Wiosenny ruch yang w górę znajduje odbicie w naszych potrawach gotowanych wiosną, szczególnie w zupach. Zupy to podstawa dobrze skomponowanej diety wegetariańskiej, staram się dodawać do nich jak najwięcej ryżu, kasz; kaszy jaglanej, kaszy guinoa, kukurydzy i dlatego moje zupy są zawiesiste, gęste i sycące.Wiosna w kuchni Pięciu Przemian Spis treści: Wstęp Tabela aspektów smakowych produktów wiosennych Przydatne skróty Wiosenne zupy Barszcz czerwony z fasolą Kartoflanka z bryndzą Zupa z kukurydzą i zielonym groszkiem Zupa śniadaniowa z kaszą jaglaną Zupa z ryżem i suszonymi pomidorami Zupa krem z marchewką Zupa z zielonym groszkiem Kapuśniak z soczewicą Zupa pomidorowa z ryżem Zupa z fasolą i pomidorami Żurek Zupa z soczewicą i ryżem Zupa z pokrzywą i soczewicą z dodatkiem świeżych ziół Zupa z młodymi warzywami Grochówka z dodatkiem świeżych ziół Zupa ze szpinakiem z dodatkiem świeżych ziół Zupa szparagowa Zupa z młodą kapustą Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem Zupa z kaszą jaglaną, zielonym groszkiem i kalafiorem Bulion warzywny z kluskami lanymi z mąki ryżowej Zupa z bobem Wiosenne surówki sałatki Surówka z pomidorów, ogórków i sałaty Sałatka z dodatkiem kukurydzy Sałatka z bobem Surówka z sałatą i cebulą Sałatka z kalafiorem i ryżem Surówka z rzodkiewki ze szczypiorkiem Kalafior z groszkiem i majonezem domowym Sałatka z kukurydzą i sałatą Sałatka z ryżem i fetą Sałatka z rukolą i zielonym groszkiem Twarożek z rukolą Sałatka ze szparagami Majowa surówka z oregano, szczypiorkiem i sałatą Majowa surówka z rukolą Sałatka z ziemniaków z orzechami i pokrzywą Majowa surówka z pokrzywą i miętą Surówka z melisą i szałwią Surówka z rukolą i kapustą pekińską Majowa sałata ze śmietaną Sałatka jarzynowa Sałatka z młodymi ziemniakami i rzodkiewką Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą Sałatka z soczewicy i ziemniaków Dania ciepłe na wiosnę Naleśniki z pieczarkami i papryką Naleśniki z sezamem i polewą czekoladową Pizza Risotto Kotleciki z jajek Kotlety z soczewicy z płatkami owsianymi Krokiety z fasoli Kotleciki z kaszy jaglanej Kluski śląskie z pieczarkami w śmietanie Knedle z fetą i pesto Pierogi ze szpinakiem lub z pokrzywą Zapiekanka z makaronem domowym Zapiekanka z pieczarkami i papryką Zapiekanka ze szparagami Spaghetti TortiIIe z mąki kukurydzianej z sosem z czerwonej fasoli i śliwek TortiIIe ziemniaczano-kukurydziane z sosem z orzechowym Zapiekanka z kaszy jaglanej z pieczarkami Wiosenne warzywa gotowane, duszone i pieczone Kalafior duszony z suszonymi pomidorami, Ziemniaki faszerowane pieczarkami Fasola z marchewką Szpinak lub pokrzywa z jajkiem Kukurydza duszona z zielonym groszkiem Bakłażany z żurawiną Młoda kapusta z jabłkami Pieczone młode ziemniaki z orzechami Pieczarki faszerowane Bakłażan pieczony z papryką i fasolą Marchewka z zielonym groszkiem Wiosenne przekąski i dodatki Majonez domowy Jajka faszerowane Jajka faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem Pasta z zielonym groszkiem i jajkami Jajka w koszulkach z sosem chrzanowym Jajka w szklance (po wiedeńsku) Jajecznica z pokrzywą, szczypiorkiem i pomidorami Grzanki z papryką, żółtym serem i oliwkami Twarożek z ogórkiem i rzodkiewką Pasta z pokrzywą Pasta z oliwkami i fetą Pasta z orzechami i sezamem Pasta ze szparagów Pasta z bobu Pasztet z czerwonej fasoli Sos z soczewicy Pasztet z soczewicy Wiosenne desery Ciasteczka orzechowe Krem kokosowy Ciasteczka gryczane z orzechami Ciasteczka kukurydziano-ziemniaczane Ciasto orzechowe Kulki czekoladowe z płatkami owsianymi Legumina z kaszy jaglanej z daktylami i suszonymi morelami Mus truskawkowy Legumina z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych z truskawkami, Kasza gryczana z bakaliami Deser z kukurydzą i bananem
Zima w kuchni pięciu przemian

34,90 zł 25,65 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

To już ostatnia książka z serii W kuchni Pięciu Przemian, z której ponad 100 przepisów nie tylko wzbogaci twój zimowy jadłospis, ale będzie także idealnym dopełnieniem całorocznego menu według Pięciu Przemian. Zimowe dania również mogą być ciekawymi kompozycjami bogatymi w smaki. Spożywając produkty, które przechowują się w naturalny sposób, takie jak ziarna zbóż, orzechy, pestki, warzywa strączkowe, suszone owoce i zioła, możesz skomponować zbilansowane i zdrowe dania. Gotuj więc gęste zupy, kasze, piecz ciasta z orzechami i rodzynkami, pij rozgrzewające napoje z cynamonem i goździkami. Zimowe pożywienie ma głównie pomagać w utrzymaniu ciepła – przed wyziębieniem i w zharmonizowaniu organizmu pomocne będą szczególnie długo gotowane i pieczone potrawy z większą ilością rozgrzewających przypraw. Gdy dodatkowo przygotujesz je zgodnie z kuchnią Pięciu Przemian, możesz mieć pewność, że twoja zimowa dieta będzie obfita w zdrowe i zbilansowane posiłki. Zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną, placki orzechowe, zupa migdałowa, tradycyjne łazanki z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami… dzięki nim odkryjesz bogactwo zimowych smaków kuchni Pięciu Przemian!
Jesień w kuchni pięciu przemian

34,90 zł 25,65 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Jesienią, gdy więcej czasu możemy spędzić w kuchni, zmieniamy sposób przygotowania potraw, dłużej je gotujemy, pieczemy i dusimy. W jesiennym menu zgodnym z Pięcioma Przemianami dominują gęste, zawiesiste zupy, warzywa podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi. Aby zrównoważyć jesienną energię yin, należy spożywać produkty o smaku ostrym, czyli między innymi białe warzywa: korzeń pietruszki i selera, por, cebulę, kalafior czy kapustę, zaś dla wzmocnienia organizmu i rozgrzania go, z umiarem doprawiać potrawy imbirem, czosnkiem lub chili. Jesienią nie możemy zapomnieć o robieniu zapasów i przygotowaniu przetworów z warzyw i owoców, aby móc się cieszyć ich walorami zimą. Zupa brokułowa z kurkami, zupa cebulowa z kaszą jaglaną, sałatka z fasoli i jarmużu, kotlety z grzybów leśnych z sosem żurawinowym to tylko niektóre z pysznych, zdrowych i zrównoważonych posiłków, które przyrządzisz z tą wyjątkową publikacją. Wszystkie przepisy zawarte w książce są wegetariańskie, sezonowe, a większość także bezglutenowa. Wykorzystaj bogactwo jesieni z kuchnią Pięciu Przemian!
Lato w kuchni pięciu przemian

34,90 zł 25,65 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Lato to jedyna pora roku tak obfita w świeże warzywa i owoce. Dojrzewające w słońcu sezonowe owoce i warzywa wzbogacone warzywami strączkowymi, kiełkami, nasionami i orzechami to podstawa zbilansowanej letniej diety według Pięciu Przemian. Teraz możesz skomponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki odpowiednie na letnie dni. Zachowując zasady gotowania według Pięciu Przemian i dodając składniki w odpowiedniej kolejności sprawisz, że energia wydobyta z potraw będzie krążyła i wzmacniała energię twojego organizmu, dzięki czemu osiągniesz równowagę, harmonię i pełnię zdrowia. Lekka zupa, krem warzywny lub chłodnik. Warzywa gotowane bądź zapiekanka z kaszą. Sałatka z warzywami strączkowymi, a na deser szarlotka, gruszki w koglu-moglu lub maliny w sosie waniliowym… i oczywiście przetwory, by móc cieszyć się latem także za kilka miesięcy. To tylko niektóre z ponad 100 przepisów z wykorzystaniem sezonowych, wegetariańskich, a także bezglutenowych składników. Według Pięciu Przemian lato to Przemiana Ognia, energetyczna naturę yang, żywiołowa czerwień i smak gorzki, zaś na poziomie emocji to radość życia, witalność, kreatywność i serdeczność, które śmiało możesz wykorzystać także w kuchni.
Magia zmian

34,30 zł 25,21 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Harmonia w życiu według chińskiej filozofii przyrody i Księgi Przemian Do niedawna chińska filozofia przyrody była wiedzą tajemną, przekazywaną jedynie w obrębie rodziny Mistrzów chińskich. Teraz wszyscy mamy okazję z niej skorzystać i dzięki temu odnaleźć harmonię w życiu. Anna Czelej, autorka bestsellerowej książki "Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian", która od kilkunastu lat żyje według zasad tej filozofii, a w tej publikacji prezentuje jej główne założenia. Opiera się o księgę I Ching, zwaną Księgą Przemian - jedno z najwspanialszych osiągnięć myśli ludzkiej, zawierające komentarze do filozofii przyrody, odnoszące się do wszelkich sytuacji, które mogą się zdarzyć w życiu W starożytnych Chinach określono związki między zjawiskami w przyrodzie i ich wpływ na człowieka, tzw. system yin-yang, który znalazł zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej, metodzie gotowania, leczniczych ćwiczeń Qi Gong i sztukach walki. Autorka pragnie spopularyzować ten ciekawy sposób widzenia człowieka i otaczającego go świata. Takie postrzeganie uświadamia wiele powiązań człowieka z przyrodą i powoduje, że to, co wydawało się nieistotne nagle nabiera znaczenia. Z uwagą przyglądamy się sobie, odkrywamy wpływ sposobu odżywiania, emocji, pór dnia i roku na stan zdrowia i relacje z innymi ludźmi. Jeśli zaczniesz żyć według chińskiej filozofii przyrody poczujesz magię zmian - każda chwila będzie ważna, a w Twoim życiu zagości harmonia. Ty i świat będziecie stanowić prawdziwą jedność wzajemnie się dopełniając.
Praktyczne gotowanie według pięciu przemian

29,80 zł 21,90 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Gotowanie według Pięciu Przemian to bardzo prosty sposób, który uzdrowi Twoją kuchnię. Technika gotowania opracowana została w starożytnych Chinach i jest ściśle powiązana z chińską filozofią. Polega na osiągnięciu jedności i harmonii organizmu z otoczeniem. Tajemnica tkwi w tym jak przygotowujesz posiłki. Możesz jeść to co do tej pory, wystarczy tylko, że zmienisz sposób gotowania. Nie jest to książka kucharska, ani książka z kolejną dietą- cud... to podręcznik uczący metod przyrządzania potraw. W gotowaniu według Pięciu Przemian ważniejsze od tego co jesz, jest jak jesz, a raczej jak gotujesz. Potrawy przygotowywane zgodnie z naturalnym obiegiem energii w przyrodzie, wpływają na Twoje zdrowie i zachowanie równowagi, a przede wszystkim znakomicie smakują. Anna Czelej (aktywna propagatorka życia zgodnie z chińską filozofią, a także autorka wielu publikacji poświęconych tej tematyce) prezentuje także mnóstwo prostych przepisów, które ułatwią zastosowanie nowej techniki gotowania w Twojej kuchni. Do książki dołączona jest także kolorowa plansza produktów wg Pięciu Przemian, która pomoże Ci w nauce takiego gotowania. Nie zwlekaj i już dziś spraw by gotowanie było prostym, przyjemnym i zdrowym nawykiem!   Fragment książki        WPROWADZENIE       Chińska filozofia przyrody pozwoliła opracować Chińczykom wiele metod, które służą dobrze naszemu zdrowiu i które można zastosować w praktyce. Gotowanie według Pięciu Przemian i zastosowanie artykułów spożywczych w tradycyjnej medycynie chińskiej to tylko jedna z nich. Metody rodem z Chin pomagają nam wyjść ze stanu zagubienia i alienacji, budują poczucie jedności i harmonii z otaczającym nas światem przyrody i ludzi, umożliwiają odnalezienie właściwego miejsca w środowisku, w którym żyjemy. TMC w kuchni i metoda gotowania według Pięciu Przemian uczy przyrządzania smacznych i zrównoważonych posiłków, ale nie tylko, uzmysławia również mnogość powiązań w świecie przyrody, do którego należy człowiek. Jakość tych powiązań może początkowo wprawiać w zdumienie. Patrząc z perspektywy chińskiej filozofii przyrody, mamy możliwość zobaczenia zwykłej pietruszki i marchewki w nowym, niezwykłym świetle. Obserwacja taka budzi przypuszczenie, że kierunek ruchu energii w żywym organizmie człowieka może zależeć od wielu jeszcze innych czynników, nie tylko od rodzaju pokarmu, który spożywamy. Chińczycy nie mają wątpliwości, że tak jest w istocie i na stan równowagi ludzkiego organizmu można wpływać na wiele sposobów, nie tylko odpowiednią dietą, między innymi również każdym gestem ciała, ze skinieniem małego palca włącznie. Powodowani tą ideą mistrzowie chińscy opracowali zestaw leczniczych ćwiczeń zwanych Qigong. Pomimo swojej prostoty Qigong harmonizuje ciało i umysł ćwiczącego, doprowadzając go do stanu równowagi i głębokiej, relaksującej koncentracji.       Formy Qigong są niezwykle skuteczną metodą pozwalającą zachować zdrowie i dobrą kondycję. Poszczególne ćwiczenia harmonizują ruch energii głównych organów wewnętrznych w organizmie człowieka, a tym samym są efektywnym sposobem równoważenia zbyt silnych emocji. Podobnie taijiąuan jest kompletnym systemem zawierającym w sobie Qigong, w jednym i drugim obowiązują te same zasady. Ćwiczenie taijiquan i Qigong powinno być związane z przekazem mistrza.       Zazwyczaj nie widzimy związku między bólem żołądka czy wątroby a emocjami, które im towarzyszą. W myśl tradycyjnej medycyny chińskiej te związki są jednak oczywiste, a poszczególne emocje są związane z ruchem właściwym dla danego organu. Zbyt silny ruch energii w żywym organizmie, który możemy zaobserwować, nazywamy emocją lub uczuciem. Na przykład: widoczny ruch wątroby, ekspresja Elementu Drzewa to gniew. W zrównoważonym organizmie wątroba, kontrolując mięśnie, wprawia w ruch masy krwi, uwalnia krążenie w brzuchu, pomaga w przepływie ku górze czystych płynów, wspiera ruch w kierunku głowy. Uczucia powinny osiągnąć ten ruch, ale jego skutki nie powinny być dostrzegalne w samej substancji, tylko w świetle serca, świadomości. Zbyt silne emocje, takie jak gwałtowny gniew związany z wątrobą, mogą poruszyć substancje, w tym wypadku wpłynąć na ruch wątroby dotyczący ciała, np. krew (wymioty krwią i przekrwione oczy). Ruch gniewu i ruch umysłu unoszącego się w gniewie podążają w tym samym kierunku Ruch ciała odzwierciedla ruch umysłu.       Świadomość" w naszym rozumieniu nie jest jednak tym samym, co w języku chińskim. Według chińskiej filozofii przyrody świadomość, życie duchowe i nasze ciało są parą, podobnie jak para Niebo - Ziemia, nie mogą istnieć oddzielnie. Duchowość wyraża się przez ciało.       Wszystkie funkcje fizjologiczne i ich manifestacje są posłuszne ruchom naszej świadomości. Dlatego też nasza duchowość wyraża się zdrowym odcieniem włosów i cery. Zakłócenie manifestacji życia na poziomie nerek lub wątroby znajduje zaś swoje odbicie w aberracjach psychologicznych. A skoro tak, to nasuwa się wniosek, że zarówno dolegliwości nerek lub wątroby, jak i aberracje psychologiczne możemy wyleczyć za pomocą marchewki i pietruszki lub jakichś innych warzyw czy też kaszy.       Chińska filozofia przyrody łączy medycynę ze wszystkim, czym jesteśmy i co nas otacza. Do otoczenia tego należy niewątpliwie rodzina i dobrze się dzieje, jeśli w systemie rodziny panuje kosmiczny porządek, bo to oznacza, że energie w niej płyną bez przeszkód w cyklu odżywczym, od matki do córki, od córki do jej córki i tak przez wszystkie pokolenia. Związek męża i żony rządzi się zaś tymi samymi prawami, co związek Nieba i Ziemi. Jedno z tych praw ma w tym przypadku bardzo szerokie zastosowanie: „Ziemia żywi, Niebo ochrania". W odniesieniu do kobiety i mężczyzny w ich związku prawo to oznacza, £ kobieta zajmuje miejsce centralne w stosunku do mężczyzny tworzy dom i żywi rodzinę, a mężczyzna chroni Kobietę i jej dzieci oraz dostarcza środki na życie. (...)    Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian Spis treści 1. Wprowadzenie 7 2. Zasady transkrypcji chińskiej 13 3. Tradycyjna medycyna chińska w kuchni 19 4. Pięć Przemian w kuchni 83 5. Przepisy kulinarne 109 6. Spis przepisów kulinarnych 237
  • Poprzednia

  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka