W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Słodycze bez cukru, wypieki bez mąki, słodkości bez wyrzutów sumienia. Kasia Burzyńska do niedawna potrafiła się bawić do rana. Ale odkąd została mamą, rano mówi Dzień dobry Polsko!, by prosto z pracy biec do do domu i rozpieszczać domowników zdrowymi pysznymi słodkimi daniami, które komponuje według własnych przepisów.
Książka z przepisami na 45 zup. Jest ona podzielona na trzy rozdziały, a każdy z nich zawiera 15 przepisów:
Zupy polecane na śniadanie;
Zupy polecane na drugie śniadanie i na obiad;
Zupy polecane na podwieczorek i kolację;
Podstawą ich podziału jest głównie ich kaloryczność. Również zostało wzięte pod uwagę, czy są to zupy białkowe czy węglowodanowe oraz w jakim stopniu są lekkostrawne.
Autorem większości przepisów jest Monika Honory. Pozostałe przepisy są tymi, które zostały zmodyfikowane na potrzeby programu Przemiany wg Moniki Honory.
Dziennik Przemian to książka połączona z notesem.
Jest to jednocześnie uzupełnienie pozostałych książek z Programu Przemian, ale również niezbędnik, który pozwoli Ci w jednym miejscu mieć wszystkie ważne informacje oraz Twoje notatki z procesu odchudzania.
Jest to:
niezbędnik dla osób chcących wpłynąć na redukcję wagi, ucząc się akceptacji swojego ciała, szacunku i miłości
dawka wiedzy, poruszająca trzy zagadnienia: ciało, zdrowie i psychika podczas odchudzania
przepisy kulinarne
dużo motywacji, afirmacji i praktycznych wskazówek, odnośnie Programu Przemian
miejsce na cenne notatki, jadłospisy, ulubione przepisy, kulinarne ciekawostki oraz pyszne i smaczne odkrycia
tabele monitorowania postępów w odchudzaniu: waga i wymiary
inspirujące, optymistyczne zdjęcia
źródło inspiracji i motywacji, a potem aromatyczna, pozytywna, drogocenna pamiątka, która stanie się towarzyszem Twojej Przemiany.
Porady, przepisy, miejsce na notatki, refleksje, przypominajki i wiele innych. Wszystko w jednej książce.
Poradnik „Przygotowanie do odchudzania. Pierwszy krok – Przygotowanie do programu Przemiany wg Moniki Honory” opisuje jak zacząć przemianę. To materiał przedstawiający:
Jak przygotować się do procesu przemiany w sposób fizyczny i psychiczny
Jak wygląda świat osoby otyłej
Dlaczego wiele diet nie działa
Jak wykonać pierwszy krok
Dawka motywacji
Miejsce na wpisanie kilku ważnych informacji od siebie
Wskazówki na pierwsze tygodnie w przemianie
Poradnik ma 84 strony i nie jest pozycją do odstawienia „na półkę”. Jest to zbiór porad, po który będziecie sięgać cały czas. W poradniku porady są zebrane w jedną całość, podzielone i uporządkowane. Znajdują się tam też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania na początku przemiany.
Jest to druga książka z przepisami kulinarnymi na 45 zup. Tak jak poprzednia, jest ona podzielona na trzy rozdziały, a każdy z nich zawiera 15 przepisów:
Zupy polecane na śniadanie;
Zupy polecane na drugie śniadanie i na obiad;
Zupy polecane na podwieczorek i kolację;
Podstawą ich podziału jest głównie ich kaloryczność.
Nowością są zupy:
deserowe
wegetariańskie
bezglutenowe
białkowe
Dodatkowo znajduje się tam także wiele przydatnych informacji, jak np.:
dlaczego akurat zupy
jak ugotować różne wywary
jak zagęszczać zupy
„pobite gary” – co zrobić, gdy zupa się przypaliła, jest za słona, za ostra, za kwaśna, zbyt mętna, itp
Autorem większości przepisów jest Monika Honory. Pozostałe przepisy są tymi, które zostały zmodyfikowane na potrzeby programu Przemiany wg Moniki Honory.
Dieta Daniela zwana biblijną ma na celu usunięcie toksyn z organizmu i przywrócenie optymalnych funkcji umysłu, ciała i ducha. Jest uniwersalna i można ją stosować o każdej porze roku. W poradniku przedstawiono 3 tygodniowy program częściowego oczyszczenia zapewniający ochronę wątroby przed skutkami toksyn, program tygodniowego postu częściowego lub całkowitego oraz 2 dniowy program wspierania wątroby i detoksykacji organizmu. Autor książki do każdego z przepisów dołożył osobistą medytację z tekstem z Pisma Świętego.
Makaron nie musi być tylko dodatkiem do rosołu. Włosi jedzą makarony prawie codziennie, co wskazuje, że pasta przyrządzana z rozmaitymi sosami nigdy się nie znudzi. Potrawy z makaronem sprawdzą się, gdy chcemy przyrządzić błyskawiczny obiad, a także wtedy, gdy zamierzamy podjąć gości wytworną kolacją. Polecamy przepisy na dania makaronowe z warzywami, np. spaghetti z cukinią i pesto lub cannelloni ze szpinakiem albo przysmaki z mięsem lub rybą, np. lasagne z sosem bolońskim.
Ryż jest pożywieniem 1/2 ludności świata. Każdy z jego gatunków przeznacza się do innego rodzaju potraw. Najbardziej popularne są pochodzące z Włoch risotta z ryżem arborio, ryż jaśminowy wykorzystujemy do deserów. Biały ryż to baza znakomitych pilawów. Możecie także skusić się na egzotyczną jambalayę pochodzącą z Luizjany.
Dania i potrawy regionalne Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka, która tym razem zawiera wiele sprawdzonych i bardzo różnorodnych przepisów na dania pochodzące z różnych rejonów Polski. Dzięki nim każdy będzie miał okazję spróbować, jak smakuje kuchnia typowa dla danego regionu, a dokładne opisy i wskazówki oraz piękne zdjęcia z pewnością w tym pomogą.
Znakomite polskie mięso wołowe jest warte zainteresowania ze względu na walory smakowe i odżywcze. W naszej książce znajdziecie porady, jak przyrządzać pieczenie na wyjątkowe okazje, odkryjecie wiele sposobów wykonania tradycyjnych zrazów lub delikatnych potrawek z cielęciną. Dla amatorów podróży kulinarnych, mamy przepisy na wołowinę po burgundzku lub chili con carne.
Ponad sto tysięcy wiernych czytelników z całego świata, setki znakomitych przepisów i apetycznych zdjęć. Blog White Plate to inspirująca świątynia smaków, a jego twórczyni, Eliza Mórawska jest obecnie jedną z najbardziej wpływowych postaci polskiej sceny kulinarnej. Jak nikt inny potrafi dzielić się swoją umiejętnością smakowania życia.
W książce Na zdrowie! czytelnik znajdzie kilkadziesiąt przepisów na przepyszne, i co najważniejsze - super zdrowe potrawy. Wszystko to w wysmakowanym anturażu edytorskim. A zatem... Smacznego i zdrowego!
***
Eliza Mórawska - z wykształcenia dziennikarz, od 2006 roku aktywna blogerka. Prowadzi jeden z najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych – White Plate. Wielokrotnie nagradzana; wyróżniana za promowanie kultury kulinarnej w epoce fast-foodów, uznana za jedną z 30 najbardziej wpływowych postaci polskiej blogosfery ostatnich 10 lat. Miłośniczka podróży kulinarnych oraz staropolskich przepisów, które chętnie unowocześnia i propaguje na swoim blogu.
Zapomniane smaki
Niezapomniane wrażenia
Słodkawy pasternak, korzenny topinambur, szparagowa skorzonera, lekko gorzki jarmuż, wyrazista brukiew, soczyste kolorowe marchewki… Są warzywa, które choć dawniej często gościły na polskich stołach, dziś zostały niemal całkiem zapomniane. Niesłusznie! Smaczne, pełne wartości odżywczych, są zaproszeniem do kuchni pełnej fantazji.
Przygotuj krem z brukwi z wędzonym twarogiem, risotto z topinamburem, grillowaną skorzonerę z konfiturą z białej cebuli i smażonym pstrągiem, a na deser ciasto z pasternakiem i limonkowym mascarpone.
Tomasz Purol odkrywa na nowo zapomniane warzywa ze staropolskiej kuchni, pokazując je w eleganckiej, nowoczesnej i przede wszystkim przepysznej odsłonie!
Zaletą warzyw strączkowych jest wysoka zawartość białka, dzięki czemu mogą zastąpić dania mięsne. Dzięki naszym przepisom poznacie także inne zalety fasoli, grochu, soczewicy i ciecierzycy. Znajdziecie tu dania tradycyjne –grochówkę, zupę fasolową, ale także meksykańskie chili con carne lub przekąskę rodem z bliskiego Wschodu, czyli hummus.
Niedzielny obiad to sposób na rodzinne świętowanie.
Nie zawsze się to udaje, bo jesteśmy tak zabiegani i zapracowani. Zachęcam jednak każdą rodzinę do celebrowania niedzieli, gdy wszyscy są w komplecie, i do takiej staranności, aby każdy czuł się wyjątkowo.
Przygotujcie niedzielny obiad tak, by był nie tylko smaczny, wręcz wykwintny, ale także zdrowy, złożony z pełnowartościowych składników. Zgodnie z tradycją na niedzielny obiad proponuję zupę, danie z mięsa lub ryby, surówkę czy jarzynkę i deser. Gotujcie i świętujcie razem. Wszystkim życzę wielu dobrych niedziel!
Kasza jest jednym z najstarszych pokarmów ludzkości. Znamy wiele jej gatunków i rodzajów, a każdy z nich przyrządza się inaczej. Polecamy tradycyjne krupniki, lekkie dania z warzywami, jak kaszotto z porem i groszkiem, sałatki w stylu orientalnym oraz kurczaka na łożu z kaszy. Słodki pudding z kaszy jaglanej z jabłkami zapewne stanie się waszym ulubionym deserem.
Rewolucyjny przewodnik dotyczący wytwarzania żywności. Uczy, jak odżywiać się zdrowo, bo w sposób w pełni świadomy, i jak jednocześnie zaoszczędzić pieniądze oraz ograniczyć produkcję śmieci. Autorka dzieli się z nami całym swoim doświadczeniem, pokazując, że można samemu wyprodukować każdy rodzaj żywności i że nie jest to wcale trudne. Dzięki jej wskazówkom bez problemu przygotujemy i podstawowe produkty, takie jak mąki, makarony, słodycze, sery, napoje, przetwory, lody, i te nietypowe, jak tofu, miso, tempeh czy seitan.Korzystając z przepisów z niniejszej książki, z radością będziemy robić domowe pierożki, naturalne jogurty i pachnące pieczywo, zamiast kupować mrożonki, zupki w proszku czy batoniki. Odkryjemy też sposoby długiego przechowywania żywności bez stosowania jakichkolwiek dodatków. Dopełnieniem książki jest rozdział poświęcony zorganizowaniu ogródka warzywnego na balkonie, byśmy mogli w sposób ekologicznie zrównoważony samodzielnie hodować wszystko, co potrzebne do zdrowego odżywiania się.Lisa Casali prowadzi blog ecocucina.org poświęcony żywności ekologicznej, jest autorką książek kulinarnych. Od wielu lat idealnie łączy świadomość ekologiczną z pasją do gotowania i znajomością zasad zdrowego odżywiania. Prowadzi programy telewizyjne dotyczące samodzielnego wytwarzania żywności oraz alternatywnego stylu życia (Rai 1, Rai 3). Jest konsultantką WWF do spraw kampanii na rzecz zrównoważonego odżywiania. Współpracuje z czasopismami i serwisami internetowymi. Niniejsza książka nawiązuje do reprezentowanej przez nią filozofii ograniczenia szkodliwego wpływu człowieka na środowisko poprzez wzrastającą samowystarczalność w kuchni oraz odżywianie się w sposób coraz bardziej świadomy i zdrowy.Odbiorcy:- wszyscy, którzy szukają naprawdę zdrowej żywności i chcą wcielać w życie idee ruchów ekologicznych- osoby, którym choć raz przemknęło przez myśl, że może warto wrócić do źródeł i zacząć przygotowywać posiłki zupełnie samodzielnie, uwalniając się od gotowych produktów wytwarzanych przemysłowo.Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?- pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą odżywiać się w pełni świadomie i absolutnie zdrowodzięki wskazówkom, których udziela niezwykle kompetentna autorka, przekonają się, że w nowoczesnej kuchni można przygotowywać potrawy zupełnie od podstaw i wcale nie jest to trudne
Oddaję w Wasze ręce zbiór moich ulubionych przepisów, wyszukanych w szufladach i notesach mamy, babć oraz ciotek. Receptury na smaczne jedzenie, które od zawsze podawało się w moim rodzinnym domu, wciąż sprawdzają się wyśmienicie. Są tu zarówno dania odpowiednie na zwyczajny obiad, jak i specjały idealne na imieninowy czy świąteczny stół. Tradycyjna, polska, domowa kuchnia.
Beata Opolanka
Czy wiesz, że jadalne są praktycznie wszystkie części roślin?
Kuchnia roślinna to intrygujący zbiór przepisów na dania z kwiatów, liści, łodyg, strączków, korzeni i bulw, a nawet warzywnych owoców. Znajdziesz tu zarówno dobrze zadomowione w naszej tradycji kulinarnej warzywa: pomidora, ziemniaka czy kapustę, jak i mniej znane gatunki, np. jarmuż czy skorzonerę.
Doceń walory kuchni opartej na roślinach z pól, łąk i ogrodów!
Wyrusz w małą podróż w poszukiwaniu smaków natury. Gdzie ich szukać? Oczywiście najłatwiej we własnym ogrodzie, ale warto też przejść się do lasu i na lokalny targ ze zdrową żywnością czy wreszcie nawiązać kontakt z niezbyt odległym gospodarstwem ekologicznym.Potem zaś otwórz tę książkę i przyrządź coś pysznego, korzystając z zamieszczonych w niej przepisów. Może będzie to pikantna surówka z marchewki, nalewka z pigwowca albo wiejski sernik z malinami?
Życie smakosza obfituje we wspaniałe wrażenia...
A fantastyczne doznania kulinarne nie kończą się na jajkach i mleku!
Alergie i nietolerancje pokarmowe to dziś jedne z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych. Mleko, jajka, gluten, orzechy, owoce i przyprawy — wszystko to pewnego dnia może okazać się zakazane dla Ciebie lub Twoich bliskich. Można się wówczas załamać i skazać na życie w kulinarnej próżni. Można — ale nie trzeba! Ba, to może być nawet początek fascynującej podróży po nowych smakach i pysznych, niecodziennych ich połączeniach. Wspaniałym przewodnikiem po tej krainie jest Weronika Madejska, autorka nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestsellerowej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Tym razem poprowadzi Cię przez świat wegańskich deserów na każdą porę roku.
Jak przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki? Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody, owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki... Słowem, wszystko dla prawdziwego łasucha. W dodatku zdrowe, słodkie, choć bez cukru, i dające pole do popisu domowym eksperymentatorom kulinarnym. Smacznego!
Daj się ponieść przyjemności smakowania — na co dzień i od święta!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?