KATEGORIE [rozwiń]

Robynne Chutkan

Ulga dla brzucha

32,90 zł 6,58 zł


Skrócona wersja praktycznych informacji z gruntownie opracowanych książek R. Chutkan Dobre bakterie i Zdrowa lekkość brzucha. Podana w poręcznej formie leksykonowej, która pozwala na szybkie zapoznanie się z potencjalnymi przyczynami wzdęcia i kieruje w stronę praktycznych rozwiązań zidentyfikowanego problemu. „Począwszy od połykania powietrza po infekcje grzybiczne i inne przyczyny, każde wzdęcie ma jakiś powód. W niektórych sytuacjach wystarczają całkiem proste rozwiązania, na przykład zmiana leku przeciwkaszlowego, tak by nie zawierał kodeiny, drobne pobudzenie niedoczynnej tarczycy lub wykrycie uczulenia na soję, przez które wypełniasz się gazami. Inne są bardziej złożone, na przykład doprowadzenie do naprawy uszkodzonej błony jelitowej, która utraciła szczelność, przywrócenie równowagi gatunkowej bakterii jelitowych lub przyspieszenie pasażu treści przez ospałą okrężnicę. Kluczem do usunięcia wzdęć na dobre jest rozumienie różnorakich czynników, które składają się na spowodowanie tej dolegliwości, oraz dysponowanie zestawem integratywnych rozwiązań, które są w stanie zaradzić tych problemom.
Zdrowa lekkość brzucha

37,90 zł 7,58 zł


Dr Robynne Chutkan w swej najnowszej książce „Zdrowa lekkość brzucha” wskazuje, że dokuczające nam nieprzyjemne dolegliwości takie jak wzdęcia, zaparcia, a czasami nawet otyłość mają swoje żołądkowe przyczyny. Mogą wiązać się one m.in. z nawykami, których nigdy byśmy nie obarczyli winą za odczuwalny dyskomfort. Ponadto autorka dzieli się z nami swoim 10-dniowym planem dietetyczno-biologicznej odnowy, który pozwoli nam uwolnić się od trawiennego balastu. O autorce Dr. Robynne Chutkan to jeden z najlepiej znanych amerykańskich gastroenterologów, czyli lekarzy zajmujących się chorobami układu pokarmowego. Autorka jest zwolenniczką odpowiedniego sposobu żywienia, nawyków i trybu życia, a także unikania szkodliwych czynników środowiskowych w połączeniu z ewentualną terapią medyczną jako drogi do zdrowia. Dr. Chutkan w swym dorobku ma również kultową książkę „Dobre bakterie”. Fragment książki Czy dla kogoś brzmi to znajomo? Dr. Chutkan proponuje rozwiązanie na ten i inne problemy. „Łaknienie u Maureen było szalenie intensywne. Cykl wyglądał mniej więcej tak: budziła się rano, wcale nie myśląc o słodyczach. Najlepiej czuła się po zjedzeniu wysokobiałkowego śniadania, na przykład jajek i wędzonego łososia, a na lunch zabierała zwykle kanapkę. Na kolację przygotowywała mięso , drób albo rybę ze skrobią, wybranym warzywem i surówką, po czym jadła owoc. Łaknienie wzbierało zawsze po kolacji, punktualnie jak w zegarku. Bez względu na to, co jadła i jak najedzona się czuła, zawsze w nocy chciało jej się zjeść deser. I zawsze go zjadała. Zazwyczaj była w stanie opierać się do jakiejś dziesiątej, ale potem poddawała się zachciance. Jak wielu ludzi zmagających się z takim problemem, folgowała sobie późnym wieczorem i w pojedynkę, zwykle oglądając telewizję, wymawiając się, że nie może zasnąć.”
Dobre bakterie

37,90 zł 27,85 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Dobre bakterie – Robynne Chutkan „Dobre bakterie” – czyli jakie? Robynne Chukan opisuje mikrobiom, czyli bakterie zasiedlające organizm i wspierające jego funkcjonowanie.   Robynne Chutkan Dr Robynne Chutkan jest gastroenterologiem. Propaguje styl życia polegający na wspieraniu mikrobiomu.   Mikrobiom – Twoje osobiste dobre bakterie „Żyj brudniej, jedz czyściej” to dewiza dr Robynne Chutkan. Co raz więcej osób daje się przekonać, że trochę brudu nikomu nie zaszkodzi. Kontakt z różnymi bakteriami w połączeniu z dieta wspierającą rozwój dobrych bakterii w przewodzę pokarmowym przyniesie polepszenie naszego stanu zdrowia. Mikrobiom żyjący w naszych jelitach odpowiedzialny jest za nasza odporność – wszelkie zachodzące w nim zmiany odbijają się na naszym ciele (chociażby w postaci zapachu!). Dr Chutkan opisuje czynniki, które wpływają na mikrobiom oraz proponuje zmianę stylu zycia i odżywiania na taki, który uratuje naszą florę bakteryjną przed rozpadem.   Fragment książki Zauważyłeś kiedyś, że niektórzy ludzie nigdy nie chorują, mimo że wszyscy naokoło kichają i prychają? Prawdopodobnie i oni zetknęli się z grasującym zjadliwym wirusem, ale ponieważ mają zdrowszy mikrobiom, zasiedlony przez pożyteczniejsze drobnoustroje, są w stanie wyprzeć zarazki i nie poddać się chorobie. Ponadto antybiotyki mogą sprawić, że człowiek staje się podatniejszy na infekcje, ponieważ te leki dziesiątkują ważne gatunki bakterii, które mogą przeciwstawić się wirusom i niebezpiecznym bakteriom. W niedawno przeprowadzanym eksperymencie pewne białko bakteryjne zostało wstrzyknięte myszom zarażonym rotawirusem (chorobą biegunkową, na którą umiera co roku pół miliona dzieci na świecie), przez co skutecznie powstrzymano infekcję. To samo białko bakteryjne okazało się pożyteczne w walce z innymi wirusami (w tym grypy), ukazując, jak ważną rolę odgrywają bakterie w zabezpieczaniu przed infekcjami wirusowymi. Zdrowie mikrobiomu jest jednym z czynników determinujących, kto przeżyje w starciu z potencjalnie śmiertelnymi wirusami. Największe ryzyko dotyczy zwykle najmłodszych, których mikrobiom dopiero się kształtuje, oraz najstarszych, u których występuje mniej różnych drobnoustrojów, czyli mniejsza różno¬rodność gatunkowa. Na większe ryzyko naraża nas też nadgorliwe stosowanie antybiotyków, które unicestwiają dobre bakterie pospołu ze złymi. Oczywiście ważne są również dodatkowe zmienne, jak choroby współwystępujące oraz stopień odżywienia, ale i te czynniki są powiązane ze zdrowiem mikrobiomu, dlatego dysponowanie odpowiednim zasobem dobrych bakterii wydaje się istotnym sposobem zabezpieczenia zarówno przed chorobami ostrymi, jak i przewlekłymi.
  • Poprzednia

  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka