KATEGORIE

Kategorie

Okładka książki Wiosna w kuchni pięciu przemian

Wiosna w kuchni pięciu przemian

  • Autor: Anna Czelej
  • ISBN: 978-83-63965-04-4
  • EAN: 9788363965044
  • Oprawa: Miękka
  • Wydawca: Illuminatio
  • Format: 14.5x20.5cm
  • Język: polski
  • Seria: W KUCHNI PIĘCIU PRZEMIAN
  • Liczba stron: 232
  • Rok wydania: 2013
  • Wysyłamy w ciągu: niedostępny
  • Brak ocen
  • 19,81
     zł
    Cena detaliczna:  34,90 zł
    Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,81
Artykuł chwilowo niedostępny
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
x

Oto nie lada gratka dla miłośników gotowania według kuchni Pięciu Przemian i dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich sił w tej metodzie ? pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku. Wiosna w kuchni Pięciu Przemian to zbiór ponad stu autorskich przepisów ? na dania wegetariańskie, a także bezglutenowe ? opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw. Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery. To twój osobisty przewodnik po kuchni Pięciu Przemian, dzięki któremu: Poznasz składniki, tajniki, receptury i nowe smaki; Rozwiniesz swój potencjał kulinarny oraz nauczysz się komponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki powiązane z wiosną; Nauczysz się wsłuchiwać w swój organizm, przywrócisz mu równowagę, a przede wszystkim osiągniesz pełną harmonię w życiu. Poznaj prosty sposób na zdrowe i pyszne potrawy, przygotowywane z sezonowych, ogólnodostępnych składników!

FRAGMENT KSIĄŻKI:

Gotując według przyzwyczajeń wyniesionych z domu zazwyczaj obieramy wszystkie warzywa i wrzucamyjejednocześnie do zupy. Gotując według Pięciu Przemian, warzywa obieramy sukcesywnie w kolejności smaków i robimy dwuminutowe odstępy między dodaniem jednego smaku i następnym, komponujemy potrawę stopniowo, a chwila przerwy między dodawaniem produktów w kolejnym smaku to doskonały czas, zęby zapytać samego siebie, co pasuje do naszej koncepcji zupy, a co nie. Smaki artykułów spożywczych i ich właściwości wychładzające i nawilżające yin lub rozgrzewające właściwości yang zostały wykorzystane w tradycyjnej medycynie chińskiej. Zanim nastąpi wiosna, po zimie przychodzi przedwiośnie, to podobnie jak późne lato, chwila bezruchu na przełomie głównych pór roku, która pozwala na zmianę kierunku ruchu; wiosną zaniknie zimowy ruch yin i rozpocznie ekspansję ruch yang. Przedwiośnie łączy w sobie koniec rocznego cyklu z nowym początkiem; śmierć ze zmartwychwstaniem, ale w cyklu Pięciu Przemian nic nie kończy się ostatecznie; koniec jest równocześnie kolejnym początkiem. Przedwiośnie w Magicznym Kwadracie i Księdze Przemian jest nazwane górą, która trwa w spokoju. Według Chińczyków pierwsza faza wiosny ma cechy Gromu, który budzi życie na ziemi. Grom przedstawia niepohamowaną i nieokiełznaną męską silę yang, ekspansywny ruch w górę kiełkującego ziarna pszenicy, To siła zielonego Drzewa zakorzenionego mocno w ziemi. Taką energię w ciele człowieka ma wątroba, która odpowiada za pracę twórczą, intuicję, spontaniczność, popycha nas do przodu. Późna wiosna ma z kolei cechy subtelnej kobiety, łagodnego Wiatru, który wszystko przenika i dociera wszędzie, jest to aspekt yin wiosny, Wiosenny ruch yang w górę znajduje odbicie w naszych potrawach gotowanych wiosną, szczególnie w zupach. Zupy to podstawa dobrze skomponowanej diety wegetariańskiej, staram się dodawać do nich jak najwięcej ryżu, kasz; kaszy jaglanej, kaszy guinoa, kukurydzy i dlatego moje zupy są zawiesiste, gęste i sycące.



Wiosna w kuchni Pięciu Przemian
Spis treści:

  • Wstęp
  • Tabela aspektów smakowych produktów wiosennych Przydatne skróty
  • Wiosenne zupy
  • Barszcz czerwony z fasolą
  • Kartoflanka z bryndzą
  • Zupa z kukurydzą i zielonym groszkiem
  • Zupa śniadaniowa z kaszą jaglaną
  • Zupa z ryżem i suszonymi pomidorami
  • Zupa krem z marchewką
  • Zupa z zielonym groszkiem
  • Kapuśniak z soczewicą
  • Zupa pomidorowa z ryżem
  • Zupa z fasolą i pomidorami
  • Żurek
  • Zupa z soczewicą i ryżem
  • Zupa z pokrzywą i soczewicą z dodatkiem świeżych ziół
  • Zupa z młodymi warzywami
  • Grochówka z dodatkiem świeżych ziół
  • Zupa ze szpinakiem z dodatkiem świeżych ziół
  • Zupa szparagowa
  • Zupa z młodą kapustą
  • Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem
  • Zupa z kaszą jaglaną, zielonym groszkiem i kalafiorem
  • Bulion warzywny z kluskami lanymi z mąki ryżowej
  • Zupa z bobem
  • Wiosenne surówki sałatki
  • Surówka z pomidorów, ogórków i sałaty
  • Sałatka z dodatkiem kukurydzy
  • Sałatka z bobem
  • Surówka z sałatą i cebulą
  • Sałatka z kalafiorem i ryżem
  • Surówka z rzodkiewki ze szczypiorkiem
  • Kalafior z groszkiem i majonezem domowym
  • Sałatka z kukurydzą i sałatą
  • Sałatka z ryżem i fetą
  • Sałatka z rukolą i zielonym groszkiem
  • Twarożek z rukolą
  • Sałatka ze szparagami
  • Majowa surówka z oregano, szczypiorkiem i sałatą
  • Majowa surówka z rukolą
  • Sałatka z ziemniaków z orzechami i pokrzywą
  • Majowa surówka z pokrzywą i miętą
  • Surówka z melisą i szałwią
  • Surówka z rukolą i kapustą pekińską
  • Majowa sałata ze śmietaną
  • Sałatka jarzynowa
  • Sałatka z młodymi ziemniakami i rzodkiewką
  • Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą
  • Sałatka z soczewicy i ziemniaków
  • Dania ciepłe na wiosnę
  • Naleśniki z pieczarkami i papryką
  • Naleśniki z sezamem i polewą czekoladową
  • Pizza
  • Risotto
  • Kotleciki z jajek
  • Kotlety z soczewicy z płatkami owsianymi
  • Krokiety z fasoli
  • Kotleciki z kaszy jaglanej
  • Kluski śląskie z pieczarkami w śmietanie
  • Knedle z fetą i pesto
  • Pierogi ze szpinakiem lub z pokrzywą
  • Zapiekanka z makaronem domowym
  • Zapiekanka z pieczarkami i papryką
  • Zapiekanka ze szparagami
  • Spaghetti
  • TortiIIe z mąki kukurydzianej z sosem z czerwonej fasoli i śliwek
  • TortiIIe ziemniaczano-kukurydziane z sosem z orzechowym
  • Zapiekanka z kaszy jaglanej z pieczarkami
  • Wiosenne warzywa gotowane, duszone i pieczone
  • Kalafior duszony z suszonymi pomidorami,
  • Ziemniaki faszerowane pieczarkami
  • Fasola z marchewką
  • Szpinak lub pokrzywa z jajkiem
  • Kukurydza duszona z zielonym groszkiem
  • Bakłażany z żurawiną
  • Młoda kapusta z jabłkami
  • Pieczone młode ziemniaki z orzechami
  • Pieczarki faszerowane
  • Bakłażan pieczony z papryką i fasolą
  • Marchewka z zielonym groszkiem
  • Wiosenne przekąski i dodatki
  • Majonez domowy
  • Jajka faszerowane
  • Jajka faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem
  • Pasta z zielonym groszkiem i jajkami
  • Jajka w koszulkach z sosem chrzanowym
  • Jajka w szklance (po wiedeńsku)
  • Jajecznica z pokrzywą, szczypiorkiem i pomidorami
  • Grzanki z papryką, żółtym serem i oliwkami
  • Twarożek z ogórkiem i rzodkiewką
  • Pasta z pokrzywą
  • Pasta z oliwkami i fetą
  • Pasta z orzechami i sezamem
  • Pasta ze szparagów
  • Pasta z bobu
  • Pasztet z czerwonej fasoli
  • Sos z soczewicy
  • Pasztet z soczewicy
  • Wiosenne desery
  • Ciasteczka orzechowe
  • Krem kokosowy
  • Ciasteczka gryczane z orzechami
  • Ciasteczka kukurydziano-ziemniaczane
  • Ciasto orzechowe
  • Kulki czekoladowe z płatkami owsianymi
  • Legumina z kaszy jaglanej z daktylami i suszonymi morelami
  • Mus truskawkowy
  • Legumina z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych z truskawkami,
  • Kasza gryczana z bakaliami
  • Deser z kukurydzą i bananem

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj