KATEGORIE

Kategorie

Dobre bakterie

Dobre bakterie

  • Autor: Robynne Chutkan
  • ISBN: 9788372295330
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
  • Rok wydania: 2016
  • Wydawca: Feeria
  • Format: 14.0x20.5cm
  • Liczba stron: 352
  • Wysyłamy w ciągu: niedostępny
  • Brak ocen
  • 27,85

     zł

    37,90 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu

Dobre bakterie – Robynne Chutkan

„Dobre bakterie” – czyli jakie? Robynne Chukan opisuje mikrobiom, czyli bakterie zasiedlające organizm i wspierające jego funkcjonowanie.

 

Robynne Chutkan

Dr Robynne Chutkan jest gastroenterologiem. Propaguje styl życia polegający na wspieraniu mikrobiomu.

 

Mikrobiom – Twoje osobiste dobre bakterie

„Żyj brudniej, jedz czyściej” to dewiza dr Robynne Chutkan. Co raz więcej osób daje się przekonać, że trochę brudu nikomu nie zaszkodzi. Kontakt z różnymi bakteriami w połączeniu z dieta wspierającą rozwój dobrych bakterii w przewodzę pokarmowym przyniesie polepszenie naszego stanu zdrowia. Mikrobiom żyjący w naszych jelitach odpowiedzialny jest za nasza odporność – wszelkie zachodzące w nim zmiany odbijają się na naszym ciele (chociażby w postaci zapachu!). Dr Chutkan opisuje czynniki, które wpływają na mikrobiom oraz proponuje zmianę stylu zycia i odżywiania na taki, który uratuje naszą florę bakteryjną przed rozpadem.

 

Fragment książki

Zauważyłeś kiedyś, że niektórzy ludzie nigdy nie chorują, mimo że wszyscy naokoło kichają i prychają? Prawdopodobnie i oni zetknęli się z grasującym zjadliwym wirusem, ale ponieważ mają zdrowszy mikrobiom, zasiedlony przez pożyteczniejsze drobnoustroje, są w stanie wyprzeć zarazki i nie poddać się chorobie. Ponadto antybiotyki mogą sprawić, że człowiek staje się podatniejszy na infekcje, ponieważ te leki dziesiątkują ważne gatunki bakterii, które mogą przeciwstawić się wirusom i niebezpiecznym bakteriom. W niedawno przeprowadzanym eksperymencie pewne białko bakteryjne zostało wstrzyknięte myszom zarażonym rotawirusem (chorobą biegunkową, na którą umiera co roku pół miliona dzieci na świecie), przez co skutecznie powstrzymano infekcję. To samo białko bakteryjne okazało się pożyteczne w walce z innymi wirusami (w tym grypy), ukazując, jak ważną rolę odgrywają bakterie w zabezpieczaniu przed infekcjami wirusowymi.

Zdrowie mikrobiomu jest jednym z czynników determinujących, kto przeżyje w starciu z potencjalnie śmiertelnymi wirusami. Największe ryzyko dotyczy zwykle najmłodszych, których mikrobiom dopiero się kształtuje, oraz najstarszych, u których występuje mniej różnych drobnoustrojów, czyli mniejsza różno¬rodność gatunkowa. Na większe ryzyko naraża nas też nadgorliwe stosowanie antybiotyków, które unicestwiają dobre bakterie pospołu ze złymi. Oczywiście ważne są również dodatkowe zmienne, jak choroby współwystępujące oraz stopień odżywienia, ale i te czynniki są powiązane ze zdrowiem mikrobiomu, dlatego dysponowanie odpowiednim zasobem dobrych bakterii wydaje się istotnym sposobem zabezpieczenia zarówno przed chorobami ostrymi, jak i przewlekłymi.

*
* wyłącznie do wiadomości księgarni - nie będzie widoczny przy recenzji
ocena:*
*
* - pola wymagane
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE