Dobre Książki

Kulinaria

Notatnik kulinarny. Muffiny

19,99 zł 17,89 zł


Pyszne muffiny, babeczki i brownie na każdą okazję. Ponad 100 przepisów na wypieki, które staną się ozdobą każdego przyjęcia.
Notatnik kulinarny: Makarony

19,99 zł 17,89 zł


Na 120 stronach znana włoska pisarka kulinarna Carla Bardi zaprezentowała ponad 100 przepisów na tradycyjne włoskie dania z makaronem.
Notatnik kulinarny: Pizze, burgery i nachos

19,99 zł 17,89 zł


Carla Bardi tym razem prezentuje ponad 100 przepisów na pizze, burgery i meksykańskie nachos. Receptury przedstawione na kolorowych fotografiach w pełni oddają wygląd gotowego dania.
Świąteczne przepisy

89,99 zł 67,03 zł


Ta wyjątkowa książka jest ukoronowaniem mojej siedemnastoletniej kariery. Przez ten czas szlifowałem każdy szczegół w najlepszych przepisach na zachwycające dania i dzieliłem się z Wami wieloma wskazówkami i sztuczkami, byście za każdym razem mogli osiągać znakomite efekty kulinarne. Ponieważ to moja pierwsza i ostatnia książka z przepisami na święta, dołożyłem wszelkich starań, by była jak najlepsza. Będę zaszczycony, jeśli stanie się ona częścią Waszych bożonarodzeniowych przygotowań, oferując wsparcie i pomoc, dodając otuchy i wiodąc ku naprawdę smakowitym świętom. Mam nadzieję, że będziecie wracać do niej każdego roku. Radosnych świąt Bożego Narodzenia dla Was i dla Waszych bliskich ode mnie i od mojej rodziny! Jamie Oliver
Gotuj zdrowo dla całej rodziny

69,99 zł 52,14 zł


Dzięki książce Gotuj zdrowo dla całej rodziny nadasz nowy wymiar swoim ulubionym rodzinnym daniom i poszerzysz swój kulinarny repertuar o nowe, pożywne i smakowite posiłki, które nie dość, że będą zdrowe i zbalansowane, to jeszcze – dzięki przepisom Jamiego Olivera – bardzo łatwe w przygotowaniu. To zdrowe dania, ale jednocześnie takie, które aż pragnie się zjeść! A wśród nich – makarony, ciasta, zupy i sałatki, a także mnóstwo pomysłów na śniadania, które sprawią, że pożegnasz się bez żalu ze swoimi słodkimi płatkami śniadaniowymi.
Z miłości do gotowania

49,90 zł 37,17 zł


Zwycięzca V edycji polskiego MasterChefa zaprasza na wielką ucztę, która zachwyci każdego. W menu znajdziemy między innymi przepisy na owocową kaczkę, krewetkowe curry czy chrupiącego łososia z salsą. Nie zabraknie również słodkich przysmaków – różanych markiz, trufli czekoladowo-miętowych i bezowego torciku. Wszystkie potrawy, których przepisy zostały zamieszczone w tej książce, zostały przygotowane z miłością i pasją. Zapewniamy, że smakują wyśmienicie!
Kuchnia wegańska

34,99 zł 27,81 zł


Obecnie powszechnie przyjmuje się, że dieta oparta na zbożach, owocach i warzywach strączkowych to przepustka do zdrowia i witalności. Zważywszy na ograniczony wpływ tego rodzaju diety na środowisko, jest to niemalże wybór nieunikniony. Filozofia czy korzyści zdrowotne? Weganizm łączy obie te cechy, o ile tylko ma się świadomość zarówno związanych z nim korzyści, jak i komplikacji.
Cała obfitość wegetariańskie świeto

69,90 zł 52,07 zł


Po Obfitości przyszedł czas na Całą obfitość: jeszcze szersze spojrzenie na nieprzebrane bogactwo warzyw, kasz i roślin strączkowych. Obfitość zmieniła nasze spojrzenie na gotowanie i jedzenie. Koncentrując się na smaku warzyw, oryginalnych przyprawach i świeżych składnikach, zapoczątkowała wielki kulinarny przewrót. Tam, gdzie kończy się Obfitość, zaczyna się... Cała obfitość. 150 nowych, apetycznych przepisów na dania jarskie, tym razem ułożonych według metody przygotowania – na przykład grillowanie, pieczenie, gotowanie na parze czy duszenie. Sałatka z mango Alphonso i ciecierzycy w curry, okra w cieście maślankowym, soczewica z radicchio, orzechami włoskimi i miodem manuka, sałatka z alg, imbiru i marchewki, a nawet desery, takie jak pieczony rabarbar ze słodkim labnehem i pigwy w soku z granatów – to po prostu niekończące się święto urodzaju.
Kuchnia dla serca. 120 przepisów diety śródziemnomorskiej dla osób zmagających się z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym

45,00 zł 33,52 zł


120 przepisów diety śródziemnomorskiej dla osób zmagających się z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym. Pisząc tę książkę jej autorzy – utytułowany kardiolog Roberto Ferrari i znawczyni kuchni Claudia Florio – udowodnili, że można podawać informacje naukowe prostym, zrozumiałym językiem i przede wszystkim w sposób praktyczny. Fachowo przekazują niezbędne informacje dotyczące cukrzycy i nadciśnienia, leczenia farmakologicznego obu tych chorób oraz wspomagających środków niefarmakologicznych, w tym przede wszystkim zaleceń żywieniowych. Ponieważ leczenie farmakologiczne może być skuteczne wyłącznie w połączeniu z odpowiednią dietą i zdrowym stylem życia, a z restryktywnej diety pacjenci na ogół szybko rezygnują, autorzy pokazują taki sposób odżywiania, który nie kojarzy się z wyrzeczeniami, ale zachęca do zmiany nawyków żywieniowych. Poradnik zdrowotny i szkoła gotowania w jednym – idealna lektura dla czytelnika, który nie posiada potrzebnej wiedzy medycznej, a musi diametralnie zmienić swój styl życia. Odbiorcy: - diabetycy, osoby borykające się z nadciśnieniem i wszyscy, którzy chcą jak najlepiej dbać o swoich chorych bliskich. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę? - cenne porady medyczne dotyczące nadciśnienia i cukrzycy są w niej punktem wyjścia do prezentacji licznych przepisów kulinarnych (od przystawek po ciasta), przygotowanych oczywiście w taki sposób, by nie szkodziły zdrowiu - udowadnia, że problem zdrowotny nie musi oznaczać życiowej katastrofy, lecz może się stać okazją do wyboru dobrej kuchni opartej na smacznych składnikach i prostych daniach - przepisy są zilustrowane i powiązane z tabelami wartości odżywczych.
O rybach

69,00 zł 51,40 zł


Młodzi szefowie kuchni prześcigają się w nowoczesnej interpretacji rybnych dań. Dla nas 40 przepisów podaje jeden z nich - Jakub Mikołajczak, który pochodzi znad morza. Wszystkie zostały tak pomyślane, by można je było łatwo zastosować w domowych warunkach.
40 przepisów Królowej Fasoli

65,00 zł 48,42 zł


Pierwsza z serii "Polskie smaki Mikołaja Reya" ​ niezwykła książka kucharska. Mikołaj Rey – francuski kucharz polskiego ​pochodzenia, potomek Mikołaja Reya z Nagłowic, uczestnik programu "MasterC​hef" – oraz Janina Molek – „Królowa Fasoli” z doliny Dunajca – przedstawiają 40 przepisów na dania z fasoli. Janina Molek zdradza przepis na takie gotowanie fasoli, by nie powodowała wzdęć, była słodka i miała miękką skórkę. Fasola, według Mikołaja Reya, kryje w sobie nieodkryty potencjał kulinarny. Warto po nią sięgać częściej ze wglądu na jej wartości odżywcze - jest bogata w potas, wapń i fosfor, zawiera lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. W książce znajdują się przepisy na sałatki, pasty, pasztety, zupy, drugie dania oraz desery z fasoli. „Każdy smakosz znajdzie tu coś dla siebie. Od zup i gulaszów po pasztety, chleby oraz ciasta. Odważę się twierdzić, że nie ma dzisiaj w Polsce większej znawczyni fasoli niż Pani Janina. Może mój słynny przodek Mikołaj Rey z Nagłowic rzekłby dzisiaj: „Fasoli ci u nas dostatek, to i przepisów tu wiele dla dziatek!” A ja tylko dodam, iż jak ktoś szuka zdrowia, to niech go poszuka w fasoli.” Mikołaj Rey „Z dzieciństwa pamiętam, że chociaż w domu często brakowało chleba, babcia potrafiła wyczarować nam smakowite torty. Kiedy nieco podrosłam zapytałam z czego te torty były zrobione, babcia powiedziała mi, że z fasoli. Zapraszam do wypróbowania 40 moich przepisów z fasoli i pokochania naszego Pięknego Jasia.” Janina Molek
Przetwory z domowego ogródka

39,00 zł 29,83 zł


200 najlepszych przepisów na zapasy do spiżarni. Książka zawiera między innymi receptury na: przetwory z grzybów, warzywa konserwowane w soli, przystawki w słoikach, kremy warzywne, sosy do makaronu, warzywa i zioła suszone czy musztardy. Publikację otwiera wstęp, z którego można dowiedzieć się, w co należy się wyposażyć na samym początku. Wprowadzenie podpowie, jak zbierać, przechowywać i przedłużyć trwałość warzyw oraz jak etykietować przetwory. Znajdziemy tu także dział poświęcony kwiatom i ziołom. Sięgając po to opracowanie, dostajemy też przepisy na hity włoskiej spiżarni, takie jak passaty czy giardiniery. Z kolei smakosze kuchni indyjskiej znajdą tu różne receptury na sos chutney. Odbiorcy: - wegetarianie i wszyscy ci, którzy chcą urozmaicić i ubogacić zapasy w swoich spiżarniach oraz poszerzyć zakres wiedzy dotyczący sposobów konserwacji żywności Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę? - zawiera informacje dotyczące przygotowania blisko dwustu przetworów z warzyw, również włoskie passaty i giardiniery - nie brakuje w niej porad i ciekawostek na temat przedłużania trwałości warzyw, dodatkowo zamieszczone zostały porady dotyczące wybranych jarzyn oraz ziół.
Naturalna kuchnia wegetariańska

45,00 zł 33,52 zł


Dawno, dawno temu, kiedy blender kuchenny był absolutną nowością, a sprzedawczynie w delikatesach zapytane o soczewicę lub produkty sojowe robiły wielkie oczy... czyli przed ponad dwudziestoma laty, gdy wegetarianizm w naszym kraju dopiero zaczynał raczkować, ukazała się Naturalna kuchnia wegetariańska – pierwsza wegańska książka kucharska w Polsce, na której wychowały się całe pokolenia wegan i wegetarian. Wielu do dziś pamięta smak pysznej chrupiącej granoli, zaskakujący budyń z kaszy jaglanej, robioną naprędce pastę z zielonego groszku lub zupę z soczewicy i kotlety sojowe. A przecież książka ta kryje w sobie znacznie więcej pysznych niespodzianek! Tu każdy znajdzie coś dla siebie. To przepisy tak łatwe i szybkie, że zachęcają do gotowania zabiegane mamy, dzieci, a nawet zatwardziałych wrogów gotowania. Oddając do Waszych rąk zupełnie odnowioną, piękną i kolorową Naturalną kuchnię wegetariańską, po raz kolejny życzymy: Smacznego!
Zasmakuj w Sienkiewiczu

44,90 zł 29,18 zł


Czy wiesz, że zupa cebulowa była niegdyś przysmakiem zarezerwowanym dla szlacheckich stołów? I że niegdyś piece do wypiekania chleba znajdowały się jedynie w dworskich kuchniach? Czy wiesz, czym różni się popularny na dawnych szlacheckich stołach kapłon od zwykłego koguta? Proste, zdrowe i smaczne przepisy kuchni staropolskiej przygotowane i zaserwowane przez Remigiusza Rączkę, znanego i lubianego śląskiego kucharza i restauratora. Jego kulinarne popisy mamy okazję podziwiać w programach TVP3 Katowice: Rączka gotuje oraz Zasmakuj w Sienkiewiczu. Programy te dostępne są również na stronie internetowej Telewizji Katowice. A do tego garść ciekawostek o tym, jak jadali nasi przodkowie, autorstwa znawcy smaków tradycyjnej polskiej kuchni, Sebastiana Nowaka.
Schronisko Smaków. Moja góralska kuchnia

49,90 zł 37,17 zł


Magda Gessler i górale – to mieszanka pełna temperamentu i... smaku. Gwiazda Kuchennych rewolucji zrealizowała swoje marzenie o restaura­cji w Tatrach. I połączyła kulinarną tradycję Podhala z tym, co przywiozła w polskie góry ze świata. Dlatego wśród jej góralskich przepisów znaj­dzie się miejsce na tradycyjną kwaśnicę – choć w unowocześnionej wer­sji, na pachnące Hiszpanią krewetki z chilli czy hamburgera zrobionego zgodnie z najlepszymi wzorami prosto ze Stanów Zjednoczonych. „Książka, którą oddaję w Państwa ręce, to nie tylko kilkadziesiąt prze­pisów na dania doprawione góralszczyzną, ale i wzruszający album o kulturze Podhala – wczoraj i dziś. To fascynujący region, który ostroż­nie przyjmuje to, co nowe, by dać nam szansę obcowania z cudowną - pełną barw, dźwięków i obrazów - tradycją. A to coraz rzadsze. Chcę, żeby każda strona Schroniska smaków była moim zaproszeniem dla Państwa w piękne i smaczne Tatry“.
Domowe wędliny, czyli nowe przepisy...

34,90 zł 27,74 zł


"Domowe wędliny" to wspaniałe pomysły na wędliny, smarówki i rozmaite dodatki domowego wyrobu. Ty także chcesz, aby twoja rodzina jadła zdrowe i smaczne wędliny? Zastanawiasz się, czy warto zbudować wędzarnię, jaki zakupić sprzęt, jak odpowiednio przygotować mięso? W tej książce otrzymasz niezbędne i jasne wskazówki. Dzięki nim możesz zostać mistrzem domowego masarstwa!
Na zdrowie

69,90 zł 52,07 zł


Ponad sto tysięcy wiernych czytelników z całego świata, setki znakomitych przepisów i apetycznych zdjęć. Blog White Plate to inspirująca świątynia smaków, a jego twórczyni, Eliza Mórawska jest obecnie jedną z najbardziej wpływowych postaci polskiej sceny kulinarnej. Jak nikt inny potrafi dzielić się swoją umiejętnością smakowania życia. W książce Na zdrowie! czytelnik znajdzie kilkadziesiąt przepisów na przepyszne, i co najważniejsze - super zdrowe potrawy. Wszystko to w wysmakowanym anturażu edytorskim. A zatem... Smacznego i zdrowego! *** Eliza Mórawska - z wykształcenia dziennikarz, od 2006 roku aktywna blogerka. Prowadzi jeden z najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych – White Plate. Wielokrotnie nagradzana; wyróżniana za promowanie kultury kulinarnej w epoce fast-foodów, uznana za jedną z 30 najbardziej wpływowych postaci polskiej blogosfery ostatnich 10 lat. Miłośniczka podróży kulinarnych oraz staropolskich przepisów, które chętnie unowocześnia i propaguje na swoim blogu.
Domowe wypieki i inne desery

13,00 zł 11,63 zł


Nie od dziś wiadomo, że słodkie specjały to niezawodny sposób na dobry nastrój. Zachęcamy zatem do pieczenia domowych ciast, przygotowywania wykwintnych tortów i robienia kruchych ciasteczek. Polecamy placek z wiśniami, fale Dunaju, tort sułtański, ptysie z sosem waniliowym, babeczki dyniowe czy marchewkowe, rogaliki serowe z nutellą... Proponowane wypieki może stać się ozdobą niejednego przyjęcia.
Smaczna kuchnia

13,00 zł 11,63 zł


Przedstawiamy dania, które mogą stać się zarówno przebojami codziennego menu, jak i ozdobą świątecznego przyjęcia. Zachęcamy do przygotowywania zdrowych przekąsek, smacznych sałatek, sycących dań obiadowych, wymyślnych deserów oraz kuszących słodkości. Pasta twarogowa czy może tatar z wędzonego łososia, polędwica smażona z warzywami albo kotlet schabowy, ziemniaki na sposób grecki lub placuszki z cukinii… Każdy może znaleźć danie w zależności od swoich upodobań, bo domowe gotowanie jest doskonałym sposobem na urozmaicenie diety, a także właściwą drogą do osiągnięcia dobrego zdrowia.
Wegetariańskie przepisy dla maluchów. Zdrowo już od pierwszej łyżki

24,00 zł 21,00 zł


ZDROWA DIETA UZUPEŁNIAJĄCA OD 5 MIESIĄCA ŻYCIA Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska zapewni twojemu dziecku prawidłowy rozwój. Produkty pochodzenia roślinnego, mleko i jajka dostarczą mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Zebrane w tej książce różnorodne pomysły na zupki, kaszki i miksy owocowo-zbożowe pomogą ci w przygotowaniu zdrowych i pysznych posiłków. Natomiast dzięki zamieszczonym informacjom uzyskasz odpowiednią wiedzę na temat produktów wegetariańskich, a także zdrowego i bezpiecznego stosowania diety wegetariańskiej u maluchów. Sprawdzone przepisy: Wszystkie przepisy zostały starannie wypróbowane w praktyce Profesjonalne porady: Autorka jest uznaną specjalistką w dziedzinie żywienia Dwa w jednym: Posiłek dla ciebie i twojego malucha

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka