Dobre Książki

Kulinaria

Wege po polsku

29,90 zł 25,26 zł


Wege po polsku znaczy kocham polskie warzywa! Prezentujemy przepisy na dania wegetariańskie bez wyszukanych składników, na bazie lokalnie uprawianych warzyw, które rosną w przydomowym ogródku lub można je znaleźć na najbliższym bazarze. Zdrowa dieta wege musi być dobrze zbilansowana, stąd znajdziecie tu zbiór najróżniejszych przepisów na małe dania na ciepło i na zimno, sałatki, zupy, dania główne a także owocowe słodkości. Przyrządzanie posiłków nie musi być nudne. Kuchnia wege proponuje zdrowe i ciekawe połączenia. Na obiad mogą być placki orkiszowe z bakłażanem albo kalafior z serem czy pomidory faszerowane warzywami i ryżem. Po prostu smacznie i zdrowo!
Zdrowe gotowanie by Ann. 200 przepisów

59,90 zł 44,62 zł


Jesteś tym, co jesz... Chcesz wyglądać olśniewająco? Chcesz czuć się lekko i wspaniale każdego dnia? Skorzystaj z doświadczenia osoby, która wie jak to osiągnąć. 200 autorskich przepisów Anny Lewandowskiej na pyszne i zdrowe potrawy to prosta droga do sukcesu. Znajdziesz tu zarówno propozycje na codzienne śniadania i obiady, lekkie koktajle i desery, jak i przepisy na specjalne okazje i świąteczne potrawy. "Każdy z przepisów został wymyślony i sprawdzony w mojej kuchni. Korzystałam z bogactwa świeżych surowców, a wszystkie potrawy są zgodne z moim prywatnym regulaminem zdrowego żywienia. Niemal wszystkie są łatwe w przygotowaniu i można je zrobić bez większych nakładów czasowych i finansowych. Chciałam pokazać, że zdrowa kuchnia nie musi być skomplikowana, za to może być kolorowa, aromatyczna i smaczna. W książce znajdziesz też piękne zdjęcia motywacyjne Marty Wojtal". Anna Lewandowska
Miejski Farmer

49,90 zł 37,17 zł


Miejskim farmerem może być każdy z nas! Wystarczy kawałek ziemi, taras, balkon czy nawet parapet, do tego nieco chęci, zaangażowania i… serca! Radość podczas zbierania własnych warzyw i owoców, ale i podczas gotowania z nich jest nie do opisania. Bo ogrodnictwo to nie tylko bezcelowe grzebanie w ziemi, ale prawdziwa pasja, sposób na relaks i spędzanie czasu z rodziną. Piotr Kucharski, kucharz i piekarz znany z gotowania w Dzień Dobry TVN, rolnik z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania, krok po kroku przedstawia plan stawania się miejskim farmerem. Uczy kreatywnego gotowania, zgodnego z porami roku, pokazuje jak konserwować zbiory i ich nie marnować, zdradza swoje triki przydatne w uprawie roślin, ale przede wszystkim dzieli się z nami swoją ogrodniczą pasją i jej plonami w postaci smakowitych przepisów. • dorsz na duszonych młodych buraczkach • zupa dyniowa z serowo-orzechowymi ciasteczkami • skorzonera z marynowaną cebulą i oscypkiem •polenta ze świeżej kukurydzy z krokiecikami z wędzonego dorsza • lody selerowe z ciepłymi pieczonymi śliwkami i prażonym orzechem laskowym Spróbuj jednego z 95 przepisów na sezonowe dania, przygotowane z własnych plonów!
Burek na śniadanie

49,90 zł 37,17 zł


Burek może być z mięsem, ze szpinakiem, świeżym serem, a w post z ziemniakami. Od spodu tłusty, w buzi gorący. Popity naturalnym jogurtem daje kopa na pół dnia. Każda piekarnia ma przynajmniej dwa stoliki, przy których rano można usiąść i spokojnie wsunąć trójkącik ciasta w usta. Burek kosztuje grosze, ale nie wstydzi się go zjeść żaden majętny Serb. Normalny obrazek - właściciel mercedesa, w obciętych dżinsach i w klapkach, ze złotą ketą na szyi, drepcze do pekary. Tam zajada gorące śniadanie, a obok to samo robi pracownik komunalki w brudnych ogrodniczkach, który za chwilkę wejdzie na śmieciarę i pojedzie czyścić Belgrad. Dzięki burkowi podróżowanie po Serbii jest zarazem i tanie, i smaczne. A na obiad można zjeść równie tanią pljeskavicę. Mielone, grillowane mięso w bułce. Wygląda jak hamburger, ale każdy Serb wie, że to pljeskavica była pierwsza! Największy kraj byłej Jugosławii nie ma nadmorskich plaż. Amatorzy smażalni pod słońcem nie znajdą tutaj swego miejsca, chyba że zdecydują się na piasek w którymś z naddunajskich kurortów. Amatorzy gór będą zaskoczeni Starą Planiną. Widoki jak w Bieszczadach. Wysokie, prawie dwukilometrowe góry porośnięte tylko trawą. Pomiędzy wierzchołkami przykucnęły wąwozy. Puste. Czasami przejdzie pasterz z owcami. Pionowe ściany i szum kaskad. Chillout do potęgi. Co kilkaset metrów taki nasz wąwóz Homole, tyle że bez tłumów i kas na wejściu. W Serbii słychać ciągle muzykę graną na ulicach, dla zwykłych ludzi, a nie tylko pod turystów. Folk jest ciągle żywy. Największy na świecie festiwal trębaczy musiał narodzić się w tym kraju. Ale najwspanialsi są Serbowie. Wystarczy zagadać w ogólnosłowiańskim języku, a już zapraszają na kawę i rakiję. Pamiętaj, że tutejszy alkohol pije się mikroskopijnymi łyczkami, a przy wznoszeniu toastu trzeba patrzeć swojemu towarzyszowi w oczy.
Kuchnia toskańska. Wyd. II

29,99 zł 25,34 zł


Kuchnia toskańska to książka palce lizać! Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Piotr Adamczewski z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece brunello di Montalcini, o toskańskich miastach, miasteczkach, restauracjach i trattoriach… Piotr Adamczewski – reporter, krytyk kulinarny „Polityki”, autor bloga „Gotuj się!” (http://adamczewski.blog.polityka.pl) oraz książek kulinarnych (m.in. Smakosz wędrowny, Męskie gotowanie, Krwawa historia smaków, Rok na stole, Wędrówka po stołach Europy), który świat poznawał smakowicie – za stołem i od kuchni, współautor przewodników po restauracjach Warszawy i okolic.
Domowe warzenie piwa. Wyd. III

29,99 zł 25,34 zł


Uprawianie jakiegoś hobby sprawia przyjemność tylko wtedy, gdy prowadzi do sukcesów, a nakład pracy nie przekracza granic rozsądku. Sukces w przypadku warzenia piwa oznacza osiągnięcie wysokiej jakości warzonego trunku. Autor tej książki – piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem – podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo, które nie ustępuje jakością piwom komercyjnym. W poradniku tym znajdziesz mnóstwo informacji niezbędnych do tego, by samodzielnie uwarzyć piwo – od charakterystyki różnych gatunków słodu, chmielu i drożdży, po instrukcje budowy prostych urządzeń niezbędnych do wyrobu tego alkoholu. Opisano w niej także poszczególne etapy powstawania piwa, m.in. śrutowanie i filtrowanie. Zatem jeśli masz ochotę na monachijskie jasne, austriackie marcowe lub czeskiego pilznera własnej roboty, warto sięgnąć po tę książkę. Informacje w niej zawarte pozwolą niewielkim kosztem i wysiłkiem stworzyć domowy minibrowar.
Domowe kiełbasy. 100 najlepszych przepisów. Wyd. IV

29,99 zł 25,34 zł


Autor przedstawia kompletny poradnik przygotowywania wszelkiego rodzaju kiełbas: wołowych i wieprzowych, w osłonkach i bez, drobiowych i z dziczyzny, wędzonych, fermentowanych i wielu innych. Podaje dokładne instrukcje, jak mielić mięso, napełniać osłonki, wędzić i doprawiać kiełbasy. Książka zawiera rozdziały poświęcone wyposażeniu, bezpieczeństwu żywności oraz metodom parzenia i wędzenia kiełbas. Znajdziesz tu przepisy na kiełbasę polską, a także na kiełbaski wiedeńskie, niemiecką bratwurst, grecką laukonikę, chorizo, salami i wiele innych – w sumie 100 różnych przepisów na kiełbasy. Nigdzie tego nie znajdziesz. Każdy, kto poważnie myśli o domowym wyrobie kiełbas, po prostu połknie tę książkę. Książka ta to wspaniały i przyjazny poradnik, godny polecenia wszystkim ambitnym amatorom.
Sezonowe warzywo

64,90 zł 48,34 zł


szparagi • pomidor • brukselka • bakłażan • papryka • pietruszka • cebula fasolka szparagowa • ogórek Sezonowe warzywo to kolejna porcja przepisów na dania, których głównymi bohaterami są jarzyny. Upiecz cytrynowe szparagi, ugotuj najlepszą pomidorówkę, zamarynuj cebulę. Usmaż pietruszkowe placki i sprawdź, jak smakuje brukselka z kozim twarożkiem. Prosto, oryginalnie, obłędnie smacznie. 100 przepisów na potrawy bezmięsne • wersje wegańskie i bez glutenu Dość gardzenia warzywami, bezlitosnego wyciągania ich na brzeg talerza, wyławiania z zupy. Grillowane dymki, spaghetti z ogórkiem, wędzone brownie z bakłażanem i ciasto pietruszkowe Dominiki Wójciak przekonają nawet roślinosceptyków do zakupów w najbliższym warzywniaku. Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka, zastępczyni redaktor naczelnej KUKBUK-a Gotowanie nie musi być pracochłonne ani skomplikowane. Zwłaszcza gdy do dyspozycji masz świeże warzywa. Dominika wie, jak przyrządzić jarzyny, by nabrały wdzięku i zaciekawiły podniebienie. Grillowana fasolka szparagowa z kopytkami, słodka marchewka zestawiona z egzotycznymi wodorostami, chłodnik z małosolnych ogórków z awokado – to zaledwie kilka prostych pomysłów, które aż się proszą, żeby je wypróbować. Małgosia Minta, dziennikarka, autorka książek kulinarnych i bloga Minta Eats
Detoks. Książka kucharska

36,00 zł 27,54 zł


Kawa, stres i pospieszne jedzenie są dużym obciążeniem dla organizmu, ponieważ utrudniają trawienie i przemianę materii. W konsekwencji jesteśmy zmęczeni, brakuje nam energii i nie możemy sobie poradzić z nadwagą. Jest na to rada – detoks, czyli dieta oczyszczająca. Stosując ją, wspomagamy przyswajanie substancji, których potrzebuje organizm, ułatwiamy neutralizację i wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, a przy okazji możemy zrzucić parę kilogramów. Odtruwanie nigdy jeszcze nie było tak proste i tak smaczne. W książce znajdziecie: przegląd katalizatorów detoksu, plan kuracji z użyciem koktajli (smoothies) i tygodniowy plan diety oczyszczającej. Odbiorcy - wszyscy, którzy chcą oczyścić organizm, zyskać energię oraz witalność - osoby, które pragną stracić zbędne kilogramy, a jednocześnie czerpać przyjemność ze smacznej, lekkostrawnej diety Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę - zawiera wszelkie informacje dotyczące diety detoks - pozwala zgubić zbędne kilogramy i oczyścić organizm z toksyn - w poszczególnych rozdziałach znajdują się przepisy na potrawy na śniadania, obiady, kolacje oraz tygodniowy plan diety - dieta pozwala na całkowitą rezygnację z potraw mięsnych, jednak dla tych, którzy nie chcą wykluczać z jadłospisu mięsa i ryb, przygotowano oddzielny rozdział z lekkostrawnymi daniami, które pasują do kuracji - detoks nie przeszkadza w wykonywaniu pracy zawodowej, ponieważ wszystkie potrawy doskonale nadają się do tego, aby je zabrać ze sobą - dietę można powtarzać w razie potrzeby
Koktajle pakiet

69,90 zł 52,07 zł


„Koktajle dla zdrowia i urody” to bestsellerowa seria książek przygotowanych przez uznaną dietetyczkę, Katarzynę Błażejewską-Stuhr. W trzech książkach znajdziecie aż trzydzieści tygodniowych kuracji. Każda z nich uzupełniona jest kompletną listą niezbędnych zakupów. Dieta koktajlowa poprawi Ci cerę, nastrój i… życie. Kuracje korzystnie wpłyną na Twoje samopoczucie, a Ty będziesz wyglądała młodo, zdrowo i pięknie. Przepisy Katarzyny Błażejewskiej, dietetyka klinicznego i psychodietetyka, zapoczątkowały modę na koktajle – z owoców, warzyw, ziół i zbóż. Baw się ich smakami i łączeniem składników przez cały rok. Smacznego zamieszania!
Serniki słodkie i wytrawne

39,90 zł 30,52 zł


W książce „Serniki słodkie i wytrawne” znajdziemy całą galerię przepisów na serniki słodkie, ale także i na te w wersji słonej. Autorka – od dziecka zakochana w sernikowych słodkościach – raczy nasze oczy sernikami o zaskakujących połączeniach smakowych. Są tu serniki owocowe, kawowe, z kajmakiem, z lawendą, z kasztanami i chilli, cytrusowe, z włoskim mascarpone i ricottą. Do najbardziej wyszukanych należą z pewnością serniki wytrawne – z kalafiorem i łososiem, brokułowy na zimno czy z marchewką i groszkiem. Do wyboru i do koloru! Autorka wychodzi naprzeciw piekącym serniki. Jeśli ktoś czuje się początkujący w ich pieczeniu, zbawienne zapewne okażą się rady autorki zebrane w krótkie „sernikowe ABC” na końcu książki. Oprócz niebanalnych przepisów na apetyczne serowce autorka zabiera swojego Czytelnika do świata swojego dzieciństwa. W krótkich, osobistych rozdziałach poznajemy osoby bliskie jej sercu, razem z nią spędzamy wakacje w podkarpackiej wsi, obserwujemy pierwsze kuchenne zakusy, pierwsze eksperymenty kulinarne, pierwsze kroki z apetycznym, słodkim blogiem…i pierwsze poczynania jako debiutującej pisarki.
Dieta z sukcesem Simple glyx. Przepisy

44,00 zł 32,78 zł


Najważniejsza reguła SIMPLE GLYX, czyli diety o niskim indeksie glikemicznym: KTO CHCE SCHUDNĄĆ, MUSI JEŚĆ Niniejsza książka oferuje ponad 130 przepisów, które sycą, wyszczuplają i uszczęśliwiają. SIMPLE GLYX to dania kuchni wiejskiej. Ale też kuchnia nowoczesna. To smaczne dania w klimacie śródziemnomorskim. Szybkie potrawy z woka. Słodkości. Fascynujące doznania dla podniebienia: od zielonego koktajlu o poranku do łososia z cukinią na wieczór. Od marynowanego limburgera do musu czekoladowo-figowego. Od morelowego lassi, aż po kulki szpinakowo-sezamowe. Zupełnie zapominamy, że jesteśmy na diecie. Dieta to sposób życia. A SIMPLE GLYX to „sposób na życie” dla smakoszy. To po prostu cudowna kuchnia. Przepisy SIMPLE GLYX są smaczne, zdrowe, sycące i sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki. • Prosto i inteligentnie: jemy niskoglikemicznie, znikają wahania insuliny, chudniemy na długo. • Różnorodnie: według ochoty i nastroju wybieramy spośród przepisów na dania śródziemnomorskie, azjatyckie, wiejskie i miejskie. • Na wszystkie okazje: przepisy na koktajle, müsli, chleb białkowy, przekąski, zimne i ciepłe dania główne oraz słodkości. Nieskomplikowana kuchnia na każdy dzień, na podróż, dla przyjaciół, rodziny... • Dla wegetarian: liczne wskazówki odnośnie do wyboru składników i możliwych zamienników SIMPLE GLYX – BO JEDZENIE TO ŻYCIE!
Wino jest dobre dla serca

90,00 zł 67,04 zł


Fragment recenzji: Monografia o zdrowotnych właściwościach czerwonego wina to pierwsza tego typu książka, a sam napój bogów jest w niej przedstawiony z perspektywy lekarza kardiologa, chociaż książka zainteresuje z pewnością nie tylko osoby z wykształceniem czy zainteresowaniami medycznymi. Czytelnik znajdzie w niej mnóstwo ciekawostek: od podstawowych definicji, zasad degustacji, opisu szczepów, aż po najważniejsze rozważania nad zdrowotnym wpływem sfermentowanego soku z winogron. Prof. dr hab. n. med. Krzysztof J. Filipiak, FESCI Katedra i Klinika Kardiologii Warszawski Uniwersytet Medyczny
ErVegan. Roślinna kuchnia dla każdego

54,90 zł 40,90 zł


Jak z prostych składników zrobić efektowne i pyszne dania? Odpowiedź znajdziesz w debiutanckiej książce kucharskiej Eryka Wałkowicza, stuprocentowego roślinożercy, autora jednego z najpopularniejszych blogów o kuchni roślinnej w Polsce – erVegan.com. Zamień marchewkę w przepyszny pasztet, ciecierzycę w słodkie ciasto, a jarmuż w chrupiące chipsy! Z tej książki dowiesz się, dlaczego urozmaicone posiłki to podstawa diety roślinnej oraz jak łączyć podstawowe składniki w kuchni, aby uzyskać nie tylko smaczne i sycące potrawy, ale również w pełni zbilansowane posiłki. A to wszystko z punktu widzenia faceta i dyplomowanego dietetyka. GOTOWANIE JESZCZE NIGDY NIE BYŁO TAK PROSTE! Obowiązkowa pozycja na półce każdego miłośnika kuchni roślinnej.
Tradycyjna kuchnia gruzińska

39,90 zł 30,52 zł


Dzięki tej książce wyruszymy w fascynującą wyprawę kulinarną po Gruzji. Poznamy jej bogatą historię, tradycje wspólnego biesiadowania oraz sposoby przygotowywania narodowych potraw. Kuchnia gruzińska jest pełna pysznych serów (suługuni i imeretyński), pachnących warzyw (fasola, bakłażany, pomidory) i aromatycznych ziół (kolendra, estragon, bazylia). Celem Autorki było dotarcie do unikalnych smaków i zapachów Gruzji, stąd przepisów na wiele potraw nie znajdziemy w żadnej innej książce kucharskiej! W książce nie zabrakło również tak popularnych dań, jak chaczapuri, chinkali, sacywii, które są łatwo rozpoznawalne daleko poza granicami Gruzji. „Posługując się językiem kulinarnym, chciałam, aby ta książka stała się harmonijną potrawą. Rolę podstawowego produktu odegrały w niej dokładne wiadomości – przepisy i fakty historyczne, a cała reszta posłużyła jako przyprawy, bez których potrawa byłaby mdła, nieapetyczna i niestrawna". fragment Wstępu
Przepisy na szczęście. Qmam kasze 2

39,90 zł 30,52 zł


Kolejna książka autorki bestsellera Qmam kasze. Czyli powrót do korzeni zawiera około 70 przepisów na bazie ryżu, komosy ryżowej, nasion chia oraz mąki orkiszowej i szałwii hiszpańskiej. Znajdują się w niej także przepisy na dania z warzyw, owoców oraz kiszonki. Maia Sobczak przypomina momenty, które wywołują w nas uczucie szczęścia, zwraca uwagę na to, że odpowiednia dieta przyczynia się do dobrego samopoczucia. Otwiera na nowe smaki, zaraża swoim sposobem patrzenia na jedzenie i świat, uczy zestawiać składniki i budować własne kompozycje na bazie naturalnych rodzimych składników z dodatkiem przypraw i warzyw z całego świata. Inspiruje kuchnią, która w oczywisty sposób prowadzi do szczęścia.
Kuchnia polska

49,99 zł 37,24 zł


100 kultowych przepisów kuchni polskiej Jest to najnowsza książka kucharska przedstawiająca 100 „kultowych” przepisów na potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie dzieciństwa, rodzinnych spotkań przy stole ani atmosfery świąt. Są to receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Rodzime tradycje kulinarne, by trwać, muszą się odnaleźć w okolicznościach XXI wieku, takich jak oferta składników, standardy dietetyczne, nowe upodobania smakowe oraz kontekst kulturowy w postaci kuchni świata. Te wszystkie okoliczności uwzględnili autorzy, wybierając i adaptując tradycyjne polskie potrawy, a następnie bardzo starannie wszystkie sprawdzając. Piękne „klimatyczne” i niezwykle apetyczne zdjęcia oraz ciekawy wstęp historyczny dopełniają prezentacji potraw. Książka ma wymiar praktyczny i sentymentalny – jest doskonała jako źródło przepisów oraz jako uniwersalny podarunek.
Dziennik Przemian

49,99 zł 49,99 zł


Dziennik Przemian to książka połączona z notesem. Jest to jednocześnie uzupełnienie pozostałych książek z Programu Przemian, ale również niezbędnik, który pozwoli Ci w jednym miejscu mieć wszystkie ważne informacje oraz Twoje notatki z procesu odchudzania. Jest to: niezbędnik dla osób chcących wpłynąć na redukcję wagi, ucząc się akceptacji swojego ciała, szacunku i miłości dawka wiedzy, poruszająca trzy zagadnienia: ciało, zdrowie i psychika podczas odchudzania przepisy kulinarne dużo motywacji, afirmacji i praktycznych wskazówek, odnośnie Programu Przemian miejsce na cenne notatki, jadłospisy, ulubione przepisy, kulinarne ciekawostki oraz pyszne i smaczne odkrycia tabele monitorowania postępów w odchudzaniu: waga i wymiary inspirujące, optymistyczne zdjęcia źródło inspiracji i motywacji, a potem aromatyczna, pozytywna, drogocenna pamiątka, która stanie się towarzyszem Twojej Przemiany. Porady, przepisy, miejsce na notatki, refleksje, przypominajki i wiele innych. Wszystko w jednej książce.
Przygotowanie do odchudzania

34,00 zł 34,00 zł


Poradnik „Przygotowanie do odchudzania. Pierwszy krok – Przygotowanie do programu Przemiany wg Moniki Honory” opisuje jak zacząć przemianę. To materiał przedstawiający: Jak przygotować się do procesu przemiany w sposób fizyczny i psychiczny Jak wygląda świat osoby otyłej Dlaczego wiele diet nie działa Jak wykonać pierwszy krok Dawka motywacji Miejsce na wpisanie kilku ważnych informacji od siebie Wskazówki na pierwsze tygodnie w przemianie Poradnik ma 84 strony i nie jest pozycją do odstawienia „na półkę”. Jest to zbiór porad, po który będziecie sięgać cały czas. W poradniku porady są zebrane w jedną całość, podzielone i uporządkowane. Znajdują się tam też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania na początku przemiany.
Pyszne dania z makaronem

7,99 zł 7,15 zł


Makaron nie musi być tylko dodatkiem do rosołu. Włosi jedzą makarony prawie codziennie, co wskazuje, że pasta przyrządzana z rozmaitymi sosami nigdy się nie znudzi. Potrawy z makaronem sprawdzą się, gdy chcemy przyrządzić błyskawiczny obiad, a także wtedy, gdy zamierzamy podjąć gości wytworną kolacją. Polecamy przepisy na dania makaronowe z warzywami, np. spaghetti z cukinią i pesto lub cannelloni ze szpinakiem albo przysmaki z mięsem lub rybą, np. lasagne z sosem bolońskim.

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka