KATEGORIE

Kategorie

Okładka książki Dieta długowieczności. Gotowanie według Pięciu ...

Dieta długowieczności. Gotowanie według Pięciu ...

Gotowanie według Pięciu Przemian

  • ISBN: 9788388330711
  • EAN: 9788388330711
  • Oprawa: oprawa: broszurowa
  • Wydawca: Poligraf
  • Format: 14,5x20,5 cm
  • Język: polski
  • Liczba stron: 200
  • Rok wydania: 2010
  • Wysyłamy w ciągu: niedostępny
  • Średnia ocena: 4,50 (2)
  • 20,01
     zł
    Cena detaliczna:  33,00 zł
    Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,01
Artykuł chwilowo niedostępny
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
x

Gotowanie według Pięciu Przemian
Autorka jest dietetykiem,
wykorzystującym w swojej pracy osiągnięcia
dietetyki Dalekiego Wschodu.
W swojej książce łączy mądrość liczącej sobie
ponad pięć tysięcy lat Tradycyjnej Medycyny
Chińskiej z realiami polskimi.
Autorka pokazuje, że przez jedzenie można
wzmocnić nie tylko nasze ciało i jego funkcje,
ale również psychikę.
Odżywiając ciało wzmacniamy również ducha.
Czy przez odpowiedni dobór pokarmów
można leczyć lęk i inne problemy
emocjonalne?
Dlaczego warto jeść produkty
rolnictwa ekologicznego?
W jaki sposób powinna wyglądać dieta latem,
a w jaki zimą?
Jak wspomagać dietą pracę poszczególnych
narządów?
Na te i inne pytania odpowiada książka, która
oprócz tego zawiera mnóstwo przepisów
wspierających zdrowie.
Bardzo dobra książka w szczególności dla
osób zmęczonych stosowaniem różnych
bardzo jednostronnych diet, które
wyniszczają organizm i wymyślane naprędce
niewiele mają wspólnego
ze zdrowym odżywianiem.

Dieta Długowieczności – Fragment książki

 

Gotowanie według Pięciu Przemian

 

wstęp


Zdarza się, że ktoś poczęstuje nas bardzo prostym daniem, a okazuje się, że wyśmienicie ono smakuje. Innym razem zjemy wyszukaną potrawę w drogiej restauracji i będziemy niezadowoleni. W czym rzecz? Ważne jest nastawienie kucharza, jego intencje, humor, a przede wszystkim to, czy lubi swoją pracę. Gotowanie jest sztuką i tylko przy takim do niego podejściu możemy liczyć na to, że odbiorcy tej sztuki będą w pełni usatysfakcjonowani. Taką właśnie sztuką jest gotowanie według zasad Tradycyjnej Medycyny chińskiej, wyrosłej z Ayurwedy - najstarszego systemu leczniczego na świecie. Nauka o żywieniu zgromadzona przez te dwie wielkie gałęzie medyczne ma duże tradycje i osiągnięcia. Dietetyka medycyny chińskiej jest również nazywana kuchnią według Pięciu Przemian, Pięciu Elementów lub Pięciu Pór Roku. Kładzie ona szczególny nacisk na gotowanie w zgodzie z przyrodą i z jej rytmem. W inny sposób przygotowujemy potrawy zimą, inny latem, a jeszcze inny jesienią. Okazuje się, że odżywianie się głównie surówkami w środku zimy wcale nie jest zdrowe, gdyż organizm potrzebuje w tym okresie ciepła, po to by zrównoważyć chłód panujący na dworze. Z kolei lato to czas młodych warzyw, świeżych ziół i soczystych owoców prosto z drzewa. Dlaczego by więc nie wykorzystać ich w tym okresie w kuchni?
Zależało mi bardzo na podkreśleniu roli tłuszczów w organizmie, dlatego poświęciłam im oddzielny rozdział. W szczególności kobiety, w dobie mody na bardzo wychudzone modelki, mają tendencje do ulegania stereotypom lansowanym przez media i doprowadzania się do stanu bliskiego anoreksji. Przyroda rządzi się swoimi prawami i dała kobiecie krągłości po to, by mogła śmiało przejść przez okres ciąży i porodu. Nic tego nie zmieni - dlatego warto być przede wszystkim sobą i nie dawać się sprowadzać na manowce chwilowym modom, które jutro mogą być zupełnie inne. Jedyna moda, która powinna obowiązywać całe życie, to moda na zdrowie i dobre samopoczucie.
W chińskiej nauce o odżywianiu nie istnieją jakieś sztywne nakazy czy zakazy. Nasz sposób odżywiania się zmienia się wraz z nami i jeżeli czymś warto się kierować nie tylko w kuchni, ale również w życiu, to przede wszystkim intuicją, głęboką mądrością, którą każdy nosi w sobie. Im jesteśmy bardziej dojrzali, mądrzy, wrażliwi, tym większe szansę, że to właśnie ona podpowie nam najsłuszniejsze rozwiązania. Warto potraktować kuchnię w sposób magiczny. Jedzenie jest magią - barw, kształtów, smaków, zapachów. Nawet najprostsze danie może smakować wyśmienicie, jeżeli do jego przygotowania użyjemy wyobraźni, intuicji i ...serca.

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj