Dobre Książki

Wydawnictwo Vivante -40%

Zdrowy brud

39,90 zł 23,94 zł


Częste mycie skraca życie? Okazuje się, że w tym starym porzekadle jest ziarno prawdy. Co się dzieje, kiedy neurolog dziecięca próbuje odkryć prawdę o tym, jak jedzenie, którym karmi swoje dziecko wpływa na jego rozwój i astmę? Po pierwsze, bardzo brudzi sobie ręce. Nie tylko szokującym faktami o wyjałowionej z witamin i dobrych bakterii żywności, ale dosłownie – wyciągając codziennie z przydomowych grządek brudne marchewki, rzodkiewki, sałatę i pietruszkę. Kiedy dr Maya Shetreat-Klein odkrywa, że ostatnie zmiany w hodowli przetwórstwa spożywczego szkodzą mikrobom żyjącym w ciele dziecka i wpływają na ich układ odpornościowy oraz mózg, przyczyniając się do przewlekłych chorób, zaczyna wdrażać swój własny plan leczenia syna, używając świeżej żywności prosto z gleby. Z zachwytem obserwując ustępujące objawy astmy, postanawia podzielić się nowo zdobytą wiedzą o „brudnych” warzywach i owocach z innymi. „Zdrowy brud” to nie tylko zapis tej heroicznej walki o zdrowie syna i historia odkrywania nowych faktów o jakości żywności, ale przede wszystkim genialny poradnik, który powinien przeczytać każdy rodzic. Autorka udziela praktycznych porad na magazynowanie żywości leczniczej (od warzyw po czekoladę), oraz wskazówki dotyczące czytania etykiet. Ta książka stanowi wzór dla wszystkich rodzin, które chcą żyć w pełni zdrowia. Praktyczne porady na magazynowanie żywności leczniczej (od warzyw po czekoladę) Wskazówki dotyczące rozsądnego czytania etykiet Przejrzyście wyjaśnienie, dlaczego ibuprofen, fluor, paracetamol i częsta dezynfekcja rąk mogą szkodzić zdrowiu twojej pociechy Analiza najgroźniejszych alergenów współczesnego świata Interesujące nowe informacje o mięsie, rybach, jajkach, ziarnach i mleku, które spożywamy na co dzień Wyjdź z domu, dotknij ziemi, ubrudź sobie ręce i pozwól dobrym mikrobom, których brakuje w twoim organizmie, dostać się do niego i zacząć go uzdrawiać. Książka, która odmieni sposób odżywiania całej twojej rodziny!
Witamina K2 i paradoks wapnia

39,90 zł 23,94 zł


Niepozorna witamina K2, która ratuje twoje życie i zdrowie Czy należysz do tych milionów ludzi, którzy latami sumiennie pochłaniali suplementy wapnia tylko po to, by dowiedzieć się, że i tak gęstość mineralna kości jest u nich zbyt niska? Wiele z nas uważa, że aby wzmocnić swoje kości, należy przyjmować suplementy wapnia i witaminy D. Nie wiemy jednak o tym, że jeżeli nie dostarczamy jednocześnie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy K2, możemy poważnie zaszkodzić swojemu zdrowiu. Bez witaminy K2 organizm, zamiast umiejscawiać wapń tam, gdzie jest naprawdę potrzebny – czyli w kościach, kieruje go do tętnic i przyczynia się tym samym do powstawania chorób takich jak osteoporoza czy miażdżyca. Na tym właśnie w skrócie polega paradoks wapnia. Poznaj wspaniałe działanie witamin K2 i lepiej zadbaj o swoje zdrowie Prawidłowemu dawkowanie witaminy K2 to: - zdrowsze kości i zęby - łagodniejszy proces starzenia - łatwiejszy poród - lepsze działanie mózgu - mniejsze prawdopodobieństwo choroby Alzheimera - skuteczniejsze przeciwdziałanie nowotworom Odkrycie witaminy K2 jest ostatnim elementem układanki żywieniowej związanej z wieloma powszechnie występującymi chorobami, taki mi jak cukrzyca, nowotwory, choroba Alzheimera, niepłodność czy próchnica. Zrozumienie procesów zachodzących w naszym organizmie jest niezbędne do tego, aby prawidłowo zadbać o nasze zdrowie. Doktor Kate Rhéaume-Bleue opisała je w jasny i przejrzysty sposób, dzięki czemu książka Witamina K2 i paradoks wapnia to jasny przewodnik w drodze do zdrowego serca i silniejszych, mocniejszych kości. Koniecznie poznaj tajemnicę „paradoksu wapnia” i uniknij osteoporozy i chorób serca ____ Badania wykazały, że wysokie spożycie witaminy K2 ze źródeł spożywczych znacząco redukuje częstość występowania zwapnień tętniczych i ryzyka śmierci z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego o 50 procent w porównaniu z osobami z niskim spożyciem witaminy K2 ze źródeł spożywczych. Wskaźnik spożycia witaminy K2 był również odwrotnie proporcjonalny do wskaźnika powstawania intensywnych zwapnień tętniczych i tak zwanej śmiertelności całkowitej, czyli śmierci z dowolnej przyczyny. - fragment książki
Zen - jak dobrze przeżyć raka

36,90 zł 22,14 zł


Zen dla każdego, czyli z rakiem da się żyć. Ta książka to doskonały i wdzięczny towarzysz każdego kto walczy z nowotworem. Autorka w przejrzysty, humorystyczny i praktyczny sposób udziela bezcennych wskazówek na to, aby osiągnąć spokój ducha, wspomóc ciało oraz zachować zdrowy umysł nawet podczas choroby. Porusza różne problemy – od straty włosów, bóli i zaparć, poprzez poczucie osamotnienia i rezygnacji. Szuka rozwiązań, które sprawią, że znów zaczniesz się uśmiechać i uwierzysz, że największa i najbardziej uzdrawiająca moc tkwi w tobie samym. Z książki dowiesz się jak: zbudować zdrową rutynę, która oderwie cię od negatywnych myśli rozpocząć praktykę medytacji, która pozwoli ci się wyciszyć oraz uzyskać spokój ducha słuchać siebie i własnych potrzeb, aby rozpoznawać rzeczy, które najlepiej wspierają twoje leczenie oraz dobre kontakty z otoczeniem odnaleźć w sobie siłę i radość życia Wiele niesamowitych rzeczy może się wydarzyć, kiedy stoimy na krawędzi. Zen to sztuka doświadczenia każdej chwili w głębokiej harmonii. Odnajdź swoje wewnętrzne światło oraz siłę, która pozwoli ci odzyskać utracony spokój. ______ O autorce: Daju Suzanne Friedman – nauczycielka Zen, lekarka medycyny chińskiej oraz specjalistka terapii ruchem qigong. Profesjonalnie zajmowała się również akupunkturą i zielarstwem. Autorka książek nt. praktyk qigong oraz Zen. Wydała również zbiór haiku, który był wielokrotnie nagradzany w USA. Dwukrotnie pokonała raka, w trakcie ucząc się m.in. shakuhachi – gry na japońskim bambusowym flecie, a także aktywnie angażując się w ratowanie psów chihuahua z pseudohodowli. Spisane doświadczenia jak również porady dla pacjentów walczących z nowotworem zostały wydane po śmierci autorki w 2014 roku.
Super ziarna

36,90 zł 22,14 zł


Książka z serii Superfoods, czyli kompleksowe omówienie najbardziej odżywczych roślin na świecie! Tym razem przyglądamy się super ziarnom, do których zaliczamy: nasiona lnu, nasiona szałwii hiszpańskiej, nasiona konopi, komosę ryżową, amarantus. ` Te niepozorne ziarenka mogą zagwarantować naszemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze, które bezpośrednio przekładają się na nasze zdrowie i energię, takie jak: białko, kwas foliowy, wapń, cynk, magnez, żelazo, fosfor, selen, miedź, mangan i tiamina. Wprowadzając je do naszej codziennej diety, wzbogacamy posiłki o bezcenne walory odżywcze i smakowe. Super ziarna pomagają: dbać o serce w walce z cukrzycą na schorzenia układu pokarmowego wspomagać organizm podczas walki z nowotworem łagodzić uderzenia gorąca podczas odchudzania ` Autorka odpowiada również na takie pytania, takie jak: Czy super nasiona są bezglutenowe? Czy osoby chore na cukrzycę powinny wprowadzić super nasiona do swojej diety? W jaki sposób należy mielić siemię lniane? Czy białe nasiona chia różnią się od czarnych pod względem wartości odżywczych? Czy nasiona konopi i marihuana to ta sama roślina? ` WYPRÓBUJ PONAD 75 PRZEPISÓW NA PRZEPYSZNE I OBŁĘDNIE ZDROWE DANIA I ROZSMAKUJ SIĘ W SUPER NASIONACH! ____ O autorce: Kim Lutz – kucharka, autorka książek, mama i weganka. Kiedy u jej syna zdiagnozowano wiele silnych alergii, musiała spojrzeć na jedzenie w zupełnie nowy sposób. Liczyło się już nie tylko zaspokojenie apetytu i delektowanie się smakiem, lecz przede wszystkim przygotowywanie potraw, które będą odżywcze i bezpieczne dla zdrowia i życia jej dziecka. Od tego czas Lutz przygotowała setki autorskich przepisów na zdrowe i bezglutenowe dania dla alergików i wszystkich tych, którzy pragną wprowadzić zdrową i odżywczą dietę. Jej przepisy przedrukowywane były w najważniejszych magazynach kulinarnych oraz na stronach internetowych w Stanach Zjednoczonych, takich jak Chicago Sun-Times, VegNews czy Chicago Parent. Prowadzi również bloga, który znalazł się w ścisłej czołówce plebiscytu najpopularniejszych blogów kulinarnych USA.
Jedz, baw się, śpij

39,90 zł 23,94 zł


Doświadczona opiekunka noworodków, która przez wiele lat opiekowała się dziećmi gwiazd, przedstawia wyjątkowy poradnik dla spanikowanych rodziców, którzy obawiają się tego, czy poradzą sobie z opieką nad niemowlakiem. Również i ci, którym wydaje się, że wiedzą wszystko o przewijaniu, karmieniu i usypianiu maluszków przyda się ta książka – w chwilach zwątpienia i momentach, w których już nie wiadomo co robić z płaczącym ciągle dzieckiem. Z książki Jedz, baw się, śpij dowiesz się między innymi: Jak wydostać się z błędnego koła pośpiechu i dezorganizacji przy niemowlaku? Jak nawiązać przyjazną więź z dzieckiem zamiast wprowadzania sztywnych ram i technik opieki? Jak dobrać sposoby karmienia, układania do snu i rodzaje zabaw do indywidualnych potrzeb niemowlaka i kolejnych etapów jego rozwoju? Jak zapewnić długi i zdrowy sen noworodkowi i ile tak naprawdę powinien spać? Jak przestać stresować się ilością zjedzonego przez dziecko pokarmu i naucz się obserwować jego potrzeby? Zaufaj swojemu instynktowi, poświęć uwagę nowonarodzonemu człowiekowi i naucz się wsłuchiwać w jego potrzeby, odrzucając ogrom wytycznych i rad, którymi atakuje cię otoczenie. Ciesz się rodzicielstwem, po prostu.
Dieta Buddy

39,90 zł 23,94 zł


Jak stracić zbędne kilogramy, nie tracąc zdrowego rozsądku? Z całą pewnością jest wiele rzeczy, których nie wiecie na temat Buddy. Przede wszystkim wydaje się wam, że Budda był wiecznie uśmiechniętym grubiutkim facetem. Tymczasem prawdziwy Budda przez całe życie był szczupły. I szukał harmonii we wszystkich dziedzinach życia – w odżywianiu również. W kwestiach żywienia pragnął podążać „drogą środka”. Odrzucał zarówno nieograniczone obżarstwo, jak i nieracjonalne głodówki. Pomimo tego, że żył wiele lat przed erą hamburgerów i frytek, instrukcje, jakich udzielił mnichom ponad 2500 lat temu, okazują się aktualne aż do dziś. A w dodatku są banalnie proste – warto z nich skorzystać! Najważniejsza z nich brzmi: to, co jesz, nie jest aż tak istotne jak to, kiedy jesz. Nie musisz stosować drakońskich diet, aby czuć się zdrowo i dobrze wyglądać. Z książki dowiesz się: -dlaczego tyje się tak łatwo, a odchudzanie bywa drogą przez mękę -czy Budda uczęszczał na crossfit i jakie ćwiczenia są najlepsze dla ciebie -jak odróżnić prawdziwy głód od zwykłych zachcianek i nieposkromionego apetytu -jak zakończyć trudny i toksyczny związek pomiędzy tobą, a twoją lodówką -jak zaprzyjaźnić się z własnym żołądkiem i osiągnąć wagową nirvanę. Nie musisz być religijny, aby korzystać z Diety Buddy. Z całą pewnością nie musisz też być buddystą. Książka nie skupia się jedynie na technikach jedzenia. Udowadnia, jak wszystkie elementy naszego funkcjonowania są ze sobą ściśle powiązane: błędy żywieniowe mogą oznaczać również problemy ze spaniem, nerwice, a nawet depresję. Pozwól się oświecić i raz na zawsze zerwij ze złymi nawykami! _________ O autorach: Tara Cottrell – chociaż sama nie jest buddystką, fascynuje ją filozofia religii wschodu i to, jak wielki wpływa miał sam Budda na naukę i odkrycia z różnych jej dziedzin. W „Diecie Buddy” starała się przede wszystkim połączyć naukę ze zdrowym rozsądkiem i pokazać, że to, o czym mówił Budda tysiące lat temu, jest uniwersalną nauką dla wszystkich pokoleń. Prywatnie pracuje doradzając młodym przedsiębiorcom z Doliny Krzemowej, wykłada na Uniwersytecie w Standford, ma trójkę dzieci, trzy koty, dwa szczury i psa. Dan Zigmond – ksiądz Zen, analityk danych w portalu Facebook i ceniony doradca start-up’ów. Jest redaktorem w Tricycle, największym magazynie o tematyce buddyjskiej w Ameryce Północnej. Okazjonalnie wykłada filozofię buddyjską. Wdraża ją również w swoją codzienność i uczy jej swoich dzieci.
Mamo chcę kupę!

39,90 zł 23,94 zł


Hasło KUPA, czyli jak posadzić dziecka na nocnik. Jamie Głowacki ekspertka od treningu nocnikowego maluchów, prezentuje autorską 6-etapową metodę odpieluchowywania pociechy, która jest skuteczna nawet wtedy, gdy zawiodą wszystkie inne sposoby. Twoje dziecko wybiera się niedługo do przedszkola, a Ty martwisz się o to, że ciągle nie sygnalizuje, kiedy chce zrobić siku lub kupę? A może chowa się za firanką, gdy czuje fizjologiczną potrzebę i za nic w świecie nie da się namówić na to, żeby zrobić siku lub kupę do nocnika? Nie martw się, nie jesteś sam, a Ty nie jesteś w beznadziejnej sytuacji. Pierwsza dobra wiadomość jest taka, że Twoje dziecko jest gotowe na nocnik wcześniej niż myślisz (20-30 miesięcy) i może nauczyć się korzystania z niego szybciej niż myślisz! W większości przypadków, którymi zajmowała się Jamie wystarczyło zaledwie kilka dni, żeby maluch z ochotą robił siku i kupę tam, gdzie trzeba. Jamie ma jednak świadomość, że każde dziecko jest inne i dostosowała swoją metodę również do tych, które wymagają dłuższego czasu i więcej pracy. „Mamo, chcę kupę!” odpowiada na podstawowe pytania, które zadają sobie rodzice, którzy chcą przyzwyczaić dziecko do korzystania z nocnika: Czy moje dziecko jest gotowe na to, by przestać nosić pieluchy? Jak mogę to sprawdzić? Dlaczego moje dziecko odmawia robienia kupy do nocnika? Jak uniknąć stresu związanego z nocnikiem? Dlaczego moje dziecko nagle przestało korzystać z nocnika i znowu sika w pieluchy? Dlaczego ono ciągle zasikuje łóżko mimo, że korzysta już z nocnika? Dylematy związane z pozbywaniem się pieluch dotyczą niemal wszystkich rodziców. Najnowsza książka Jamie Głowacki, ekspertki od treningu nocnikowego maluchów, pomoże wam uporać się z tą kwestią nawet wówczas, gdy zawiodą wszelkie inne metody. Oto poradnik, który rozwiąże wszystkie te problemy bez przekupywania pociechy cukierkami i innych wątpliwych sztuczek. Wypróbuj instrukcje i wskazówki zaproponowane przez Jamie i przejdź bez stresu i z uśmiechem przez etap pożegnania z pieluchami.
Jarmuż

36,90 zł 22,14 zł


Trzecia książka z serii „Superfoods”: obszernych publikacji poświęconych najbardziej odżywczym roślinnym źródłom witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia. Jarmuż powrócił niedawno do naszych kuchni po blisko stu latach nieobecności na polskim stole. Dziś każdy, kto stara się zdrowo odżywiać i prowadzi aktywny tryb życia słyszał o tym szalenie odżywczym i smacznym warzywie. Jeśli chcesz dowiedzieć się, co jeszcze oprócz smoothies, zielonych koktajli czy czipsów, można przyrządzić z jarmużu – ta książka jest właśnie dla ciebie! „Jarmuż” to niemal 200 stron informacji o wartościach odżywczych, właściwościach odmładzających oraz ponad 70 przepisów na przepyszne dania z warzywa, zwanego królem superfoods. Znajdziesz tu m.in. - Cenne porady dotyczące najlepszych form obróbki jarmużu (by zachować jak najwięcej wartości odżywczych); - Wiedzę, dzięki której uda ci się samodzielnie uprawiać ulubione odmiany jarmużu; - Wyjątkowe przepisy na smaczne dania z modnego i odżywczego warzywa: od soków, poprzez przekąski, kanapki, dania obiadowe, jednogarnkowe, aż po słodkości na bazie jarmużu; - Zebrane w jednym miejscu najważniejsze informacje o odmładzających właściwościach i minerałach oraz witaminach zawartych w jarmużu; - Świeże i inspirujące pomysły na wprowadzenie zdrowych posiłków do codziennego jadłospisu. Rozsmakuj się w królu warzyw i zarażaj miłością do jarmużu swoich bliskich!
Szczęśliwe jelita

39,90 zł 23,94 zł


Wypróbuj sprawdzony program Vincenta Pedre, pozbądź się problemów z wagą i metabolizmem, chronicznymi bólami brzucha lub bulgotaniem w żołądku, a także pożegnaj się z sezonowymi alergiami. Wedle ostatnich doniesień ze świata medycyny, nasze zdrowie zaczyna się w jelitach. Jeśli flora bakteryjna zostaje zaburzona, a jelita nie pracują tak jak powinny, choruje cały organizm. Przewlekłe zmęczenie, uporczywe wzdęcia, trudna do zrzucenia nadwaga i zły stan skóry (również alergie) mogą mieć swoje źródło w nieszczęśliwych, bo chorych, jelitach. Dr Vincent Pedre przychodzi na pomoc wszystkim tym, którzy podobnie jak on cierpią na zespół jelita drażliwego lub odczuwają powyższe symptomy, nie mogąc wyleczyć ich źródła. Specjalista od medycyny funkcjonalnej, wykorzystując zdobytą przez lata praktyki lekarskiej wiedzę oraz doświadczenie własne i swoich pacjentów, opracował uniwersalny program opieki zdrowotnej, który pomaga przywrócić prawidłową pracę jelit i uczynić je szczęśliwie zdrowymi. ` Autorska metoda, łącząca medycynę integracyjną i funkcjonalną, pomoże ci: - Wyeliminować stymulatory nieprawidłowej pracy jelit, które znajdują się w twoim jedzeniu. - Oczyścić jelita z nagromadzonych substancji chorobotwórczych. - Wprowadzić do swojej diety probiotyki i składniki odżywcze pomocne w odbudowie jelit. - Przywrócić układ pokarmowy do właściwego stanu funkcjonowania. - Zastosować 28-dniowy program oczyszczania, łączący jogę i dobrze zbilansowane posiłki wspomagające trawienie. ` Zbuduj swoje idealne zdrowie na szczęśliwych jelitach!
Szczepienia przegląd ważnych badań

39,90 zł 23,94 zł


Wszystko, co musisz wiedzieć o szczepieniach - rzetelna wiedza, potwierdzona badaniami naukowymi. Wielu ludzi szczerze wierzy, że wszystkie szczepionki są bezpieczne, działania niepożądane i odczyny poszczepienne występują rzadko, i nie istnieją żadne wiarygodne badania naukowe, które dowodzą, że szczepionki mogą powodować szkody. Książka „Szczepienia – przegląd ważnych badań” wyciąga na światło dzienne niewygodne prawdy, o których powszechnie się nie mówi, a które biznes farmaceutyczny chętnie i skrupulatnie stara się ukryć i obalić. Znajdziesz tu streszczenia 400 ważnych prac naukowych, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę o szczepieniach o wiarygodne źródła i poznasz przebadane przez specjalistów przypadki odczynów poszczepiennych, które – jak się przekonasz – występują bardzo często. Ta książka powinna być lekturą obowiązkową dla każdego lekarza, studenta medycyny i rodzica. Jej lektura pozwoli Ci dokonać lepszego wyboru. - David Brownstein, lekarz Nigdzie indziej nie można znaleźć tak przemyślanego i czytelnego zestawienia badań nad szczepionkami -Toni Kora, była dyrektor ER pediatrycznej Michael Reese Hospital
Planeta grubasów

39,90 zł 23,94 zł


Nasza planeta jest w szponach pandemii otyłości. Ponad miliard ludzi na całym świecie ma nadwagę, a ponad 600 milionów jest otyłych. Żyjemy w środowisku sprzyjającym otyłości, w którym dużo łatwiej jest przytyć niż pozostać fit. Jak do tego doszło? Kto jest temu winny? Co możemy zrobić, żeby powstrzymać epidemię otyłości? W „Planecie grubasów” dr David Lewis i dr Margaret Leitch przedstawiają wyniki swoich badań nad społecznymi i psychologicznymi przyczynami pandemii otyłości i próbują znaleźć odpowiedzi na powyższy pytania. Korzystają z przełomowych badań, a także prześwietlają działania korporacji, które nieustannie promują żywność o wysokiej zawartości cukru, tłuszczu i soli, i tym samym dowodzą, że żywienie się „śmieciowym jedzeniem” ma zaskakująco podobne konsekwencje neurologiczne do tych wywoływanych przez twarde narkotyki. Autorzy odważnie obalają mity diet i odchudzających pigułek, jednocześnie podpowiadając, jak łatwo wdrożyć strategie zrównoważonego odchudzania. Konkluzja jest oczywista: nigdy nie jest za późno, by zmienić swój sposób odżywiania i powstrzymać nadciągającą katastrofę w organizmie.
Sztuka fermentacji

79,90 zł 47,94 zł


Najbardziej wyczekiwana książka kulinarna 2016 roku! Tego lata zwariujemy na punkcie kiszenia wszystkiego, co nawinie się nam pod ręce dzięki gorącej premierze: wydawnictwo Vivante przedstawia polskie wydanie Sztuki fermentacji Sandora Ellixa Katza! Gorący trend kulinarny, który podbija programy śniadaniowe, magazyny kulinarne, prestiżowe restauracje rozpala serca wszystkich tych, których pasją jest gotowanie, a dzięki biblii fermentacji przybierze na sile. Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso. Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i tym samym, wspomagać środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności. Zacznij siać ferment i poznaj wszystkie tajniki wieloletniej tradycji fermentacji!
Kokos

36,90 zł 22,14 zł


Druga książka z serii „Superfoods”: obszernych publikacji poświęconych najbardziej odżywczym źródłom witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia. Tym razem dowiemy się wszystkiego o najzdrowszej roślinie świata, która nie ma właściwości alergizujących, czyli kokosie. Na niemal 200 stronach znajdziemy wszystkie informacje niezbędne do tego, aby włączyć produkty pochodzące z kokosa do swojej diety i cieszyć się jego wyjątkowym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Oprócz informacji o wartościach odżywczych, właściwościach odmładzających znajdziesz tu ponad 70 przepisów na przepyszne dania z kokosa, które mogą spożywać również osoby uczulone na gluten. W książce czytelnik odnajdzie m.in. - Cenne informacje o wszystkich formach, w jakich możesz spożywać kokosa i produktach, które są z niego pozyskiwane; - Wyjątkowe przepisy na smaczne dania z odżywczego orzecha kokosowego: od koktajli, smoothies, sałatek, poprzez przekąski, dania obiadowe, aż po słodkości na bazie kokosa; - Zebrane w jednym miejscu najważniejsze informacje o antyalergicznych, odmładzających, antybakteryjnych i dodających energii właściwościach i minerałach oraz witaminach zawartych w produktach kokosowych; - Świeże i inspirujące pomysły na wprowadzenie zdrowych posiłków do codziennego jadłospisu.
Super Zielone

49,90 zł 29,94 zł


Szczupło, olśniewająco, szybko... Zacznij metamorfozę swojego życia już teraz! Kiedy Sally Obermeder wygrała walkę z rzadką i agresywną postacią raka piersi, zdecydowała się odzyskać kontrolę nad swoim zdrowiem. Poprzez jedną prostą zmianę - przejście na SuperZielony styl życia i picie smoothies, zielonych soków i koktajli w dużych ilościach - straciła ponad 15 kilogramów. Nie tylko odzyskała zdrowie, ale jej skóra nabrała blasku, a poziom energii wzrósł i poczuła się nareszcie lekko, zdrowo i szczęśliwie. Swoim doświadczeniem w przyzwyczajaniu się do zdrowej diety i zielonych soków dzieli się w książce Super Zielone, proponując czytelnikom 60 przepisów na harmonijnie skomponowane, przepyszne napoje, które pomagają powstrzymać ochotę na niezdrowe słodycze, odmładzają i dodają energii. W poradniku znajdziesz: - Podstawy organizacji kuchni i łączenia zdrowych produktów w koktajlach i smoothies. - Banalnie proste w wykonaniu przepisy na smoothies, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. - Niebanalne pomysły na połączenia smaków i aromatów, które odkrywają nowe przestrzenie przed tymi, którzy już zaczęli swoją przygodę z zielonymi napojami. - Inspirujące receptury koktajli z rukoli, awokado, z nasionami chia, mango, melonami zachęcające do samodzielnego ich przyrządzania i komponowania własnych ulubionych połączeń. - Genialnie proste przepisy na smoothies, które wspomagają detoks i odmładzają skórę. Rzuć wszystko, przestań szukać wymówek i właśnie teraz rozpocznij swoją drogę do utraty wagi i lepszego zdrowia.
Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących

49,90 zł 29,94 zł


Książka, na którą czekali wszyscy fani Łukasza Łuczaja! Fenomenalny przewodnik po świecie jadalnych roślin, prosto od syna światowej guru surowego żywienia, Victorii Boutenko. Siergei Boutenko odkrywa przed czytelnikiem korzyści zdrowotne nowego trendu w żywieniu, który szturmem zdobywa salony i prestiżowe restauracje. Zbieractwo i wykorzystywanie do przygotowywania posiłków tego, co rośnie w naszych ogródkach, pobliskich lasach czy przy polny ścieżkach, to nie tylko zdrowa, ale i smaczna pasja, która dodatkowo pomaga planecie, wpisując się w trend „zero waste”. W tym bogato ilustrowanym przewodniku znajdziesz wszystkie wskazówki niezbędne do tego, aby zidentyfikować, zebrać i przyrządzić 60 jadalnych dzikich roślin, które rosną tuż niedaleko. Autor przedstawia podstawowe zasady bezpiecznego zbierania dzikiej żywności, omawia trujące rośliny, protokół identyfikacji jadalnych roślin, etykietę ich zbierania i metody konserwacji, które pozwalają ją przechowywać i dłużej cieszyć się jej zdrowotnymi aspektami. Znalazło się tu także 67 przepisów na niezwykle odżywcze zielone koktajle, sałatki, dressingi do sałatek, pasty, krakersy, dania główne, soki i słodycze, które przygotujesz z chwastów, jagód, korzonków i liści oferowanych przez inspirujący świat flory łąk, lasów i trawników. Oszczędność pieniędzy, ekonomiczna samowystarczalność, zdrowszy tryb życia i niepowtarzalne doznania smakowe to tylko niektóre z trwałych korzyści wypływających z żywienia się lokalnymi dzikimi roślinami jadalnymi. Zainspiruj się poszukiwaniami Siergieja Boutenko i odkryj, że twoje najbliższe podwórko jest pełne darmowego, zdrowego jedzenia! O autorze: Siergei Boutenko Kiedy Siergei Boutenko miał 13 lat, rodzice zabrali go na szlak Pacific Crest, ciągnący się przez 4264 km z Meksyku do Kanady. Podczas wędrówki kilkukrotnie doświadczyli głodu i zostali zmuszeni, by nauczyć się zbierać dzikie rośliny jadalne w celu utrzymania się przy życiu. Spożywanie takiej żywności przez 6 miesięcy poprawiło zdrowie całej rodziny i pomogło z sukcesem zakończyć wyprawę. Umiejętności zdobyte podczas tej wyprawy zainspirowały Siergeja do dalszego wprowadzania dzikich roślin do codziennej diety. Z chęcią dzieli się on swoją wiedzą i wiele podróżuje po całym świecie, prowadząc seminaria na temat zbierania dzikich roślin i zdrowego stylu życia. Prowadzi również stronę internetową, udziela się w mediach społecznościowych oraz stworzył pierwszą aplikację dotyczącą dzikich roślin jadalnych.
Skóra pełna blasku

39,90 zł 23,94 zł


Piękna skóra nie jest zarezerwowana tylko dla wybranych! „Skóra pełna blasku” to 28-dniowy program, który może być uzupełnieniem stosowanego do tej pory planu dbania o skórę lub szybkim sposobem na jej odmłodzenie, regenerację, wygładzenie i nadanie blasku poprzez dostarczenie składników odżywczych. Dlaczego 28 dni? Tak długo zajmuje organizmowi produkcja nowych komórek skóry: szczególnie w jej głębszych warstwach. Dodatkowo, według najnowszych doniesień ze świata nauki, potrzebujemy 21 dni, aby wyrobić sobie nawyk – czwarty tydzień tego programu ma umocnić zdrowe przyzwyczajenia, na które pracowałaś przez poprzednie 3 tygodnie. Jak to działa? Plan odżywiania opisany w książce został opracowany tak, by przyspieszyć metabolizm, oczyścić organizm, nawodnić go od środka i dostarczyć wszystkich składników niezbędnych do oczyszczenia, regeneracji, nawilżenia, wygładzenia i odnowienia skóry całego ciała. W programie znalazły się też przydatne wskazówki, dzięki którym z łatwością wdrożysz do codziennych rytuałów metody zapobiegające starzeniu się skóry. Co możesz osiągnąć stosując 28-dniowy program? - zapobiegać przedwczesnemu starzeniu - zlikwidować drobne zmarszczki - podnieść poziom nawilżenia suchej skóry - naprawić szorstką skóry - poprawić odcień skóry i pozbyć się cellulitu - zlikwidować łagodne plamy starcze i przebarwienia - zniwelować nieprzyjemny zapach potu i nieświeży oddech - zapobiegać wzdęciom brzucha - podnieść odporność na przeziębienia i grypy - walczyć z Candida albicans i innymi zakażeniami pasożytniczymi - przyspieszyć gojenie się ran 58 przepisów, 3 dniowy plan oczyszczania i alkalizacji organizmu, program posiłków i dobór produktów o wysokiej zawartości substancji odżywiających komórki skóry – oto prosta droga do olśniewającej, pełnej blasku skóry, której pozazdroszczą ci koleżanki. Skondensowana forma odnowy, której można dokonać w zaledwie 28 dni, sprawia, że jest ona doskonałym uzupełnieniem przygotowań do ślubu lub innych ważnych wydarzeń, podczas których każda z nas chce czuć się pięknie. A jeśli przy okazji poczujesz się pełna energii, lekka i szczęśliwsza, to dlaczego miałabyś nie spróbować?
Kalosze pełne kijanek

39,90 zł 23,94 zł


Aby dziecko wyszło z domu, najlepiej wyjść razem z nim Według najnowszych badań zaledwie 6% dzieci w wieku 9-13 lat woli spędzić wolny czas na podwórku zamiast przed komputerem, a czas przebywania na podwórku lub na łonie przyrody jest nawet 10 razy krótszy niż ten poświęcony na oglądanie telewizji lub spędzony przed ekranem komputera. Naukowcy mówią nawet o tzw. „deficycie obcowania z przyrodą”, który wpływa na to, że nasze dzieci są zestresowane, mają problemy ze skupieniem uwagi, popadają w smutne nastroje i depresję, a także mają słabo rozwiniętą wyobraźnię i są po prostu nieporadne życiowo. Wszystkim rodzicom i nauczycielom, którzy zastanawiają się nad tym, jak pogodzić postęp cywilizacyjny, technologię dominującą w naszym codziennym życiu i kontakt z przyrodą, przychodzi z pomocą charyzmatyczny Scott D. Sampson, prowadzący popularny program dla dzieci „Dinopociąg”. Oto szybkie i skuteczne narzędzie do rozbudzania w maluchach radości z obcowania z naturą – garść pomysłowych wskazówek, które sprawią, że każdy dorosły podniesie się kanapy i z ochotą popędzi eksplorować przyrodę ze swoim dzieckiem. - Sprawdź, jak mieszkając w miejskiej dżungli pokazać dziecku osobliwości natury i prawidłowości rządzące jej światem. - Daj się ponieść swobodnej zabawie i pozwól maluchowi ubrudzić ręce, odkopując wielki kamień lub wygrzebując z piachu kolejny patyk. - Stwórz z pociechą kolekcję skarbów natury i pokaż jej, jak odkrywać różnice, które nadają charakter różnym gatunkom roślin. - Pomóż dziecku wykorzystywać obserwację mechanizmów rządzących światem fauny i flory do wymyślania nowych zabaw lub tworzenia kolejnych małych dzieł sztuki. Zabierz swojego malucha w podróż po fascynującym świecie przyrody!
Dzika strona jedzenia

39,90 zł 23,94 zł


Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na co dzień? Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują odporność. Jo Robinson, ceniona aktywistka żywieniowa, udowadnia, że uzbrojony w zawartą w tej książce wiedzę, możesz uzupełnić te braki w prosty sposób. Dzika strona jedzenia to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak je przygotowywać, żeby wyodobyć z nich esencję witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura. Każdy z rozdziałów tego roślinnego kompendium poświęcony został innemu rodzajowi warzyw czy owoców – by szczegółowo przedstawić dostępne na rynku gatunki, ich wartości odżywcze oraz proste i często zaskakujące metody na ich jak najzdrowsze przyrządzenie. To nie jest nudny spis danych żywieniowych, to książka, która będzie wyrywać cię z fotela po odkryciu każdej kolejnej wskazówki i ciekawostki. Daj się zaskoczyć! Odkryj, że: antybakteryjne właściwości czosnku można zwiększyć poprzez rozdrobnienie go 10 minut przed gotowaniem/pieczeniem; marchew gotowana w całości ma 25 procent więcej substancji redukującej ryzyko rozwoju raka, niż marchew gotowana w kawałkach; liście buraka są bogatsze w wartości odżywcze niż sam korzeń buraka; im mniejszy pomidor, tym więcej wartości odżywczych, a im bardziej czerwony, tym więcej antyoksydantów zawiera; w malinach jest więcej błonnika niż w otrębach zbóż. Wybierz się w podróż po gatunkach roślin, poznaj ich zdrowsze odmiany, które możesz kupić wszędzie. Naucz się wybierać te gatunki, które zawierają więcej mikroelementów, pomagających cieszyć się zdrowiem przez długie lata.
Autyzm przełom w podejściu

39,90 zł 23,94 zł


Jako chłopiec, Raun Kaufman został zdiagnozowany przez ekspertów jako dziecko autystyczne, o IQ poniżej 30 i wymagające specjalistycznej opieki medycznej. Lata później, Raun ukończył studia z zakresu Etyki Biomedycznej na Uniwersytecie Browna, stał się znanym i cenionym ekspertem od zaburzeń ze spektrum autyzmu, a przede wszystkim najlepszym dowodem na to, że z autyzmu da się wyjść. Jak to możliwe? Dzięki programowi Son-Rise, rewolucyjnej metodzie stworzonej przez rodziców Kaufmana. Jego historia została opowiedziana w bestsellerowej książce Przebudzenie naszego syna i poruszającym filmie telewizyjnym Son-Rise: a Miracle of Love. W niniejszej książce Raun, opierając się na swoim doświadczeniu, a także przypadkach rodzin, którym pomógł wyprowadzić dzieci z autyzmu, przedstawia zasady programu, który pomógł mu i tysiącom innych osób. W swojej poruszającej książce Kaufman wyjaśnia, jakie to uczucie być autystycznym dzieckiem i pokazuje, w jaki sposób rodzice dzieci ze spektrum zaburzeń autyzmu mogą na nowo rozbudzić nadzieję i pomóc swoim dzieciom zaadaptować się na nowo w świecie i funkcjonować jak większość społeczeństwa. Autyzm – przełom w podejściu to przede wszystkim zbiór praktycznych strategii, które można stosować od zaraz: czasami rodzice zauważą zmiany w zachowaniu ich dzieci w ciągu zaledwie jednego dnia od wprowadzenia nowej metody w podejściu. Znajdziesz w niej: – Przełomowe informacje i zasady, dzięki którym każdy rodzic ma szansę dotrzeć do swojego zablokowanego dziecka i nawiązać z nim porozumienie; – Wyjątkowe metody, oparte na bezpieczeństwie emocjonalnym, które pomagają stworzyć autystycznemu dziecku przestrzeń, w której może powoli otwierać się na innych i nawiązywać społeczne relacje; – Sposoby pracy, które przystosowują autystyczne dzieci do przebywania wśród ludzi i tworzą grunt pod budowanie w nich pewności siebie; – Proste strategie, dzięki którym zniwelowanie stresu, strachu i poczucia wyobcowania u zablokowanego dziecka staje się proste i dostępne dla rodziców, opiekunów i osób pracujących z osobami ze spektrum zaburzeń autyzmu. Przekonaj się, że z autyzmu można wyjść.
Chia

36,90 zł 22,14 zł


„Zaliczane do superpokarmów nasiona szałwii hiszpańskiej są prawdziwym rezerwuarem protein, błonnika rozpuszczalnego, minerałów i przeciwutleniaczy, a także niedoścignionym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. W dodatku mają wyśmienity smak. Codzienne spożywanie jednej łyżki stołowej nasion chia oznacza dla mnie stuprocentową gwarancję zdrowia”. – PATRICK HOLFORD, światowej sławy specjalista ds. żywienia, autor bestsellerów The Feel Good Factor oraz Say No to Diabetes Przed tobą pierwsza książka z serii Superfoods, w której specjaliści od żywienia dzielą się swoją wiedzą na temat najbardziej odżywczych, najbogatszych w minerały, witaminy i białko super pokarmów naturalnego pochodzenia. To publikacje, dzięki którym odkryjesz całą prawdę o niedoścignionych w zdrowotnych właściwościach chia, jarmużu, kokosie, konopiach indyjskich, quinoa, amarantusie i nasionach lnu. Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to najlepsze źródło kwasów omega 3, wapnia, przeciwutleniaczy i błonnika. Ich super moce doceniali już Aztekowie, a antyalergiczne cechy sprawiają, że chia są chętnie spożywane przez alergików, a także osoby, które nie mogą jeść produktów zawierających gluten. Dzięki temu, że zawierają więcej błonnika, a mniej węglowodanów niż ryż, kukurydza i inne zboża, są polecane osobom będącym na diecie, bo skutecznie tłumią apetyt, dostarczają energii i poprawiają metabolizm. Chia to również świetny super pokarm dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo – nasiona te słyną bowiem z tego, że ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć, koncentrację, wspomagają układ nerwowy, a u osób starszych mogą zapobiegać rozwojowi demencji. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają nasiona szałwii hiszpańskiej, dowiedz się, w jakiej postaci najlepiej je spożywać i wypróbuj ponad 75 przepisów na odżywcze i obłędnie pyszne dania z chia, które dodadzą ci energii. Odkryj cudowną moc nasion CHIA! O autorach: STEPHANIE PEDERSEN Stephanie Pederson jest dyplomowanym dietetykiem oraz członkiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Praktyków Nieużywających Leków. Jej klientami są ludzie biznesu, przemysłowcy, wybitni fachowcy oraz znane postacie ze świata rozrywki. Stephanie pomaga im skutecznie walczyć z nadwagą i cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Obecnie Pedersen mieszka w Nowym Jorku wraz z mężem i trzema synami. DR WAYNE COATES Doktor Wayne Coates, biegacz długodystansowy, który regularnie startuje w maratonach o długości do 100 mil, wzmacniając swoją wytrzymałość codzienną dawką nasion szałwii hiszpańskiej. Dr Coates, z zawodu inżynier rolnik, jest obecnie profesorem emerytowanym Uniwersytetu Arizony, wydziału badań nad optymalnym wykorzystaniem do uprawy gruntów w terenach pustynnych. Jest on autorem ponad 60 artykułów opublikowanych w czasopismach specjalistycznych. Jego życiowa przygoda z szałwią hiszpańską rozpoczęła się w latach 90. XX wieku, kiedy udał się do Argentyny, aby przeprowadzić badania nad nowymi gatunkami roślin uprawnych pod kątem ich wykorzystania w produkcji handlowej. Właśnie wtedy dr Coates opracował system zbioru i czyszczenia nasion chia, który stosowany jest obecnie. Jako założyciel edukacyjnej strony internetowej poświęconej nasionom szałwii hiszpańskiej oraz kierownik firmy AZChia ds. sprzedaży detalicznej, dr Wayne Coates nadal prowadzi intensywne badania, mając na celu promocję tej niezwykle zdrowej rośliny na całym świecie.

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka