Książka ta poświęcona jest głównie sztuce odżywiania i gotowania w sposób wzmacniający zdrowie. Wykorzystałam w niej metodę Pięciu Przemian z tradycyjnej medycyny chińskiej, związaną z porami roku. Koncepcja ta pasowała mi najlepiej do podjętego tematu: odżywiania w poszczególnych porach roku. Uwzględniłam specyfikę każdej z nich, poprzez przepisy kulinarne, w których zastosowałam odpowiednie techniki przygotowania potraw, opierając się na właściwościach energetycznych produktów. Temat ten zaabsorbował mnie tak mocno, że książkę tę pisałam przez wszystkie pory roku, co pozwoliło mi uwzględnić własne przepisy stosowane w tym czasie. Uświadomiłam sobie, jak ogromne znaczenie dla ludzi ma zmienność pór roku. Jako część przyrody jesteśmy ściśle związani z cyklem jej przemian. Możemy się do nich przygotować, gdyż każda pora roku ustępuje powoli miejsca porze następnej. Wszystko w przyrodzie dokonuje się spokojnie i stopniowo. Wszelkie anomalia pogodowe występujące obecnie, spowodowane są zakłóceniami równowagi środowiska.
fragment wstępu<,br/>
BOŻENA CYRAN - dietoterapeutka, autorka książek pt. "Odnowa na talerzu" i "Kuchnia zdrowia i młodości", w swojej nowej książce zaleca, aby odżywiać się odpowiednio do warunków panujących w przyrodzie, czyli zgodnie z porami roku. Opierając się na zasadzie Pięciu Przemian z tradycyjnej medycyny chińskiej oraz na na makrobiotyce, podaje wskazówki jak żyć, aby zachować zdrowie i wewnętrzną harmonię.
W książce znajdziemy: Metody wzmocnienia kluczowych organów ciała za pomocą odpowiedniego pożywienia, właściwego oddychania i ćwiczeń; praktyczne pomysły na potrawy, które warto jadać w określonych porach roku; schematy sezonowych jadłospisów, które mogą pomoc Ci w planowaniu codziennego menu; rożne metody oczyszczania organizmu; medytacje i ćwiczenia oddechowe, wzmacniające zdrowie.
Zestaw pierwszy: Odnowa na talerzu, Alchemia pożywienia, Jedz i żyj zdrowo zgodnie z porami roku
Zestaw drugi: Odnowa na talerzu, Alchemia pożywienia, Energia życia energia pożywienia