Dobre Książki

Kategorie

5 przemian w kuchni i w życiu

5 przemian w kuchni i w życiu

  • Autor: Dobek Ewa
  • ISBN: 9788372292544
  • Oprawa: Miękka
  • Format: 165x185
  • Liczba stron: 308
  • Wysyłamy w ciągu: niedostępny
  • Brak ocen
  • 22,59

     zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Książkę Pięć przemian w kuchni i w życiu kieruję do osób, które chcą trochę inaczej spojrzeć na odżywianie, poszerzyć swoje kulinarne perspektywy. Zawarte tu przepisy są wynikiem moich ciągłych poszukiwań i twórczych porywów w kuchni. Mam nadzieję, że uda mi się tą książką przekonać Was, iż gotowanie to proces radosny i kreatywny.

W swoim tekście postanowiłam podzielić się z Wami jeszcze jedną sprawą. Od lat stosuję kosmetyki, które robię sama.

Zbieram zioła i robię olejki z kwiatów dziurawca, krwawnika, płatków róży.
Gotuję szampon z mydlnicy, pokrzywy i skrzypu.
Robię mydło z ziołowym wywarem.
Używam własnoręcznie robionych kremów i balsamów.

Stąd powstał osobny dział w książce, noszący nazwę „kuchenne kosmetyki". Przygotowanie szamponu czy skomponowanie kremu do twarzy to czynności bardzo podobne do gotowania zupy. W końcu przecież najzdrowsze są kosmetyki jadalne:)

Kuchnia według pięciu przemian jest mojq pasją od kilkunastu lat. Jak zwykle bywa, stałam się specjalistką w zakresie tego, z czym sama miałam kłopoty - na metodę pięciu przemian nakierowały mnie dolegliwości przewodu pokarmowego. Kłopoty trawienne odeszły, ale zainteresowanie medycyną chińską i gotowaniem według jej zaleceń zostało.

Radość gotowania to moja druga książka kucharska, wcześniej ukazała się Kuchnia kreatywna, czyli gotowanie wg pięciu przemian. Od kilku lat prowadzę warsztaty gotowania i podstaw medycyny chińskiej. Najbardziej lubię uczyć na wsi, w moim gospodarstwie agroturystycznym - www.krynki-zakanale.pl. Na co dzień pracuję jako redaktor portalu www.kuchnia-kuchnia.pl.

 

FRAGMENT KSIĄŻKI:

Idąc dalej w tym kierunku: jedząc chipsy, batony i pijąc duże ilości piwa (wszystkie te produkty silnie zakwaszają organizm), gromadzimy w sobie dodatkowe pokłady agresji. Szczególnie dotyczy to dzisiejszej, jakże sfrustrowanej młodzieży.

Niedobór smaku kwaśnego skutkuje bólami głowy, mdłościami, nie-dokrwistością, złym wchłanianiem i trawieniem, wzdęciami, poczuciem ciężkości kończyn i zastojami, depresją, sennością, zmniejszoną potencją. Jeśli zapominamy o smaku kwaśnym w posiłkach, pomijamy okres wiosennego ruchu w swoich ciałach, nie dziwmy się więc, że ogarniają nas niemoc i depresja.

Niepokój, który stał się nieodłącznym towarzyszem naszego współczesnego życia, często jest spowodowany wysuszeniem czy przegrzaniem wątroby (napięcie, stres, nadaktywność).

Wątroba zaopatruje w płyny serce. Jeśli do serca nie dochodzi odpowiednia ich ilość (krew), odczuwamy nieprzyjemne napięcie i niepokój. Najczęściej towarzyszą temu trudności z zasypianiem i sen bez odpoczynku. Skutecznym antidotum na taki stan jest napój z pszenicy. Przepis jest prosty: do !/2 litra wody wrzucamy garść pszenicy i gotujemy 45 minut. Powstały wywar wypijamy przed snem. Taki napój rozluźnia wątrobę i dostarcza sercu niezbędnych soków; dzięki temu będziemy mieć spokojny nocny wypoczynek. Polecam także herbatkę nasenną z szyszek chmielu.

Działanie uspokajające, odprężające i rozluźniające ma również, wypita wieczorem, po ciężkim dniu, szklanka piwa pszenicznego. Pamiętaj-myjednak, że odświeżająco podziała na nas tylko jedna szklanka —większa ilość obciąży wątrobę.

Co zrobić, kiedyjuż zauważymy, że w obszarze elementu Drzewa dzieje się coś niepokojącego? Odpowiedź jest prosta - trzeba zmienić dietę.

----------------------------

----------------------------

x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka