Dobre Książki

Zioła

EKO herbatka - Dzika śliwa 100g

10,90 zł 7,90 zł


EKO herbatka - Dzika śliwa 100g Według literatury zielarskiej herbatka sporządzona z dzikiej śliwy - tarniny, która jest jednym z najzdrowszych owoców, ma przede wszystkim właściwości regulujące przemianę materii, oczyszczające organizm z toksyn, regulujące pracę żołądka. Zalecana jest do picia osobom w stanach wyczerpania fizycznego i pracującym umysłowo. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: Owoc tarniny, burak ćwikłowy.
EKO Herbatka - Polecana przy depresji 50g

10,90 zł 7,40 zł


EKO Herbatka - Polecana przy depresji 50g Rozwój cywilizacji, stres oraz wiele innych czynników powoduje, że depresja jest coraz częstszym zjawiskiem we współczesnym społeczeństwie. Herbatka nasza pomoże Ci ustrzec się przed jej wystąpieniem oraz złagodzić jej objawy. Sposób użycia: 1 łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: Ziele przytulii, przetacznika, ostrożenia, owsa, werbeny, bukwicy, melisy, marzymięty, dziurawca; liść barszczu, szyszki chmielu w różnych proporcjach.
EKO herbatka - Opuncja kwiat 25g

10,90 zł 8,90 zł


EKO herbatka - Opuncja kwiat 25g Uważany przez Azteków za roślinę świętą, kaktus opuncja figowa również dziś jest cenionym gatunkiem roślinnym, wykorzystywanym w fitoterapii. Roślina pochodzi z Meksyku, a obecnie jest uprawiana w wielu krajach Europy. Kwiat opuncji można stosować jako dodatek do innych herbat lub jako osobną herbatkę. Opuncja wykazuje działanie: redukowanie poziomu glukozy we krwi; redukowanie poziomu lipidów we krwi; zapobieganie wrzodom gastrycznym; uśmierzanie bólów związanych z wrzodami żołądkowymi. Sposób użycia: 1 łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: Kwiat opuncji 100%
EKO herbatka - Bio energia 50g

10,90 zł 7,40 zł


EKO herbatka - Bio energia 50g Herbatka Bio - Energia polecana jest jako doskonały środek, który pomoże Ci usunąć uczucie przemęczenia, doda wigoru i chęci do życia. Według literatury zielarskiej składniki zawarte w herbatce mogą korzystnie wpływać na zwiększenie wydolności fizycznej oraz umysłowej organizmu, przyśpieszenie regeneracji sił po przemęczeniu fizycznym oraz umysłowym. Polecana zarówno dla młodzieży, dorosłych jak i osób starszych. Herbatka jest bardzo bogata w minerały i witaminy. Sposób użycia: 1 łyżeczkę herbatki zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem około 10 minut. Skład: Owoc róży, tarniny, rokitnika, korzeń dzięgla leśnego, ziele ostrożenia, owsa, rzepiku, liść pokrzywy, jeżyny, kłącze różeńca, płatki róży oraz nagietka w różnych proporcjach.
EKO herbatka - Polecana przy grypie 50g

10,90 zł 8,40 zł


EKO herbatka - Polecana przy grypie 50g Ze względu na składniki zawarte w tej owocowo - ziołowej herbatce literatura zielarska poleca ją jako wspomagający napój dla osób walczących z grypą. Naturalne, ekologiczne składniki herbatki sprawiają, że może ona być podawana zarówno dzieciom jak i osobom starszym. Systematyczne picie jej w okresie zagrożenia grypy z pewnością zmniejszy ryzyko zachorowania. Sposób użycia: 1 łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: Owoc maliny, bzu czarnego; kwiat lipy, bzu czarnego, słonecznika, ślazu; ziele krwawnika; liść podbiału, babki w różnych proporcjach.
EKO herbatka - Dla żołądkowców 50g

10,90 zł 8,40 zł


EKO herbatka - Dla żołądkowców 50g Według literatury zielarskiej surowce zawarte w tej herbatce polecane są do picia zamiast innych napojów spożywanych na co dzień dla „wrzodowców”, osób mających słoności do stanów zapalnych żołądka i jelit, osób z nadkwasotą, itp. Ekologiczne, łagodne w smaku składniki nie podrażniają przewodu pokarmowego, działają osłonowo dostarczając przy tym wiele witamin i soli mineralnych. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: Owoc róży, bzu czarnego, głogu, tarniny; ziele ślazu, bukwicy, przytulii; kwiat ślazu, nagietka; liść babki zwyczajnej w różnych proporcjach.
Hildegarda von Bingen - Zestaw 10 przypraw w słoiczkach

169,00 zł 146,00 zł


Hildegarda von Bingen - Zestaw 10 przypraw w słoiczkach W skład zestawu wchodzą: - Liście morwy białej 25g - Ziarna babki jajowatej 50g - Aloes mielony 50g - Hizop mielony 50g - Bertram mielony korzeń 50g - Krwawnik zwyczajny ziele 25g - Tymianek suszony 25g - Galgant mielony 50g - Koper włoski 50g - Korzeń dyptamu 50g Dodatkowo stojak (z możliwością powieszenia) na przyprawy.
Hildegarda von Bingen - Kolendra mielona w słoiczku 50g

17,68 zł 14,90 zł


Hildegarda von Bingen - Kolendra mielona w słoiczku 50g Medycyna św. Hildegardy z Bingen am Rhein to medycyna holistyczna, widząca człowieka całościowo, z jego całym ciałem i jego duszą, opierająca na czterech obszarach: „Boskim, kosmicznym, cielesnym i duchowym”. Opiera się na „6 regułach życia”. Jej publikacje z zakresu medycyny ludowej zyskały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec Opis: Zmielone owoce kolendry mają korzenny aromat, słodkawy a jednocześnie pikantny smak. Jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych min. indyjskiej mieszanki curry. Przyprawia się nią dania mięsne, zwłaszcza z jagnięciny, indyka i wieprzowiny. Jest także składnikiem marynat i kiszonek, dobrze komponuje się z sałatą oraz zupami np.: grochową czy fasolową. Kolendrę stosuje się również do pieczywa i pierników. Kraj pochodzenia: Niemcy
Hildegarda von Bingen - Łuski babki psyllium z korzeniem bertramu w słoiczku 50g

23,03 zł 18,90 zł


Hildegarda von Bingen - Łuski babki psyllium z korzeniem bertramu w słoiczku 50g Medycyna św. Hildegardy z Bingen am Rhein to medycyna holistyczna, widząca człowieka całościowo, z jego całym ciałem i jego duszą, opierająca na czterech obszarach: „Boskim, kosmicznym, cielesnym i duchowym”. Opiera się na „6 regułach życia”. Jej publikacje z zakresu medycyny ludowej zyskały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec Opis: Łupina babki jajowatej zalecana jest przy schorzeniach takich jak: choroba wrzodowa, uporczywe biegunki, niestrawność drażniąca śluzówkę, zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, otyłość, hipercholesterolemia, hiperlipidemia, hiperglikemia, hemoroidy, polipy jelit, zgaga, nadmierny apetyt. Dieta oczyszczająca prowadzona przy jednoczesnym zażywaniu produktów z udziałem łupiny babki przynosi większe efekty, produkt może być stosowany nawet w dietach dla dzieci cierpiących na zbyt wysoki poziom cholesterolu. Korzeń bertramu wspomaga przyswajanie witamin i składników odżywczych, wzmacnia organizm i chroni przed toksynami, oczyszcza jelita z resztek pokarmu, poprawia nastrój. Sposób przygotowania: 1/2-1 łyżeczki wymieszać w 250ml wody i wypić. Skład: łuski Psyllium, korzeń bertramu mielony. Kraj pochodzenia: Niemcy
Hildegarda von Bingen - Łuski babki jajowatej w słoiczku 50g

21,73 zł 17,90 zł


Hildegarda von Bingen - Łuski babki jajowatej w słoiczku 50g Medycyna św. Hildegardy z Bingen am Rhein to medycyna holistyczna, widząca człowieka całościowo, z jego całym ciałem i jego duszą, opierająca na czterech obszarach: „Boskim, kosmicznym, cielesnym i duchowym”. Opiera się na „6 regułach życia”. Jej publikacje z zakresu medycyny ludowej zyskały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec Opis: Śluzy zawarte w łupinie działają osłonowo - powlekają złogi i dodatkowo ułatwiają ich wydalanie. Jest bogatym źródłem rozpuszczalnego, śluzowatego błonnika pokarmowego, dzięki czemu skutecznie wspomaga metabolizm i pracę jelit. W przypadku zaparć zmiękcza konsystencję treści jelitowej, zwiększa jej objętość, co poprawia perystaltykę jelit i ułatwia oraz przyspiesza wypróżnianie. Posiada ona zdolność absorpcji toksyn w przewodzie pokarmowym, poprawia trawienie, wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach, oczyszcza je oraz łagodzi objawy biegunki. Jednocześnie wspomaga ona odchudzanie zmniejszając uczucie głodu, co korzystnie wpływa na zmniejszenie apetytu. Podana trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku w znacznym stopniu zwiększa uczucie nasycenia. Regularne spożywanie łupiny babki jajowatej łagodnie obniża wzrost poziomu glukozy oraz cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Nasiono i łupina babki jajowatej są również stosowane jako lek osłaniający (np. w chorobie wrzodowej). Zalecenia: Łupina babki jajowatej zalecana jest przy schorzeniach takich jak: choroba wrzodowa, uporczywe biegunki, niestrawność drażniąca śluzówkę, zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, otyłość, hipercholesterolemia, hiperlipidemia, hiperglikemia, hemoroidy, polipy jelit, zgaga, nadmierny apetyt. Dieta oczyszczająca prowadzona przy jednoczesnym zażywaniu produktów z udziałem łupiny babki przynosi większe efekty, produkt może być stosowany nawet w dietach dla dzieci cierpiących na zbyt wysoki poziom cholesterolu. Sposób przygotowania: 1-2 łyżeczki wymieszać w 150-200ml wody i wypić, popijając dodatkowo 1 szklanką płynu. Najlepiej przyjmować 30 minut przed posiłkiem rano i wieczorem. Kraj pochodzenia: Niemcy
Hildegarda von Bingen - Ziarna babki jajowatej w słoiczku 50g

12,09 zł 9,90 zł


Hildegarda von Bingen - Ziarna babki jajowatej w słoiczku 50g Medycyna św. Hildegardy z Bingen am Rhein to medycyna holistyczna, widząca człowieka całościowo, z jego całym ciałem i jego duszą, opierająca na czterech obszarach: „Boskim, kosmicznym, cielesnym i duchowym”. Opiera się na „6 regułach życia”. Jej publikacje z zakresu medycyny ludowej zyskały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec Opis: Nasiona mają działanie rozkurczowe i w łagodny sposób przeczyszczające. Poprawiają perystaltykę jelit. Plantago Ovata to roślina roczna rosnąca w krajach Azjatyckich oraz krajach basenu Morza Śródziemnego. Nasiona i łuski babki jajowatej zawierają substancje, które w obecności wodnych roztworów mają zdolność wytwarzania znacznych ilości śluzu. W przypadku zaparć zmiękczają konsystencję masy jelitowej oraz zwiększają jej objętość. Nasila to ucisk na ścianki jelit, co poprawia ich perystaltykę i ułatwia oraz przyspiesza wypróżnianie. W przypadku biegunek następuje absorpcja nadmiaru wody z masy jelitowej i przywrócenie właściwej konsystencji stolca. Nasiona i łuski babki jajowatej są również stosowane jako lek osłaniający (np. w chorobie wrzodowej). Mogą też korzystnie wpływać na zmniejszenie apetytu. Podanie na trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku w znacznym stopniu zwiększa uczucie nasycenia. Nasiona i łupiny łagodnie obniżają poziom cukru oraz cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Nasiona polecane szczególnie przy problemach z wypróżnianiem, przy przewlekłych biegunkach, przy hemoroidach, po operacjach, odchudzaniu się. Śluzy babki jajowatej należą do prebiotyków, czyli substancji sprzyjających rozwojowi symbiotycznej (saprofitycznej) mikroflory przewodu pokarmowego. Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę wymieszać w szklance wody, soku lub mleka i od razu wypić. Kraj pochodzenia: Niemcy
Hildegarda von Bingen - Liście morwy białej w słoiczku 25g

12,94 zł 10,90 zł


Hildegarda von Bingen - Liście morwy białej w słoiczku 25g Medycyna św. Hildegardy z Bingen am Rhein to medycyna holistyczna, widząca człowieka całościowo, z jego całym ciałem i jego duszą, opierająca na czterech obszarach: „Boskim, kosmicznym, cielesnym i duchowym”. Opiera się na „6 regułach życia”. Jej publikacje z zakresu medycyny ludowej zyskały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec Opis: Liście morwy zawierają antyoksydanty, które hamują utlenianie frakcji LDL, a także wykazują prawdopodobne działanie przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Oprócz tego, wspomagają system odpornościowy człowieka. W medycynie chińskiej liście morwy były wykorzystywane do leczenia zapaleń jamy ustnej. Udowodniono, że liście morwy zawierają związki, w tym z grupy flawonoidów, działające przeciwbakteryjnie na drobnoustroje, takie jak Staphylococcus aureus, Salmonella paratyphi i Shigella dysenteriae. Wiele doniesień naukowych wskazuje na to, że substancje chemiczne znajdujące się w liściach morwy mogą zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, takim jak choroby układu krążenia, cukrzyca, choroby układu nerwowego, czy wykazywać potencjalne działanie chemoprewencyjne. Sposób użycia 2g liści zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na ok. 10-15 minut. Pić 1 - 2 dziennie. Właściwości: - zmniejsza przyswajanie cukrów i węglowodanów po posiłkach, - reguluje poziom cukru we krwi, - wspomaga odchudzanie. Kraj pochodzenia: Niemcy
Hildegarda von Bingen - Ziarna babki płesznik w słoiczku 50g

20,35 zł 16,90 zł


Hildegarda von Bingen - Ziarna babki płesznik w słoiczku 50g Medycyna św. Hildegardy z Bingen am Rhein to medycyna holistyczna, widząca człowieka całościowo, z jego całym ciałem i jego duszą, opierająca na czterech obszarach: „Boskim, kosmicznym, cielesnym i duchowym”. Opiera się na „6 regułach życia”. Jej publikacje z zakresu medycyny ludowej zyskały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec Opis: Ziarna babki płesznik łagodzą zaparcia. W połączeniu z wodą ziarna pęcznieją i tworzą większą masę, która pobudza jelita do pracy i pomaga przyspieszyć przechodzenie treści pokarmowej przez przewód pokarmowy. Dzięki wysokiej zawartość błonnika w diecie może pomóc osobom cierpiącym na cukrzycę. Psyllium może być również stosowane przy łagodzeniu biegunki, Regularne spożycie ziaren pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu oraz porawić krążenie. Stosowanie błonnika psyllium przy hemoroidach jest często zalecane przez lekarzy, ponieważ reguluje wypróżnianie. Błonnik psyllium pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Nasiona babki płesznik pomagają w zmniejszeniu apetytu i zwiększenia uczucia „pełnego żołądka”. Błonnik bardzo puchnie w jelitach, nawet do sześciu razy, dlatego też w trakcie posiłku z błonnikiem trzeba pić dużo wody. Najlepiej na jedną łyżeczkę błonnika około półtora szklanki wody. Kraj pochodzenia: Niemcy
Hildegarda von Bingen – Aloes mielony w słoiczku 50g

25,18 zł 19,90 zł


Hildegarda von Bingen – Aloes mielony w słoiczku 50g Medycyna św. Hildegardy z Bingen am Rhein to medycyna holistyczna, widząca człowieka całościowo, z jego całym ciałem i jego duszą, opierająca na czterech obszarach: „Boskim, kosmicznym, cielesnym i duchowym”. Opiera się na „6 regułach życia”. Jej publikacje z zakresu medycyny ludowej zyskały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec Właściwości: - Przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie zakłóconą nieprawidłowym odżywianiem się. - Zwiększa znacznie moc układu immunologicznego. Składniki Aloe vera, zwłaszcza acemannan i glukomannan (pobudzają aktywność makrofagów niszczących bakterie i wirusy makrofagi w miarę starzenia się organizmu stają się mniej aktywne; aktywacja ich odbywa się m.in. poprzez glukomannan, który przyłącza się do makrofagów w specjalnych miejscach na ich powierzchniach zwiększają ilość leukocytów we krwi, przeciwdziałają autoimmunologicznym reakcjom organizmu, powodują wzrost produkcji substancji stymulujących reakcje immunologiczne – interferony i interleukiny, sprzyjają produkcji dysmutazy nadtlenkowej i glutationu, aktywizują limfocyty T (m.in. przez tzw. aloektyny). - Oczyszcza i odtruwa organizm z toksyn endo- i egzogennych, - Zapobiega zaburzeniom przemiany materii. - Rewitalizuje prawidłową florę bakteryjną w układzie pokarmowym i działa aseptycznie na „złe” bakterie. - Ułatwia procesy defekacyjne (wypróżnianie się) poprzez nawodnienie mas kałowych. - Regeneruje układ nerwowy. - Odtruwa i regeneruje wątrobę i hamuje procesy degeneracyjne tego ważnego narządu. - Przeciwdziała osadzaniu się kamieni nerkowych. - Przeciwdziała zapaleniom łatwo przenikając do głębokich warstw skóry i błon śluzowych. - Przyśpiesza gojenie się ran – żel aloesowy aktywizuje fibroblasty odpowiedzialne za gojenie się skóry i błon śluzowych (fibroblasty są to specjalne komórki tkanki łącznej produkujące substancje, które budują „rusztowanie” tkanek); zaktywizowane fibroblasty rozmnażają się szybciej i wysyłają sygnały powodujące wzrost naczyń krwionośnych) składniki żelu – auksyna i gibeleryna – również pobudzają przyśpieszenie zabliźniania się rany. - Poprawia krążenie krwi. - Polepsza przyswajalność witamin i innych substancji (w porównaniu z wodą) w przewodzie pokarmowym - Działa bakterio-, wiruso- i grzybobójczo. - Regeneruje i energetyzuje organizm. Sposób użycia: 1 płaską łyżeczkę wymieszać w szklance wody. Kraj pochodzenia: Niemcy
Hildegarda von Bingen - Tymianek suszony w słoiczku 25g

8,26 zł 7,85 zł


Hildegarda von Bingen - Tymianek suszony w słoiczku 25g Medycyna św. Hildegardy z Bingen am Rhein to medycyna holistyczna, widząca człowieka całościowo, z jego całym ciałem i jego duszą, opierająca na czterech obszarach: „Boskim, kosmicznym, cielesnym i duchowym”. Opiera się na „6 regułach życia”. Jej publikacje z zakresu medycyny ludowej zyskały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec Opis: Tymianek jest niezastąpioną przyprawą do potraw tłustych i ciężkostrawnych. Szczególnie warto go stosować do przyprawiania ciemnych mięs: wołowiny, dziczyzny, baraniny, królika, ale także drobiu i ryb. Tymianek znakomicie komponuje się z potrawami z roślin strączkowych. Tymianek polecany jest także do pieczonych ziemniaków, sosów, zup i gulaszy. Podnosi smak pasztetów i farszów mięsnych. Ziele tymianku warto stosować również w formie naparu, zwłaszcza w przypadku chorób dróg oddechowych. Ma działenie wyksztuśne, pobudza wydzielanie śluzu, działa odkażająco i przeciwzapalanie. Dodatkowe informacje: Aby przygotować napar należy jedną łyżeczkę tymianku zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem 10 minut, a następnie przecedzić. Pić 3 szklanki dziennie. Herbatka z tymianku z dodatkiem miodu jest szczególnie skuteczna w leczeniu infekcji grypowych. Można stosować również w formie inhalacji. Kraj pochodzenia: Niemcy
Hildegarda von Bingen - Hizop mielony w słoiku 50g

25,10 zł 19,90 zł


Hildegarda von Bingen - Hizop mielony w słoiku 50g Medycyna św. Hildegardy z Bingen am Rhein to medycyna holistyczna, widząca człowieka całościowo, z jego całym ciałem i jego duszą, opierająca na czterech obszarach: „Boskim, kosmicznym, cielesnym i duchowym”. Opiera się na „6 regułach życia”. Jej publikacje z zakresu medycyny ludowej zyskały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec Właściwości: Dobrze współgra z gulaszem, zupą, daniami rybnymi i mięsnymi. Można dodawać również do omletu, szarlotki i innych słodkości. Przyprawę dodawać do gotowych posiłków, nie gotować, aby nie stracić walorów smakowych i odżywczych. Hyzop pobudza układ pokarmowy do trawienia, więc jest szczególnie dobry do wszystkich potraw ciężkich - mięs, sosów, itp. Kraj pochodzenia: Niemcy
Hildegarda von Bingen - Krwawnik zwyczajny ziele w słoiczku 25g

12,24 zł 9,90 zł


Hildegarda von Bingen - Krwawnik zwyczajny ziele w słoiczku 25g Medycyna św. Hildegardy z Bingen am Rhein to medycyna holistyczna, widząca człowieka całościowo, z jego całym ciałem i jego duszą, opierająca na czterech obszarach: „Boskim, kosmicznym, cielesnym i duchowym”. Opiera się na „6 regułach życia”. Jej publikacje z zakresu medycyny ludowej zyskały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec Opis: Krwawnik pospolity jest uniwersalnym środkiem leczniczym, stosowanym zewnętrznie i wewnętrznie. Krwawnik pobudza krążenie krwi, pomaga leczyć choroby spowodowane zaburzeniami krążenia, takie jak migreny, hemoroidy, owrzodzenia i zapalenia żylaków. Krwawnik został nazwany "ulubionym ziołem kobiet", ponieważ reguluje cykl menstruacyjny i łagodzi typowe objawy menopauzy, takie jak na przykład zmęczenie. Posiada również właściwości estrogenne. Krwawnik ma właściwości przeciwkrwotoczne, tym samym wspomaga hamowanie krwawienia. Ziele krwawnika stosuje się również wspomagająco przy uporczywych upławach i świądzie sromu. Wykazuje działanie antybakteryjne, grzybobójcze i osłaniające. Stosowany zewnętrznie sprzyja gojeniu drobnych ran i otarć, chroni przed infekcjami, zapobiega niekorzystnym zmianom śluzówki. Ziele krwawnika zawiera: olejki eteryczne, flawonoidy, cholinę, garbniki, kwas askorbinowy oraz sole mineralne obfitujące w związki manganu, azotu, potasu, fosforu. Stosowanie: Stosowany zewnętrznie łagodzi stany zapalne skóry, działa kojąco i bakteriostatycznie na cerę trądzikową. 1 łyżkę ziela krwawnika zalać szklanką wrzątku. Po 20 minutach przecedzić. Pić 2 razy dziennie po pół szklanki. Kraj pochodzenia: Niemcy
Hildegarda von Bingen - Pieprz Kubeba cały w słoiczku 50g

18,60 zł 15,90 zł


Kolendra mielona - Hildegarda von Bingen 50g Medycyna św. Hildegardy z Bingen am Rhein to medycyna holistyczna, widząca człowieka całościowo, z jego całym ciałem i jego duszą, opierająca na czterech obszarach: „Boskim, kosmicznym, cielesnym i duchowym”. Opiera się na „6 regułach życia”. Jej publikacje z zakresu medycyny ludowej zyskały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec Opis: Pieprz kubeba pochodzi z Javy i innych wysp Indonezji, uprawiany jest również w innych częściach Indonezji i na Sri Lance. Owoce tego pieprzu zbierane są jeszcze zanim dojrzeją, gdy są jeszcze zielone, później suszone są na słońcu do momentu, gdy ich skorupka zmieni kolor na prawie zupełnie czarny. Smaku tego pieprzu nie da się porównać z żadnym innym, w tym pieprzu macierzystym dominuje nuta ciepła-kamforowa i pikantnie- pieprzowa, delikatnie przypomina smakiem ziele angielskie, eukaliptus i miętę. Ostrość jego jest raczej delikatna o dominującym lekko gorzkawo- słodkim smaku. Pierwotnie, w związku z jego mentolową nutą, pieprz kubeba był stosowany w lecznictwie w dolegliwościach żołądkowych, problemach układu moczowego i układu oddechowego. Ma właściwości antyseptyczne i jest on bardzo lubiany w kuchni ajurwedyjskiej. Idealnie komponuje się z mieszankami pieprzowo-pikantnymi takimi jak Ras el Hanout, świetnie nadaje się do przyprawiania dań rybnych, serów, chutneyów i owoców morza. W kuchni współczesnej pieprz kubeba od pewnego czasu przeżywa odrodzenie. Dodatkowe informacje: Szczegóły: brązowe pomarszczone owoce z krótką łodyżką Smak: gorzko-słodki o delikatnej ostrości Dania: ryby, owoce morza, sery, chutneys, mięso wieprzowe i drób.
Hildegarda von Bingen - Koper włoski w słoiczku 50g

16,45 zł 13,90 zł


Hildegarda von Bingen - Koper włoski w słoiczku 50g Medycyna św. Hildegardy z Bingen am Rhein to medycyna holistyczna, widząca człowieka całościowo, z jego całym ciałem i jego duszą, opierająca na czterech obszarach: „Boskim, kosmicznym, cielesnym i duchowym”. Opiera się na „6 regułach życia”. Jej publikacje z zakresu medycyny ludowej zyskały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec Opis: W medycynie Hildegardy koper włoski to uniwersalny środek na wszystkie dolegliwości żołądkowo-jelitowe, szczególnie w przypadku nieżytu żołądka, wrzodów żołądka oraz nadkwasoty. Koper włoski usuwa gnijące substancje z jelit. Jego rozkurczowe właściwości sprawiają, że uwalniają się „skumulowane wiatry". Dlatego też stosowany jest nie tylko w pediatrii w przypadku kurczów, lecz w szczególny sposób w kolkach żołądkowo-jelitowych. Sposób użycia: 1 łyżkę ziaren kopru włoskiego zalać szklanką wody i zagotować. Następnie odstawić i parzyć około 20 minut. Kraj pochodzenia: Niemcy
Hildegarda von Bingen - Korzeń dyptamu w słoiczku 50g

38,10 zł 28,90 zł


Hildegarda von Bingen - Korzeń dyptamu w słoiczku 50g Medycyna św. Hildegardy z Bingen am Rhein to medycyna holistyczna, widząca człowieka całościowo, z jego całym ciałem i jego duszą, opierająca na czterech obszarach: „Boskim, kosmicznym, cielesnym i duchowym”. Opiera się na „6 regułach życia”. Jej publikacje z zakresu medycyny ludowej zyskały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec Opis: Dyptam łac. dictamnusalbus – potocznie nazywany "czyścicielem rur" ponieważ oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów. Polecany w miażdżycy oraz w połączeniu z octem winnym i miodem w kamicy nerkowej. Przyprawa polecana w diecie św. Hildegardy. Dyptam ma także zastosowanie w nieżytach przewodu pokarmowego, wzdęciach i nerwicy żołądka. Posiada właściwości napotne, przeciwgorączkowe, przeciw robacze i przeciw żółtaczkowe. Ponadto jest stosowany w przypadku chorób nerek, reumatyzmu, padaczki oraz chorób moczowo-płciowych u kobiet. Sposób użycia: stosować kilka razy dziennie 1-2 szczypty ziela przez okres ok. 3-6 miesięcy. Posypywać pieczywo albo używać jako przyprawę do potraw. Kraj pochodzenia: Niemcy

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka