Dobre Książki

Sól i pieprz

Bestsellery
Pieprz Górski Banasura cały 25g

14,22 zł 12,49 zł


Pieprz Górski Banasura cały 25g Na około naturalnej tamy Banasura Sagar, najwiekszj takiej tamy w Indiach, czas jest spowolniony. Tutaj w rejonie Wayanad w północnej części Kerala czas płynie bardzo wolno. Wśród pięknej natury i najlepszych warunków klimatycznych uprawiono bardzo nietypowy pieprz. Juz sama roślina tego pieprzu odróżnia się od zwyczajnych roślin. Z 12 metrami wyróżnia się sie od innych roślin swojego rodzaju, które siegają tylko 3-4m. Ten oto pieprz jest mieszanką z hodowli Karimunda i Panniyur, które są cenione jako bardzo wartosciowe pieprze. Zbieranie górskiego pieprzu Banasura zaczyna sie dopiero pod koniec marca, kiedy owoce tej rośliny są już w pełni dojrzałe. Jest on zbierany dużo pózniej niż inne pieprze, przez co ma on dość czasu by rozwinać swoj pełny aromat. Owoce tego pieprzu sa wyjatkowo duże i maja bardziej intensywny aromat niż inne pieprze. Z wielkim wysiłkiem ręcznie sortowany i na słońcu wysuszony, czemu zawdzieczamy jego wspanialy smak. Cały zbiór jednego roku to tylko 2 tony, co świadczy o tym że jest on wyjatkowym rarytasem. Cechy szczególne: duże owoce Smaki: aromatyczne, ciepłe, ostre Dania: mieso, steki
Pieprz Zielony Malabar cały 25g

8,51 zł 8,08 zł


Zielony pieprz Malabar Nasz zielony pieprz pochodzi z gęsto zalesionej części wybrzeża Malabar z regionu Kerala w południowo-zachodniej części Indii. Region ten jest zwany ojczyzną pieprzu. Uprawiany jest w drobnych wspólnotach rolniczych, czas zbiorów przypada na początek listopada do środka stycznia. Pieprz ten zbierany jest ręcznie, jeszcze niedojrzały, po czym jest ostrożnie suszony. Ta odmiana pieprzu uprawiana jest w tym regionie dopiero od późnych lat dwudziestych, oferowana jest przeważnie w marynacie solnej lub octowej. Zaburzają one jednak swoisty, znakomity smak zielonego pieprzu. Spożycie Nasz zielony pieprz Malabar posiada znakomity aromat i przyjemną ostrość. Mielony zielony pieprz nadaje się do przyprawiania mięsa wieprzowego, drobiowego, owoców morza, ryb lub cielęciny. Koniecznie należy dodać go do prawdziwego francuskiego sosu pieprzowego. Prawdziwym i wyjątkowym doświadczeniem smakowym będą aromatyczne świeże truskawki lub dojrzałe mango, delikatnie przyprawione zielonym pieprzem Malabar – SPRÓBÓJCIE ! Szczegóły Szczegóły: zielone, pomarszczone jagody Smak: świeży, subtelnie ostry Dania: stek pieprzowy, jasne mięsa w tym drób, ryby, truskawki Wyprodukowano UE
Pieprz Tygrysi cały 25g

5,78 zł 5,49 zł


Pieprz tygrysi cały Czarny pieprz Malabar Ten wyjątkowy pieprz pochodzi z silnie strzeżonego rezerwatu na podwyższeniu wybrzeża Malabar, położonego w okręgu Kerala w południowo-zachodniej części Indii. Uprawiany jest on przez rolników w oddali od cywilizacji. To pierwotne środowisko jest znane ze swojej różnorodności, tak flory jak i fauny, gdzie żyją również tygrysy i słonie. W związku z tradycyjnymi sposobami uprawy, zbiory są niewielkie, jednak zawartość walorów smakowych i aromatycznych takich jak olejki eteryczne są widocznie większe niż w innych rodzajach pieprzu. Pieprz zbierany jest ręcznie i suszony na słońcu Spożycie Nasz pieprz tygrysi najlepiej spożywać świeżo mielony, aby można się było delektować jego intensywnie owocowym aromatem. Nasz pieprz tygrysi świetnie nadaje się przyprawiania pieczonego mięsa i ryb, do przyprawiania sosów i dań jednogarnkowych. Szczegóły Szczegóły: ciemnobrązowe do czarne jagody, intensywny aromat Smak: intensywnie – owocowy, pełny, przyjemnie ciepła ostrość. Dania: dania mięsne wszelkiego rodzaju, ryby, owoce morza, jednogarnkowe dania, pieprz uniwersalny do mielenia w młynku. Wyprodukowano UE
Sól Himalajska Ziarnista 1000 g

10,49 zł 6,90 zł


Sól Himalajska Ziarnista 1000 g Sól himalajska jest zdrowszym odpowiednikiem tradycyjnej soli. Posiada ponad 80 cennych dla zdrowia minerałów. Więcej informacji Sól himalajska jest najzdrowszą, najbardziej odżywczą i najczystszą odmianą soli krystalicznej, która powstała na skutek wysuszenia oceanów i zmian tektonicznych. Nie jest przetwarzana chemicznie. Posiada aż 84 składniki mineralne (w tym jod, magnez, żelazo, cynk i wapń), pierwiastki i elektrolity. Jej barwa zależy od zawartości żelaza (im bardziej intensywny kolor, tym więcej żelaza zawiera sól). Warto zastąpić sól kuchenną (przetwarzaną chemicznie) na naturalną i czystą sól himalajską. Sól himalajska ma zastosowanie nie tylko w kuchni (jako przyprawa czy posypka), ale również w kosmetyce. Można na jej bazie zażywać kąpieli oczyszczających. Dzięki takim kąpielom wartościowe składniki wnikają w skórę, odżywiając ją i regenerując. Roztwór z soli himalajskiej może być używany również do inhalacji, płukania gardła, a nawet jako odświeżający tonik do twarzy. Stosowanie Sól himalajską można używać zamiast zwykłej soli kuchennej, w odpowiadającej jej ilości. Do kąpieli należy dodać ok. 10 g soli na 1 litr wody. Po kąpieli solnej zalecane jest odpoczywanie przez ok. 30 minut. W tym czasie nie powinno się wykonywać żadnych czynności, wymagających wysiłku! Po kąpieli solankowej nie należy też myć się pod prysznicem!. Kraj pochodzenia Pakistan
Sól Himalajska Mielona 1000 g

10,49 zł 6,90 zł


Sól Himalajska Mielona 1000 g Sól himalajska jest zdrowszym odpowiednikiem tradycyjnej soli. Posiada ponad 80 cennych dla zdrowia minerałów. Więcej informacji Sól himalajska jest najzdrowszą, najbardziej odżywczą i najczystszą odmianą soli krystalicznej, która powstała na skutek wysuszenia oceanów i zmian tektonicznych. Nie jest przetwarzana chemicznie. Posiada aż 84 składniki mineralne (w tym jod, magnez, żelazo, cynk i wapń), pierwiastki i elektrolity. Jej barwa zależy od zawartości żelaza (im bardziej intensywny kolor, tym więcej żelaza zawiera sól). Warto zastąpić sól kuchenną (przetwarzaną chemicznie) na naturalną i czystą sól himalajską. Sól himalajska ma zastosowanie nie tylko w kuchni (jako przyprawa czy posypka), ale również w kosmetyce. Można na jej bazie zażywać kąpieli oczyszczających. Dzięki takim kąpielom wartościowe składniki wnikają w skórę, odżywiając ją i regenerując. Roztwór z soli himalajskiej może być używany również do inhalacji, płukania gardła, a nawet jako odświeżający tonik do twarzy. Stosowanie Sól himalajską można używać zamiast zwykłej soli kuchennej, w odpowiadającej jej ilości. Do kąpieli należy dodać ok. 10 g soli na 1 litr wody. Po kąpieli solnej zalecane jest odpoczywanie przez ok. 30 minut. W tym czasie nie powinno się wykonywać żadnych czynności, wymagających wysiłku! Po kąpieli solankowej nie należy też myć się pod prysznicem!. Kraj pochodzenia Pakistan
Pieprz Tellicherry cały 25g

6,82 zł 5,99 zł


Pieprz Tellicherry TGSEB 25g Ten pieprzowy rarytas pochodzi z rezerwatu przyrodniczego Periyar w indyjskim stanie Kerala na wybrzeżu Malabar i zawdzięcza swoją nazwę miastu portowemu Tellicherry (Thalassery). Smak dojrzałych owoców pieprzu jest wyjątkowo aromatyczny i trochę ostrzejszy niż zwyczajny czarny pieprz. Co roku zbiera się jedynie niewielkie ilości najlepszych jagód pieprzu Tellicherry. Ich kolor jest bardziej czerwono-brązowy niż czarny, co spowodowane jest ich długim dojrzewaniem. Dlatego często jest on również nazywany  „pieprzem późnego zbioru”. Pieprz  Tellicherry charakteryzuje się bardziej intensywnym, ciepłym i orzechowym smakiem niż zwyczajny pieprz czarny. Zapachem przypomina herbatę lub drewno sandałowe. Pieprz Tellicherry należy mielić jedynie w młynku, stosować go świeżo zmielonym i raczej oszczędnie. Pasuje do wszystkich rodzajów mięsa, można go stosować jak pieprz uniwersalny. Kraj pochodzenia: Indie
Pieprz Podłużny 3-6cm cały 25g

7,89 zł 6,99 zł


Pieprz podłużny 25g Pieprz podłużny jest rośliną pnącą, przy pędach której wyrastają korzenie. Występuje ona od północnej części Indii  do Indonezji. Jej owocnia przypomina bazie lub owoce orzecha laskowego, zbierane są w różnych stadiach dojrzewania, a następnie suszone, znajduje swoje zastosowanie jako przyprawa, natomiast w Indiach również jako środek leczniczy. Pieprz podłużny jest pierwszą odmianą pieprzu, która dotarła już w Antyku  do Europy i znana była długo przed dziś używanym pieprzem czarnym. Ma o wiele więcej rodzajów, a jego długa odmiana jest jeszcze ostrzejsza niż pieprz czarny, może być jednak porównywalnie wykorzystywana.  W swoim aromacie różni się on od innych rodzajów pieprzu swoim delikatnym aromatem czekolady, który jest wyjątkowy. Mniejsza odmiana długiego pieprzu jest przyjemnie delikatnie ostra, odczuwalna dopiero po paru sekundach, sprawia  lekko paraliżujące wrażenie. Zgniatany w moździerzu, mielony lub gotowany w całości świetnie komponuje się z daniami z dziczyzny, warzywami, daniami słodkimi i daniami owocowymi.
Pieprz Biały ze Sri Lanki cały 25g

7,35 zł 6,98 zł


 Pieprz biały cały 25g Biały pieprz pozyskuje się z dojrzałych owoców pieprzu w kolorze pomarańczowym lub czerwonym. Aby otrzymać biały pieprz, usuwa się zewnętrzną skorupę i miąższ, zanurzając świeżo zebrane owoce pieprzu spakowane w lniane worki  w wolno płynącej wodzie, proces ten musi trwać od 8 do 10 dni. Miąższ odejdzie od rdzenia i w ten sposób może zostać mechanicznie usunięty.  Rdzeń koloru beżowego jest suszony na słońcu i jeszcze bardziej wybielany. Po tym procesie biały pieprz może zostać przekazany do sprzedaży. Biały pieprz jest mniej aromatyczny niż czarny, jednak bardzo ostry i dlatego należy używać go z umiarem. Nadaje się do przyprawiania ryb, mięsa drobiowego, ryżu, makaronów, wszystkich rodzajów białych sosów i zup. Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Pieprz Zielony Malabar cały 25g

8,37 zł 7,95 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Zielony pieprz Malabar 25g Zielony pieprz pochodzi z gęsto zalesionej części wybrzeża Malabar z regionu Kerala w południowo-zachodniej części Indii. Region ten jest zwany ojczyzną pieprzu. Uprawiany jest w drobnych wspólnotach rolniczych, czas zbiorów przypada na początek listopada do środka stycznia. Pieprz ten zbierany jest ręcznie, jeszcze niedojrzały, po czym jest ostrożnie suszony. Ta odmiana pieprzu uprawiana jest w tym regionie dopiero od późnych lat dwudziestych, oferowana jest przeważnie w marynacie solnej lub octowej. Zaburzają one jednak swoisty, znakomity smak zielonego pieprzu. Zielony pieprz Malabar posiada znakomity aromat i przyjemną ostrość. Mielony zielony pieprz nadaje się do przyprawiania mięsa wieprzowego, drobiowego, owoców morza, ryb lub cielęciny. Koniecznie należy dodać go do prawdziwego francuskiego sosu pieprzowego. Prawdziwym i wyjątkowym doświadczeniem smakowym będą aromatyczne świeże truskawki lub dojrzałe mango, delikatnie przyprawione zielonym pieprzem Malabar – SPRÓBÓJCIE ! Szczegóły: zielone, pomarszczone jagody Smak: świeży, subtelnie ostry Dania: stek pieprzowy, jasne mięsa w tym drób, ryby, truskawki
Pieprz Kubeba cały 25g

7,89 zł 5,99 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Pieprz kubeba pochodzi z Javy i innych wysp Indonezji, uprawiany jest również w innych częściach Indonezji i na Sri Lance. Owoce tego pieprzu zbierane są jeszcze zanim dojrzeją, gdy są jeszcze zielone, później suszone są na słońcu do momentu, gdy ich skorupka zmieni kolor na prawie zupełnie czarny. Smaku tego pieprzu nie da się porównać z żadnym innym,  w tym pieprzu macierzystym dominuje nuta ciepła-kamforowa i pikantnie- pieprzowa, delikatnie przypomina smakiem ziele angielskie, eukaliptus i miętę. Ostrość jego jest raczej delikatna o dominującym lekko gorzkawo- słodkim smaku.  Pierwotnie, w związku z jego mentolową nutą, pieprz kubeba był stosowany w lecznictwie w dolegliwościach żołądkowych, problemach układu moczowego i układu oddechowego. Ma właściwości antyseptyczne i jest on bardzo lubiany w kuchni  ajurwedyjskiej. Idealnie komponuje się z mieszankami pieprzowo-pikantnymi takimi jak Ras el Hanout, świetnie nadaje się do przyprawiania dań rybnych, serów, chutneyów i owoców morza. W kuchni współczesnej pieprz kubeba od pewnego czasu przeżywa odrodzenie. Szczegóły: brązowe pomarszczone owoce z krótką łodyżką Smak: gorzko-słodki o delikatnej ostrości Dania: ryby, owoce morza, sery, chutneys, mięso wieprzowe i drób.
Pieprz Różowy z Brazylii cały 25g

8,39 zł 6,99 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Pieprz różowy cały 25g Pieprz różowy, pochodzący z wilgotno-ciepłych obszarów Brazylii rosną na krzakach, które mogą osiągać wielkość drzew o wysokości do 12 metrów. Zbiory wiech przypominających winogrona, odbywają się od końca listopada do początku lutego. Owoce tego pieprzu smakują słodko, owocowo, z lekką ostrością i należą do tzw. „nieprawdziwych odmian pieprzu”. Z powodu ich lekko ostrego smaku i formy przypominającej pieprz mylnie nazywa się go również różowym pieprzem. Różowe owoce tego pieprzu wspaniale komponują się z sosami, drobiem, daniami mięsnymi i dziczyzną, pasują również do słodkich deserów, delikatnych warzyw takich jak szparagi lub do serów. W związku z ich ładnym wyglądem i właściwościami dekoracyjnymi znajdziemy je w wielu mieszankach pieprzowo- przyprawowych. UWAGA – prosimy nie wrzucać do młynków samych różowych owoców tego pieprzu ponieważ słodycz ich skórki szybko zaklei mechanizm młynka. Kraj pochodzenia: Brazylia  
  • Poprzednia

  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka