KATEGORIE

Kategorie

Okładka książki Oleje kluczem do zdrowia

Oleje kluczem do zdrowia

  • ISBN: 9788392313717
  • EAN: 9788392313717
  • Oprawa: oprawa: broszurowa
  • Wydawca: Idea Contact
  • Format: 14,5x20,5 cm
  • Język: polski
  • Liczba stron: 28
  • Rok wydania: 2012
  • Wysyłamy w ciągu: niedostępny
  • Brak ocen
  • 9,10
     zł
    Cena detaliczna:  14,99 zł
    Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 9,10
Artykuł chwilowo niedostępny
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
x
W dzisiejszym świecie ludzie często zapominają jak ważne jest zdrowe odżywianie. Brak podstawowej wiedzy o tym, co należy spożywać przyczynia się do rozwoju wielu chorób. Warzywa i owoce, które polecają nam dietetycy to nie wszystko. Wie o tym autor książki "Oleje kluczem do zdrowia". Sugeruje on, iż spożywanie niewielkiej ilości odpowiednich tłuszczy każdego dnia przyczyni się do poprawy naszego zdrowia oraz samopoczucia. Dzięki lekturze dowiemy się jakich tłuszczów potrzebujemy. Ponadto autor wyjaśnia, które tłuszcze są odpowiednie do obróbki cieplnej, a które powinny być stosowane jedynie na zimno.

W dzisiejszym świecie ludzie często zapominają jak ważne jest zdrowe odżywianie. Brak podstawowej wiedzy o tym, co należy spożywać przyczynia się do rozwoju wielu chorób. Warzywa i owoce, które polecają nam dietetycy to nie wszystko. Wie o tym autor książki "Oleje kluczem do zdrowia". Sugeruje on, iż spożywanie niewielkiej ilości odpowiednich tłuszczy każdego dnia przyczyni się do poprawy naszego zdrowia oraz samopoczucia. Dzięki lekturze dowiemy się jakich tłuszczów potrzebujemy. Ponadto autor wyjaśnia, które tłuszcze są odpowiednie do obróbki cieplnej, a które powinny być stosowane jedynie na zimno.

 

Czy słyszeli Państwo o diecie dr Budwig? Ta niemiecka lekarka siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla uzyskała 90% skuteczność w leczeniu raka świeżym olejem lnianym. Jej metoda polega na spożywaniu pasty będącej mieszanką oleju lnianego i świeżego naturalnego chudego sera. Dr Budwig, jako biochemik ustaliła, że łączenie oleju z chudym serem zapewnia lepsze wprowadzenie go do wnętrza organizmu i co najważniejsze zapobiega ewentualnym kłopotom jakich możemy nabawić się pijąc sam olej lniany.
Starsi ludzie pamiętają czasy gdy olej lniany był w Polsce bardzo popularny do kraszenia. Produkowało go wielu lokalnych wytwórców, i rozwoziło po okolicznych gospodarstwach.
Pewna znajoma wspomina, że dziadek jej męża dawniej sam wyciskał olej lniany i każdemu swojemu dziecku kazał wypijać łyżkę dziennie. Niestety dziadek przeżywszy 98 lat zmarł i nie dowiedziałem się skąd ci ludzie mieli taką mądrość. Poznałem ostatnio kaliszankę, panią Elżbietę, która spożywa sam olej lniany od 20 lat (czyli ALA i niewielka domieszka LA). Codziennie rano i wieczorem po łyżce.
- Moja przygoda z olejem lnianym zaczęła się od czasu gdy dostałam młodzieńczego trądziku, którego żaden dermatolog nie potrafił wyleczyć. Wtedy spróbowałam oleju. Już po dwóch tygodniach nastąpiła wyraźna poprawa. Od tej pory namawiam wszystkich do stosowania oleju lnianego. Ci, którzy z tej rady skorzystali potem dziękują bo olej potrafi wyprowadzić z wielu dolegliwości.
 

FRAGMENT KSIĄŻKI:

Zapamiętajmy: nic nie może zastąpić ALA i LA. Dobrą wiadomością jest to, że możemy tanio i prosto uzupełnić naszą dietę o naturalne ALA i LA. Potrzebujemy ich bardzo niewiele. Wystarczy około 3 do 4 gramów dziennie, czyli łącznie zaledwie jedną łyżeczkę do herbaty zmieszanych olejów. Proszę nie mylić tych macierzystych niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli ALA i LA z innymi tłuszczami, np. nasyconymi, typu masło czy smalec, których potrzebujemy znacznie, znacznie więcej - stosownie do naszej aktywności ruchowej. Oprócz wiedzy, że potrzebujemy 3 do 4 gramów zmieszanych ALA i LA dziennie bardzo ważne jest zachowanie ich wzajemnych proporcji, które powinny wynosić: minimum l porcja LAna l porcję ALA i maksimum 2,5 porcji LA na l porcję ALA. Oto co, wg Peskina, się stanie gdy przywrócimy naszym organizmom codzienną należną im dawkę ALA i LA. Na co zadziałają? 1. Ochrona antyrakowa. Błony komórkowe naszego organizmu odzyskają zdolność przyciągania tlenu co pomoże zabezpieczyć komórki przed niedotlenieniem, a w konsekwencji rakiem. 2. Wzrost energii Wewnątrz komórek znajdują się mitochondria, czyli „urządzenia" produkujące energię. One również otoczone są podobną błoną, która zbudowana jest m.in. z ALA i LA. Właściwa jej budowa pozwoli utrzymać wyższy poziom energii. Odczujemy to już po 20 minutach od spożycia zmieszanych ALA i LA. 3. Mniej osteoporozy Może będziesz zdziwiony, ale osteoporoza bardziej jest powodowana osłabieniem matrycy kości niż brakiem wapna. Ta matryca kości zbudowana jest na bazie kolgenu oraz ALA i LA. Zatem lepiej zabezpieczymy się przed osteoporoza. 4. Apetyt Wraca naturalne poczucie smaku. Ludzie suplementujący ALA i LA nagle mają mniejszy apetyt na słodkie. Mają mniejsze pragnienie węglowodanów. Dłużej utrzymuje się poczucie sytości.



Rozdział I
Historia
Rozdział II
Jak można uszkodzić tłuszcze?
Rozdział III
Korzyści suplementacji ALA i LA
Rozdział IV
Nieporozumienia przy suplementowaniu?
Rozdział V
Które oleje są najlepsze? Na czym smażyć?
Rozdział VI
Źródło ALA i LA
Rozdział VII
Sprawdzili na sobie 
 

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj