Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy!
Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że ?zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego?.
Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie przygotowywanej czekoladzie z Modici.
Jeśli jednak twój apetyt nie będzie zaspokojony, nie martw się, znajdziesz w książce ponad 50 smakowitych przepisów! No i nie musisz, jak autor, obawiać się groźnej mafii.
Zatem weź głęboki oddech i przygotuj się na niezwykłą mieszankę smaków!
Polędwica błyszczała od oleju aromatyzowanego węglem drzewnym. Słowem, wołowina z rusztu z pieczonymi ziemniakami i surówką. Ba, ale cóż to była za wołowina ? o konsystencji aksamitu i aromacie róż. Kilka liści lekko przywiędłej sałaty lodowej, chrupiące pieczone ziemniaki, drażniący, ostry smak lekkiej spalenizny, który uzyskuje się na porządnym ruszcie opalanym węglem drzewnym.
Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESPĄ śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie. Pomyst podróży skuterem przez skąpany w słońcu krajobraz byt naprawdę romantyczny. Wiązał się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych odkryć i seksualnych możliwości. Wiatr we wtosach, stonce w plecy, droga wijąca się ku morzu, nieznane cuda za każdym rogiem. Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni. Neapol wita go tłumem turystów i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, którzy o włoskiej kuchni wiedzą wszystko. Wybierz się w podróż marzeń! Poznaj smak aromatycznego prosciutto, odwiedź najstarsze włoskie manufaktury, dowiedz się, skąd pochodzi confetti i dlaczego likier Meletti jest tak pyszny? Specjalnie dla Ciebie Matthew Fort zdradza prawie 60 pilnie strzeżonych przepisów, których nie znajdziesz nigdzie indziej.
Apetyt na Italię
Spis treści:
Mapa
Podziękowania
Nota autora
NA ZAOSTRZENIE APETYTU
Melito di Porto Salvo - Reggio di Calabria
KRÓL WIEPRZ
Reggio di Calabria - Vibo Yalentia - Pizzo - Pianapoli
DO SYTA
Pianapoli - Castroińllari - Diarnante - Scalea - Maratea - Sapri - Sala Consilina - Neapol
DRŻĄCZKI, FLACZKI I BUŁECZKI
Neapol
STRZEMIENNY RAZ JESZCZE
Neapol - Piedimonte Matese
SŁODKIE UROKI
Piedimonte Matese - Sulmona - Fara San Martino - Guardiagrele
' OLIWNE GAŁĄZKI I ZIEMNIACZANE NAMIĘTNOŚCI
Guardiagrele - Penne - Ascoli Piceno
SZYNKI Z DAWNYCH LAT
Ascoli Piceno - Serra de' Conti - Portonovo - Ankona
„DZIEŃ SPRZYJAJĄCY PODRÓŻY"
Ankona - Cenią - Comacchio
KIEŁBASA NAD KIEŁBASY
Comacchio - Ferrara - Mantua - Crernona
GENIUSZ MIĘDZY GRZYBAMI
Cremona - Casale Monferrato - Asti - Bra - Turyn
MIESZAJĄC PAMIĘĆ I POŻĄDANIE
Turyn
Indeks dań włoskich
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?