KATEGORIE [rozwiń]

Cichocka Aleksandra

Okładka książki Zalecenia dietetyczne dla osób z cukrzycą typu 2

13,37 zł 11,21 zł


Osoby z cukrzycą mogą żyć długo i szczęśliwie, ale muszą dbać o swoje zdrowie bardziej niż ludzie bez tej choroby. Tę troskę można ująć w 5 głównych punktach. Odpowiednia dieta Regularna aktywność fizyczna (dostosowana do możliwości) Edukacja, czyli pogłębianie swojej wiedzy na temat cukrzycy Badanie stężenia glukozy we krwi w samokontroli Przyjmowanie zaleconych leków Poza tymi głównymi elementami ważne są także:: niepalenie tytoniu, unikanie alkoholu, wysypianie się i wystrzeganie się sytuacji stresujących. Pracownicy służby zdrowia (m. in. lekarze, pielęgniarki, dietetycy, edukatorzy) przy każdej sposobności motywują pacjentów z cukrzycą do dbania o siebie. Celem są:: jak najlepsze codzienne samopoczucie i jakość życia, a także uniknięcie lub jak największe oddalenie w czasie pojawienia się powikłań cukrzycy, a jeśli już się pojawią ułatwienie ich leczenia. Ta broszura ma za zadanie przybliżyć osobom z cukrzycą typu 2 zasady diety zalecanej w tej chorobie i wyjaśnić, dlaczego te zasady są właśnie takie. Już bowiem Hipokrates (który żył w latach ok. 460377 p. n. e.) mówił:: Niech żywność będzie lekarstwem. Żeby stosować dietę, trzeba ją zrozumieć.Poradnik nie tylko podpowiada, co jeść, a czego nie jeść, lecz także wyjaśnia dlaczego.
Okładka książki Dieta wspomagająca leczenie SM

10,62 zł 8,89 zł


Rola poszczególnych składników odżywczych w stwardnieniu rozsianym Jak w praktyce zmniejszyć spożycie niekorzystnych w SM składników pokarmowych, a jak zwiększyć podaż korzystnych składników? Co jest kluczem do skomponowania diety, w której nie będzie nadmiaru niekorzystnych w SM składników pokarmowych ani niedoboru korzystnych składników? Ogólne zalecenia dietetyczne dla pacjentów, u których przyjmowanie leków wywołuje problemy żołądkowo-jelitowe
Okładka książki Poradnik żywieniowy dla osób z cukrzycą typu 2

34,00 zł 25,32 zł


Poradnik Żywieniowy dla osób chorych na cukrzycę typu 2 - wersja mini (B6) Praktycznego Poradnika Żywieniowego autorstwa Aleksandry Cichockiej. Wydanie kolorowe na papierze kredowym. Jak połączyć zdrowe żywienie ze sztukę kulinarną? Kolejne, bogato ilustrowane wydanie poradnika Aleksandry Cichockiej daje właśnie odpowiedź na to pytanie. To książka dla chorych na cukrzycę typu 2 i tych, którzy chcą się odżywiać świadomie i zdrowo, nie rezygnując ze smacznego jedzenia. Jadłospisy na 7 dni, 33 ciekawych przepisów - ułatwią planowanie i przygotowanie posiłków nie tylko dla osób, które mają cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe i powinny schudnąć, ale i dla, które chcą uniknąć problemów ze zdrowiem. Modyfikacja żywienia jest bowiem podstawą profilaktyki tych chorób i otyłości. Przy wszystkich przepisach znajdują się informacje o ich wartościach odżywczych i kaloryczności. Autorka wykorzystała w publikacji najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia, przekładając teoretyczne zalecenia na ich praktyczne zastosowanie w codziennym żywieniu. Szczególną uwagę warto zwrócić na obszerne tabele z wymiennikami węglowodanowymi i proste wskazówki, w jaki sposób można łatwo je obliczyć. Przygotowywanie posiłków z pomocą tej książki to najlepszy przepis na zdrowe odżywianie.
Okładka książki Poradnik żywieniowy dla osób ze stanem...

30,00 zł 22,34 zł


Książka przeznaczona dla pacjentów zagrożonych cukrzycą typu 2 oraz u których zdiagnozowano stanu przedcukrzycowy. Diagnoza ta pociąga za sobą konieczność zmiany stylu życia w tym szczególnie odżywiania. Cukrzyca typu 2 jest choroba dietozależna, sposób odżywiania oraz styl życia ma ogromny wpływ na jej rozwój i leczenie.Ta książka ułatwi zrozumienie Twojej choroby oraz poradzenie sobie z przygotowaniem posiłków. Dowiesz się, jak zmodyfikować sposób żywienia, wyrobić zdrowe nawyki, znaleźć motywację do ruchu.Autor Aleksandra Cichocka wieloletni pracownik naukowy Instytutu Żywienia i Żywności popularyzator zdrowego stylu życia, ekspert w dziedzinie profilaktyki i leczenia dietetycznego cukrzycy typu 2.
Okładka książki Stan przedcukrzycowy i cukrzyca typu 2

44,00 zł 27,74 zł


Zamieszczone w książce zagadnienia są zgodne z najnowszymi rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2022 i wspólnymi rekomendacjami Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA) i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD) 2022. Autorka omówiła cele wyrównania gospodarki węglowodanowej, gospodarki lipidowej, nadciśnienia tętniczego, dotyczące redukcji masy ciała, zagrożenia zdrowotne i powikłania związane ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2, ich czynniki ryzyka, zasady rozpoznawania, koszty leczenia. Przedstawiono jak zmianą diety i zwiększeniem aktywności fizycznej osoby ze stanem przedcukrzycowym mogą zmniejszyć u siebie ryzyko i wystąpienia cukrzycy typu 2. Omówiono praktyczne wskazówki dotyczące diety, opisano produkty oraz składniki zalecane i przeciwwskazane, przedstawiono wiele tabel, podających ile tych składników zawierają poszczególne produkty. Opisano zagadnienia dotyczące wymienników węglowodanowych (WW), wymienników białkowo-tłuszczowych (WBT), indeksu glikemicznego (IG) i ładunku glikemicznego (ŁG). Pomocą w praktycznej realizacji codziennej diety jest podanie 14 przykładowych jadłospisów na 1500 kcal oraz opracowany przez autorkę „Talerz całodziennej diety diabetyka”. Książka zawiera ponad 100 pozycji piśmiennictwa, w tym wiele najnowszych rekomendacji polskich i międzynarodowych medycznych towarzystw naukowych.
Okładka książki Hipercholesterolemia

39,00 zł 24,59 zł


Hipercholesterolemia | Styl życia | Dieta | Leczenie, jest uaktualnionym wydaniem książki "Dieta w hipercholesterolemii" W obecnym wydaniu przedstawiono i szczegółowo omówiono: Najnowsze wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) oraz Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego (EAS) dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych, w tym hipercholesterolemii. W oparciu o te wytyczne opracowano wiele tabel podających m.in., jaki wpływ ma modyfikacja poszczególnych elementów stylu życia na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi; cele leczenia niefarmakologicznego mające na celu zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych; jakie zmiany w diecie wiążą się z rzadszym występowaniem incydentów sercowo-naczyniowych. Specjalny rozdział poświęcono stanowisku ESC i EAS odnośnie suplementów i żywności funkcjonalnej wspomagających leczenie dyslipidemii. Zostały omówione: fitosterole, monakolina i czerwony sfermentowany ryż, błonnik pokarmowy, białko soi, polikozanol, berberyna, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Przedstawiono także stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej. Omówiono najważniejsze zagadnienia podane w wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) dotyczących kardiologii sportowej i ćwiczeń fizycznych u osób z chorobami układu krążenia. Przedstawiono specjalne uwagi ESC dotyczące ćwiczeń dla osób z otyłością, nadciśnieniem tętniczym, dyslipidemią lub cukrzycą i dla osób starszych. Dużą wartością jest przedstawienie w formie graficznej opracowanego specjalnie na potrzeby tej publikacji „Talerza diety w hipercholesterolemii” i jego omówienie. Podobnie, jak w poprzednim wydaniu książki: omówiono szczegółowo zasady diety w hipercholesterolemii podano produkty korzystne i niekorzystne w tej diecie zaproponowano całodzienne jadłospisy na 14 dni dla diety 1600 kcal i podano zawartość w nich wielu składników odżywczych Zamieszczono przepisy kulinarne z wyliczoną wartością kcal i odżywczą oraz czasem przygotowania. Całość opatrzono kolorowymi zdjęciami potraw.
Okładka książki 100 przepisów dla diabetyków

46,00 zł 29,01 zł


Książka zawiera przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych produktów o niskim, średnim i wysokim IG; tabelę zawartości WW w wybranych produktach; talerz całodziennej diety diabetyka z objaśnieniami oraz 100 przepisów, m.in. potrawy z ryb i mięsa, zupy, sałatki, desery. Każdy przepis zawiera wyliczoną wartość kaloryczną i odżywczą oraz wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. W publikacji zamieszczono kilkadziesiąt zdjęć potraw i produktów. Recenzentami „100 przepisów dla diabetyków” są wybitni specjaliści: Prof. dr hab. n. med. Leszek Czupryniak i Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz.
Okładka książki Poradnik żywieniowy Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów

30,00 zł 18,92 zł


Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego” cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie „dobrego” cholesterolu HDL w surowicy krwi. Nie powoduje dolegliwości, a wykryć je można wykonując w laboratorium lipidogram. Wykrycie, a następnie leczenie (również dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest bardzo ważne, ponieważ hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Zastosowanie odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną rolę nie tylko u chorych, którzy już mają podwyższone stężenie triglicerydów, ale także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób: • z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością, • z zaburzeniami metabolicznymi, • z cukrzycą, zwłaszcza typu 2, • z niedoczynnością tarczycy, • z chorobą nerek, • przyjmujących pewne leki, m.in. niektóre leki na nadciśnienie tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.
Okładka książki Dieta w cukrzycy typu 2

15,00 zł 12,57 zł


W poradniku przedstawiono dietę zalecaną w cukrzycy typu 2 uwzględniającą jednocześnie profilaktykę miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.Zaproponowane jadłospisy pokazują, jak komponować posiłki, aby obniżyć ich indeks glikemiczny, jakiego dokonywać wyboru produktów i technik kulinarnych w celu obniżenia IG, jakie produkty wykorzystywać, aby dieta zawierała mało nasyconych kwasów tłuszczowych,a dużo antyoksydantów i błonnika. Podpowiadają, jak urozmaicać posiłki, jak zwiększyć spożycie warzyw, również strączkowych oraz ryb (zwłaszcza tłustych morskich), jak wkomponować do potraw fermentowane napoje mleczne, czyli jogurt, kefir i maślankę, a także włączyć orzechy i nasiona oraz zioła i przyprawy (zamiast soli), Jadłospisy te są przykładem, jak sprawić, aby dieta w cukrzycy, również ta o obniżonej kaloryczności, była smaczna i atrakcyjna.Jeśli masz nadwagę, zwiększ aktywność fizyczną i zastosuj dietę o obniżonej kaloryczności. Lekarz doradzi Ci, która z zaproponowanych diet jest dla Ciebie wskazana.
Okładka książki Zaburzenia lipidowe. Porady lekarzy i dietetyków

59,00 zł 49,53 zł


Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna. Właściwe odżywianie i zdrowy tryb życia mogą jednak nawet w takich przypadkach zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów.
Okładka książki Dieta DASH w zastosowaniu

39,00 zł 26,30 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

W książce opisano szczegółowo, na czym polega stosowanie tej diety, jakie produkty, w jakich ilościach oraz proporcjach należy w niej uwzględniać. Przedstawiono szereg badań naukowych, które wykazały jej korzystny wpływ na zdrowie, a zwłaszcza na wartości ciśnienia tętniczego krwi, jak również przydatność tej diety, między innymi, w obniżaniu stężenia cholesterolu, w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. W książce zaproponowano 64 przepisy kulinarne zgodne z założeniami diety DASH. Dla każdego przepisu wyliczono zawartość kalorii i składników ważnych w diecie DASH, w tym wapnia, potasu, magnezu, błonnika i soli/sodu. Dieta DASH oparta jest na wynikach wieloletnich badań naukowych i rekomendowana przez ekspertów międzynarodowych towarzystw naukowych.
Okładka książki Dieta DASH

49,00 zł 26,95 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Każdy z nas marzy o diecie smacznej, łatwej i szybkiej w przygotowaniu, opartej na łatwo dostępnych produktach, uwzględniającej nieskomplikowane przepisy kulinarne, i co najważniejsze, która szybko daje korzystne efekty zdrowotne. Taka właśnie jest dieta DASH, którą można nazwać dietą naszych marzeń. Książka ta powstała, aby pomóc w spełnieniu tych marzeń.W książce opisano szczegółowo, na czym polega stosowanie tej diety, jakie produkty, w jakich ilościach oraz proporcjach należy w niej uwzględniać. Przedstawiono szereg badań naukowych, które wykazały jej korzystny wpływ na zdrowie, a zwłaszcza na wartości ciśnienia tętniczego krwi, jak również przydatność tej diety, między innymi, w obniżaniu stężenia cholesterolu, w profi laktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych.W książce zaproponowano 64 przepisy kulinarne zgodne z założeniami diety DASH. Dla każdego przepisu wyliczono zawartość kalorii i składników ważnych w diecie DASH, w tym wapnia, potasu, magnezu, błonnika i soli/sodu.
Okładka książki Praktyczny poradnik żywieniowy wydanie 3

59,00 zł 37,11 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Praktyczny Poradnik Żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy Typu 2 oraz chorób sercowo naczyniowych. Wydanie trzecie - zaktualizowane i rozszerzone! Książka skierowana jest do osób z nadwagą, otyłych, z nadciśnieniem tętniczym, zwiększonym stężeniem cholesterolu we krwi oraz zagrożonych i chorych na cukrzycę typu 2. Uwzględnia najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia. Książka może być pomocna w pracy lekarzy, pielęgniarek, dietetyków - jako materiał edukacyjny, jak pacjent w praktyce ma realizować dietę niskokaloryczną, o niskim indeksie glikemicznym, z ograniczeniem węglowodanów, nasyconych kwasów tłuszczowych (<7% energii) i cholesterolu (<200 mg/dzień). Autorem książki jest mgr Aleksandra Cichocka – dietetyk, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Prowadzi wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków, studentów i pielęgniarek.Popularyzuje wiedzę, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety.
Okładka książki Poradnik Żywieniowy dla osób z cukrzycą typu 2

34,00 zł 21,43 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Poradnik Żywieniowy dla osób chorych na cukrzycę typu 2 - wersja mini (B6) Praktycznego Poradnika Żywieniowego autorstwa Aleksandry Cichockiej. Wydanie kolorowe na papierze kredowym. Jak połączyć zdrowe żywienie ze sztukę kulinarną? Kolejne, bogato ilustrowane wydanie poradnika Aleksandry Cichockiej daje właśnie odpowiedź na to pytanie. To książka dla chorych na cukrzycę typu 2 i tych, którzy chcą się odżywiać świadomie i zdrowo, nie rezygnując ze smacznego jedzenia. Jadłospisy na 7 dni, 33 ciekawych przepisów - ułatwią planowanie i przygotowanie posiłków nie tylko dla osób, które mają cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe i powinny schudnąć, ale i dla, które chcą uniknąć problemów ze zdrowiem. Modyfikacja żywienia jest bowiem podstawą profilaktyki tych chorób i otyłości. Przy wszystkich przepisach znajdują się informacje o ich wartościach odżywczych i kaloryczności. Autorka wykorzystała w publikacji najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia, przekładając teoretyczne zalecenia na ich praktyczne zastosowanie w codziennym żywieniu. Szczególną uwagę warto zwrócić na obszerne tabele z wymiennikami węglowodanowymi i proste wskazówki, w jaki sposób można łatwo je obliczyć. Przygotowywanie posiłków z pomocą tej książki to najlepszy przepis na zdrowe odżywianie.
Okładka książki Dieta w hipercholesterolemii

37,00 zł 24,95 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Książka mgr Aleksandry Cichockiej p.t. Dieta w hipercholesterolemii jest bardzo ważną i oczekiwaną pozycją na naszym rynku wydawniczym.Do Polski zbliża się niebezpiecznie epidemia otyłości oraz zespołu metabolicznego i związane z nimi poważne zaburzenia metabolizmu lipidowegoprzede wszystkim hipercholesterolemia, których następstwem jest rozwój miażdżycy i jej klinicznych powikłań w postaci ostrych zespołów wieńcowych.Prawidłowa dieta jest podstawą nie tylko postępowania profilaktycznego, ale także istotnym komponentem skutecznego leczenia.Wielu pacjentów jest bowiem błędnie przekonanych, że farmakoterapia w pełni redukuje metaboliczne ryzyko sercowo-naczyniowe.
Okładka książki Dieta wspomagająca leczenie łuszczycy

9,90 zł 6,93 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Pierwsze informacje o łuszczycy pochodzą sprzed dwóch tysięcy lat, widac zatem, że już wówczas ludzie na nią chorowali. Obecnie w Polsce łuszczycę ma prawie milion osób. To przewlekła, niezakaźna, ogólnoustrojowa choroba zapalna dotycząca najczęsciej skóry i mająca wiele postaci.  W przypadku osób z tym schorzeniem bardzo ważne jest unikanie czynników nasilających procesy zapalne o jak najszersze wykorzystywanie czynników, które je zmniejszają. W poradniku opisano zalecenia dietetyczne, które pomagają zmniejszyć nasilenie procesów zapalnych w organiźmie osób z łuszczycą, zmniejszyć tzw. stres oksydacyjny wywoływany przez wolne rodniki, zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz osiągnąć i/lub utrzymać prawidłową masę ciała. 
Okładka książki Żywienie kobiet w ciąży w.2011 PZWL

39,00 zł 32,74 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Lekarze i dietetycy są zgodni co do tego, że brak dostatecznej liczby korzystnych składników w diecie zagraża zdrowiu nie tylko kobiety ciężarnej, lecz także oczekiwanego przez nią dziecka. Jakie to składniki? Gdzie je można znaleźć? W jakich ilościach spożywać? Czy posiłki o różnorodnych smakach, upajające mocą zapachów i mieniące się bogactwem kolorów, zapewnią zdrowie przyszłej matce i jej nie narodzonemu dziecku? A może powinna ona jeszcze sięgnąć po suplementy? Jeśli tak, to kiedy? Przed ciążą, czy w czasie ciąży? A co z tyciem? Nie bać się nadwagi, czy też cały czas się pilnować? Odpowiedzi na te i inne pytania można znaleźć w tym poradniku. Przygotowali go specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Poruszone problemy zainteresują zarówno kobiety ciężarne, jak i opiekujących się nimi lekarzy.
Okładka książki Dieta śródziemnomorska w profilaktyce kardiologicznej

22,20 zł 17,97 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Dieta śródziemnomorska jest tradycyjnym sposobem żywienia ludzi żyjących w basenie Morza Śródziemnego. Cechują ją szczególne właściwości zdrowotne, które powodują, że choroby układu sercowo - naczyniowego powstające na tle miażdżycy są w krajach Europy Południowej znacznie rzadsze niż na północy. Zasady żywienia opisane w tej książce i przykładowe przepisy na przygotowanie całodziennych posiłków zostały opracowane z uwzględnieniem ewentualnych potrzeb racjonalnego odchudzania, w celu obniżenia stężenia triglicerydów i podniesienia stężenia dobrego cholesterolu w surowicy. Mamy nadzieję, że ta książka przysłuży się upowszechnieniu profilaktyki kardiologicznej w Polsce. Autorzy
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj