Chia - Nasiona Szałwii Hiszpańskiej 500 g
Nasiona Chia stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6 w idealnych proporcjach. Są źródłem witamin E, B1, B3, przeciwutleniaczy i minerałów.
Składniki
Nasiona Szałwii Hiszpańskiej 100% (Salvia hispanica L)
Stosowanie
Jedną porcję nasion chia (2 łyżeczki) wsypać do szklanki i zalać letnią wodą (nie używać gorącej wody) - wymieszać. Odczekać ok. 5-7 minut - nasiona spęcznieją i pokryją się śluzem. Ponownie wymieszać i wypić. Po każdym spożyciu nasion chia dla lepszego efektu powinno się jeszcze wypić szklankę wody. Stosować 2 razy dziennie 15-30 minut przed posiłkiem. Zaleca się spożywać 12 gramów dziennie nasion chia tj.: 2 łyżeczki dwa razy dziennie.
Więcej informacji
Chia to nasiona owoców szałwii hiszpańskiej rosnącej w Meksyku i Gwatemali, których cenne właściwości i wartości odżywcze były znane już Aztekom. Nasiona chia mają więcej kwasów omega 3 niż łosoś, więcej żelaza niż szpinak, a nawet więcej wapnia niż mleko. Zawierają dużo pełnowartościowego i łatwo wchłanialnego białka, błonnika (regulującego pracę układu pokarmowego) oraz przeciwutleniaczy (neutralizujących wolne rodniki), a dodatkowo makro- i mikroelementy (wspomagające funkcjonowanie całego organizmu). W kontakcie z wodą z nasion wydziela się śluz, który ma korzystny wpływ na podrażnione jelita, regenerując je i ułatwiając wydalanie. Dodatkowo nasiona pęcznieją, co na dłużej gwarantuje uczucie sytości i sprzyja odchudzaniu. Nasiona można zalać wodą lub dodać do mleka, jogurtu, owsianki, a nawet sałatek czy zup. Nie zmieniają smaku potrawy.
Kraj pochodzenia
Meksyk