KATEGORIE [rozwiń]

Bożena Żak-Cyran

Okładka książki Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą

32,90 zł 18,09 zł


Przyszłe mamy i kobiety karmiące znajdą w książce sposoby prawidłowego odżywania i dbania o siebie, które zapewnią ich dzieciom siłę i odporność na choroby cywilizacyjne. Autorka podkreśla zalety karmienia dziecka mlekiem matki i opisuje naturalne pokarmy przygotowywane w domu. Książka zawiera przepisy na mleczka zbożowe, kleiki i zupki wzmacniające delikatny układ pokarmowy dziecka do 3. roku życia. Autorka przedstawia również temat alergii i uczuleń pokarmowych u najmłodszych i prawidłowego żywienia dzieci w oparciu o zasady wegetarianizmu. Rodzice, którzy sięgną po tę książkę, dowiedzą się, jak kształtować u dzieci zdrowe nawyki żywieniowe, tak aby zbudować silny fundament zdrowia na całe ich życie. Książka zawiera wiele cennych rad dla mam, które chcą świadomie, korzystając z naturalnych, nie przetworzonych przemysłowo produktów spożywczych, zadbać o dobry stan zdrowia swoich dzieci. Chciałabym szczególnie polecić ją przyszłym matkom, zarówno tym w pełni zdrowym, jak i tym, które wg zaleceń lekarza powinny poprawić stan odżywienia swojego organizmu. Zalecenia, które tutaj znajdą, pozwolą im jak najlepiej przygotować się do poczęcia i laktacji. dr n. chem. Urszula Pytasz dietetyk z Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki Troska o dziecko powinna się rozpocząć już w momencie jego poczęcia. Niezwykle ważna jest dbałość o prawidłową dietę przyszłej matki. Zdrowe żywienie kobiety ciężarnej, matki karmiącej, a potem noworodka, niemowlęcia i małego dziecka niewątpliwie przyczyniają się do zachowania dobrego stanu zdrowia dziecka także w kolejnych latach jego życia. Książka Bożeny Żak-Cyran to rzetelne źródło wiedzy, które w jasny sposób przedstawia kluczowe elementy zdrowego, naturalnego żywienia matek i ich dzieci. Iwona Gajos lekarz pediatra
Okładka książki Bądź twórcą swojego zdrowia

34,90 zł 22,14 zł


Przejmij kontrolę nad własnym zdrowiem! Pomóż swojemu organizmowi pozbyć się toksyn, obciążeń i blokad emocjonalnych i odzyskaj równowagę w organizmie. Aby umożliwić organizmowi funkcjonowanie w pełni jego możliwości, konieczne są zmiany! Książka zawiera propozycje ćwiczeń oraz krótkie przepisy, które pomogą zachować energię życia i dobre samopoczucie. Z książki dowiesz się między innymi, jak: • oczyścić jelita • poprawić funkcjonowanie wątroby • wyostrzyć pamięć i usprawnić mózg • odżywiać się zgodnie z biorytmem • dobrać ćwiczenia i medytacje dla siebie
Okładka książki Kuchnia zdrowia i młodości

14,90 zł 8,19 zł


Witaj, drogi Czytelniku! Napisałam tę książkę, aby zachęcić Cię do pełnowartościowego odżywiania się, opartego na naturalnych produktach. Mam na myśli dietę, dzięki której możesz w prosty i bardzo naturalny sposób zapobiegać chorobom, ale też przywracać równowagę w wypadku niedomagań organizmu. Ja zawdzięczam jej zdrowie, które odzyskałam po chorobie nowotworowej. Moja propozycja nie jest jedną z „cudownych" diet do stosowania okresowo, ale sposobem odżywiania na całe życie. Stosowanie się do zaleceń zawartych w tej niewielkiej książce to przepis na poprawę zdrowia i samopoczucia".- Bożena Żak-Cyran
Okładka książki Odnowa na talerzu

44,90 zł 24,69 zł


Nowe rozszerzone i uaktualnione wydanie bestsellerowej Odnowy na talerzu. Książka jest owocem osobistych doświadczeń autorki, która odzyskała zdrowie dzięki specjalistycznym źródłom wiedzy i codziennej praktyce w kuchni. Odnowa na talerzu została wzbogacona o kilkanaście nowych przepisów oraz nowe treści. Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko wystąpienie wielu chorób, gwarantuje dobrą kondycję i zapewnia sprawność umysłu do późnych lat życia. Bożena Żak-Cyran – dietetyczka i dietoterapeutka od ponad 30 lat zajmująca się zdrowym odżywianiem. Autorka wielu książek.
Okładka książki Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem

29,90 zł 16,44 zł


Wspomaganie pracy układu odpornościowego za pomocą właściwego sposobu odżywiania ułatwi utrzymanie dobrego stanu zdrowia lub, w razie potrzeby, pomoże zwalczyć chorobę. Medycyna jedynie wspiera proces leczenia sterowany przez układ immunologiczny naszego organizmu. To więc my sami mamy największy wpływ na naszą odporność, prowadząc odpowiedni styl życia i odżywiając się właściwie. Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu naturalnego odżywiania wzmacniającego odporność opartego na zasadach makrobiotyki i medycyny chińskiej, zweryfikowanej i zmodyfikowanej na potrzeby naszych czasów (według badań naukowych). W książce znajdziesz informacje o: ? Funkcjonowaniu układu odpornościowego ? Objawach osłabienia odporności ? Wzmacnianiu czynności obronnych organizmu ? Skoncentrowanych, naturalnych źródłach minerałów i witamin ? Niedoborach pokarmowych i sposobach ich identyfikacji ? Przygotowaniu prostych i odżywczych posiłków wzmacniających odporność (ponad 130 przepisów).Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem Spis treści:   WSTĘP I. W HARMONII Z WSZECHŚWIATEM 1. Homeostaza - nieoceniony dar natury 2. Wpływ psychiki na fizjologię 3. Integracja czterech sfer naszego życia 4. Sztuka prostego życia 5. Myślenie pytaniami II. UKŁAD ODPORNOŚCIOWY WALCZY O TWOJE ZDROWIE 1. Jak funkcjonuje układ odpornościowy? 2. Objawy osłabienia odporności i anergia 3. W jaki sposób nieprawidłowe odżywianie osłabia nasz układ odpornościowy? 4. Jak wzmacniać czynności obronne organizmu? 5. Psychika a układ odpornościowy 6. Dieta rotacyjna 7. Układ odpornościowy leczy się sam III. CO NAS ODŻYWIA 1. Biofotony w żywych organizmach 2. Żywność, w której jest najwięcej światła 3. Pokarm jako przekaz 4. Przepisy na potrawy obfitujące w biofotony IV. MAGIA PRZEMIANY POŻYWIENIA W ŻYCIODAJNĄ ENERGIĘ 1. Żywność do szybkiego spożycia pozbawia nas energii 2. Zeń w kuchni - sztuka gotowania dawniej i dziś 3. Wpływ koncentracji na energię pożywienia V. CZY ZDROWE ODŻYWIANIE JEST AŻ TAK PRACOCHŁONNE? 1. To, jak postrzegamy pracę w kuchni, wynosimy z domu rodzinnego 2. Zdrowe odżywianie to kwestia naszych priorytetów, a nie czasu 3. Wprawę w kuchni uzyskuje się dzięki codziennej praktyce 4. Odkryj swoje potrzeby odnośnie do odżywiania 5. Jak ułatwić sobie codzienne przygotowywanie posiłków? VI. JAK ZASPOKAJAĆ POTRZEBY ORGANIZMU I WZMACNIAĆ JEGO ODPORNOŚĆ W PROSTY SPOSÓB? 1. Od czego zależą nasze potrzeby żywieniowe? 2. Czy nasze pożywienie należy uzupełniać suplementami? 3. Skoncentrowane, naturalne źródła minerałów i witamin 4. Odżywianie organizmu 5. Niedobory pokarmowe 6. Identyfikacja niedoborów żywieniowych VII. TWOJE POSIŁKI MOGĄ BYĆ PROSTE I ZARAZEM ODŻYWCZE 1. Zacznij dzień pożywnym śniadaniem 2. Drugie śniadanie (zamiast kawy] doda Ci energii 3. Lekki obiad zapewni dobre samopoczucie 4. Kolacja a dobry sen VIII. POZNAJ CENNE WŁAŚCIWOŚCI MNIEJ ZNANYCH PRODUKTÓW ROŚLINNYCH 1. Tempeh - wysokoodżywczy produkt białkowy, jako baza do przyrządzania szybkich posiłków 2. Wykorzystaj cenne właściwości oleju kokosowego 3. Słodycz stewii w napojach, deserach i innych posiłkach 4. Owoce goji - „czerwone diamenty", bogate źródło biopierwiastków - jako dodatek do potraw 5. Chroniące życie salwestrole w warzywach i owocach 6. Trawy zielonych zbóż (pszenicy, jęczmienia i owsa) -to wspaniały lek natury IX. JAK USPRAWNIĆ PRACĘ W KUCHNI X. PRZEPISY l. Zupy 2. Potrawy ze zbóż 3. Potrawy z warzyw 4. Potrawy o dużej zawartości białka 5. Sosy 6. Desery i wypieki 7. Napoje 8. Dodatki BIBLIOGRAFIA PRZEPISY-SPIS POTRAW
Okładka książki Alchemia pożywienia - Żak-Cyran Bożena

34,90 zł 19,19 zł


Bożena Żak-Cyran - dietetyczka i dietoterapeutka zajmująca się zdrowym odżywianiem od ponad 20 lat. Autorka pięciu książek wydanych nakładem Wydawnictwa Galaktyka: Odnowa na talerzu, Kuchnia zdrowia i młodości, Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Energia zdrowia i pożywienia oraz Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą. Bożena Żak-Cyran organizuje cyklicznie kursy „Gotujmy dla zdrowia", „Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą" oraz „Jak zwyciężyć raka" - z wykorzystaniem metody z zakresu psychoonkologii Carla Simontona. W swojej pracy opiera się m.in. na zasadach makrobiotyki i chińskim modelu pięciu przemian, a także na osobistym doświadczeniu powrotu do zdrowia po przebytej chorobie nowotworowej. Alchemia pożywienia to obszerne źródło wiedzy na temat leczniczych właściwości pożywienia. Dokładny przegląd poszczególnych grup (zboża, warzywa, strączkowe, owoce, orzechy, nasiona oraz produkty pochodzenia zwierzęcego) ma ułatwić czytelnikowi wybór produktów, których potrzebuje do wzmocnienia swojego organizmu zgodnie z indywidualnymi potrzebami. Autorka Bożena Żak-Cyran zachęca do spożywania świeżego, naturalnego pożywienia przygotowywanego tak, aby jak najpełniej wykorzystać zawarte w nim cenne składniki. Zwraca również uwagę na to, że nowa dietetyka nie klasyfikuje produktów według zawartości składników pokarmowych, ale według ich witalności. Jej zdaniem pokarm przetworzony przemysłowo to posiłek martwy. Natomiast żywy biologicznie pokarm zapewnia człowiekowi energię. Wszyscy powinniśmy mieć to na uwadze, dokonując codziennych wyborów żywieniowych. Pieczenie chleba na zakwasie to wyższa sztuka. Warto ją zgłębić ze względu na walory zdrowotne takiego wypieku. Spożywany powszechnie chleb, wypiekany z dodatkiem drożdży, często powoduje wzdęcia, niestrawność oraz przyczynia się do zaburzenia flory bakteryjnej jelit i wzrostu drożdżaków Candida. Proces fermentacji z udziałem zaczynu chlebowego prowadzi do całkowitej neutralizacji kwasu fitynowego zawartego w zbożach, rozwija frakcje błonnika i czyni go lżej strawnym, a bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w chlebie na zakwasie wspomagają tworzenie się prawidłowej flory bakteryjnej jelit u człowieka. Do książki załączona jest płyta DVD z instruktażem domowego wypieku chleba Kup zestaw książek Bożeny Żak-Cyran. Razem taniej! Zestaw pierwszy: Odnowa na talerzu, Alchemia pożywienia, Jedz i żyj zdrowo zgodnie z porami roku Zestaw drugi: Odnowa na talerzu, Alchemia pożywienia, Energia życia energia pożywienia  
Okładka książki Energia życia Energia Pożywienia

34,90 zł 19,39 zł


Poznanie nowych źródeł energii dla naszego organizmu, zrozumienie jej przepływów, pomoże nam nabrać sił i chęci do działania, a także zrozumieć, że - jak powiedział Stuart Wilde - "Życie nie powinno być walką, lecz łagodnym przechodzeniem od jednego punktu do drugiego, bardzo przypominającym spacer doliną w słoneczny dzień".
Okładka książki Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą

32,90 zł 18,34 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

W pierwszych latach życia człowieka, kształtują się podstawy jego dobrego stanu zdrowia. Niezwykle ważny okazuje się nie tylko wpływ pierwszych miesięcy życia, ale także dieta matki podczas ciąży, a nawet sposób odżywiania się obojga rodziców jeszcze przed poczęciem dziecka. Książka stanowi wspaniały przewodnik po zdrowym, zgodnym z naturą żywieniu najmłodszych dzieci. Książka autorstwa Bożeny Żak-Cyran podaje proste, skuteczne i, co ważne - przyjemne metody wprowadzania tej wiedzy w życie, prowadząc czytelnika od okresu planowania ciąży, poprzez jej trwanie, wczesne dni niemowlęctwa, aż do wieku przedszkolnego. Autorka prezentuje przepisy kulinarne na zdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania w domu potrawy, omawiając przy tym tak ważne tematy, jak m.in. sposoby wzmacniania laktacji, prawidłowy przebieg karmienia piersią, przyczyny kolki u niemowląt, wprowadzanie nowych pokarmów, czy nietolerancje i alergie pokarmowe. Książka zawiera wiele cennych rad dla mam, które chcą świadomie, korzystając z naturalnych, nie przetworzonych przemysłowo produktów spożywczych, zadbać o dobry stan zdrowia swoich dzieci. Chciałabym szczególnie polecić ją przyszłym matkom, zarówno tym w pełni zdrowym, jak i tym, które wg zaleceń lekarza powinny poprawić stan odżywienia swojego organizmu. Zalecenia, które tutaj znajdą, pozwolą im jak najlepiej przygotować się do poczęcia i laktacji. dr n. chem. Urszula Pytasz dietetyk z Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki
Okładka książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku

39,90 zł 21,94 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

BOŻENA CYRAN - dietoterapeutka, autorka książek pt. "Odnowa na talerzu" i "Kuchnia zdrowia i młodości", w swojej nowej książce zaleca, aby odżywiać się odpowiednio do warunków panujących w przyrodzie, czyli zgodnie z porami roku. Opierając się na zasadzie Pięciu Przemian z tradycyjnej medycyny chińskiej oraz na na makrobiotyce, podaje wskazówki jak żyć, aby zachować zdrowie i wewnętrzną harmonię.
Okładka książki Odnowa na talerzu

29,90 zł 16,67 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Autorka wskazuje, jak łączyć potrawy ze zbóż z potrawami z roślin strączkowych, warzyw i nasion, tak by uzyskać źródło pełnowartościowego i lekkostrawnego białka roślinnego, zawierającego niezbędne dla organizmu minerały, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Taki sposób żywienia zmniejsza ryzyko chorób, gwarantuje dobrą kondycję i zapewnia sprawność umysłu do późnych lat życia.
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj