Dobre Książki

Kulinaria

Polska kuchnia regionalna

24,99 zł 21,86 zł


Czy próbowaliście kiedyś zrazów po warszawsku, śledzia po kaszubsku czy warmińskich pierożków zwanych dzyndzałkami?Dzięki tej książce nie tylko poznacie bogactwo kulinarne różnych regionów Polski oraz Kresów, ale również samodzielnie przyrządzicie te oryginalne potrawy. Kuchnia regionalna oparta jest na prostych składnikach, dostępnych na miejscu, u lokalnych dostawców.Jest to także kuchnia zgodna z rytmem pór roku, w pełni wykorzystująca smakowe i zdrowotne walory produktów sezonowych zwłaszcza takich, z których Polska naprawdę może być dumna, jak jabłka czy śliwki.
A Burger To Believe In

93,45 zł 71,02 zł


A deep-dive into the art and philosophy of making the perfect hamburger, with recipes for game-changing burgers and all the accoutrements. Chris Kronner has dedicated his creative energy, professional skills, and a lifetime of burger experiences to understanding America's favorite sandwich. In his debut cookbook, this trusted chef reveals the secrets behind his art and obsession, and teaches you how to create all of the elements of a perfect burger at home. Including tips for sourcing and grinding high-quality meat, musings on what makes a good bun, creative ideas for toppings (spoiler alert: there are more bad ideas out there than good, and restraint is the name of the game), and more than forty burger accompaniments and alternatives--from superior onion rings to seasonal salads to Filet-O-Fish-inspired Crab Burgers--this book is not only a burger bible, but also a meditation on creating perfection in simplicity.
Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego!

59,90 zł 44,02 zł


W kuchni stawiam na sezonowość, świeżość i jakość. Każda pora roku smakuje dla mnie inaczej i czerpię z niej wszystko co najlepsze. Moje najsmaczniejsze przepisy zamieszczam tej książce.
MasterChef Junior. Trzecia polska edycja programu

44,90 zł 33,00 zł


Uczestnicy Master Chef Junior znowu zaskakują – pasją, energią, dojrzałością i smacznymi przepisami. Czasami trudno uwierzyć, że mają tak niewiele lat. Kuchennymi sprzętami posługują się równie sprawnie jak konsolą do gier lub piłką. Pod czujnym okiem fachowców, przygotowują w programie potrawy, których nie powstydziliby się profesjonalni kucharze. Poznaj uczestników MasterChef Junior i spróbuj ich ulubionych potraw. Możesz być pewien, że mali kucharze zaskoczą Cię niebanalnymi pomysłami na śniadania i desery. Zachwycisz się proponowanymi przez nich obiadami i kolacjami. Co powiesz na różowego burgera lub własnoręcznie przygotowane praliny? Czy Twojej rodzinie przypadnie do gustu kaczka z puree z baratów i sosem żurawinowym? A może przygotujesz szarlotkę „Pychotkę” na niedzielny deser? Koniecznie wypróbuj przepisy bohaterów 3. polskiej edycji programu MasterChef Junior. I zostań bohaterem swojej kuchni!
Veganbanda

42,00 zł 30,87 zł


Wegańskie gofry, koktajl Shreka, trójkolorowy humus, torcik bounty, mrożona kawa bananowa – na co macie ochotę? Oto książka pełna pomysłów na atrakcyjne roślinne dania oparte na warzywach, owocach, zbożach, kaszach, orzechach i pestkach. Są tu pyszne i kolorowe śniadania, przegryzki do pracy i szkoły, obiady, kolacje, efektowne przysmaki na kinderparty i… bardzo zdrowe wersje niezdrowych słodyczy. Rodzice niejadków, alergików i dzieci z nietolerancją laktozy i glutenu oraz wszyscy amatorzy kuchni wegańskiej znajdą tu prawdziwą kopalnię kuchennych inspiracji. A dzięki malarskim ilustracjom Agnieszki Skopińskiej na pewno nie pogubią się w składnikach. Gotujcie z tą książką, by dołączyć do najzdrowszej bandy świata!
Zapiekanki

26,00 zł 19,11 zł


W jaki sposób szybko przygotować pyszną potrawą z niewielu składników? Z kolejną książką z serii 3 składniki / 15 minut – to proste! W środku znajdziemy przepisy na łatwe do przyrządzenia, pożywne zapiekanki, które w dodatku można zrobić z resztek jedzenia. Zapiekane ryby, mięso, makaron czy ryż smakują inaczej. Warto na nowo odkryć ziemniaczano-serową zapiekankę na winie, endywie zapiekane z szynką czy nadziewane cannelloni i przetestować oryginalne przepisy na przykład na zapiekankę ze słodkich batatów z mlekiem kokosowym, pasternak zapiekany z orzechami laskowymi czy słodkie zapiekanki z owocami. Odbiorcy - osoby, które pragną delektować się chrupiącym, zapiekanym serem i czerpać przyjemność ze smacznych dań - wszyscy, którzy w krótkim czasie chcą przygotować wartościowy posiłek. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę - zawiera przepisy na różnorodne zapiekanki - wykonanie poszczególnych dań nie zajmie więcej niż kwadrans - proponowane potrawy są łatwe do przygotowania i pożywne - zapiekane składniki smakują niezwykle dobrze - książka ma przystępną formę i opatrzona jest pięknymi fotografiami gotowych potraw.
Grill przez cały rok

34,89 zł 26,17 zł


Magda Grzegorczyk w swojej najnowszej książce proponuje swój zdrowy i szybki sposób na grillowanie, udowadniając, że wcale nie trzeba do tego letnich wieczorów, brykietu i podpałki. Wystarczy zaopatrzyć się w grill elektryczny lub patelnię grillową i już można cieszyć się tą metodą przyrządzania potraw niezależnie od pory roku. Znajdziesz tu przepisy na smakowite mięsa, ryby oraz warzywa z grilla, doskonałe marynaty i sosy, a także pyszne sałatki oraz inne dodatki, które świetnie pasują do grillowanych dań. Z pewnością przypadną do gustu tobie i twoim najbliższym.
Smaczna kuchnia. Szybko i prosto

39,99 zł 29,39 zł


Seria książek „Smaczna Kuchnia” zawiera zbiór wspaniałych przepisów na pyszne i łatwe do przygotowania potrawy, mające swoje źródła w różnych kulturach i zakątkach świata. „Szybko i prosto” proponuje zarówno tradycyjne polskie placki, naleśniki, zapiekanki, jak i wkradające się przebojem do naszych kuchni frittaty, tortille czy quiche. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie.
Smaczna kuchnia. Kasza i ryż

39,99 zł 29,39 zł


Seria książek „Smaczna Kuchnia” zawiera zbiór wspaniałych przepisów na pyszne i łatwe do przygotowania potrawy, mające swoje źródła w różnych kulturach i zakątkach świata. „Kasza i ryż” proponuje dania na ciepło oraz w formie sałatek i deserów, uwzględniając wszelkie rodzaje tytułowych produktów. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie.
Zioła. Smaki z mojego ogrodu

9,99 zł 8,94 zł


Świeże zioła zawsze warto mieć pod ręką – to nieocenione przyprawy w kuchni, a przy tym rośliny o wielu drogocennych właściwościach. Zioła można uprawiać całorocznie – wystarczy do tego parapet okienny, doniczka z otworami, żwir oraz pulchna i żyzna ziemia. Zioła mogą być kluczowym składnikiem koktajli, past, zup, placków i sałatek, ale też nadawać głębię smaku daniom głównym i deserom. W niniejszym poradniku proponujemy ziołowe przepisy na śniadania, przystawki, obiady, kolacje i desery. Zapraszamy zatem do uprawy i gotowania, ale najpierw – do lektury. Proponujemy solidną garść wiedzy i ponad 20 przepisów na każdą porę dnia. Z nami naprawdę warto poznać smak własnego ogrodu!
Smoothie z superproduktów.

36,00 zł 26,46 zł


Smoothie z superproduktów – oto nowe koktajle pełne mocy i energii. Wystarczy zmiksować nasiona chia, jagody goi i inne produkty oraz dodać pełne słońca owoce i świeże chrupiące warzywa, aby otrzymać fantastyczną kombinację składników odżywczych! Dzięki nim będziecie się cieszyć odpornością, dobrą formą i mnóstwem energii. A więc bez wymówek. Jeszcze nigdy dotąd nie było tak łatwo i zdrowo! Odbiorcy - osoby, które pragną poprawić kondycję fizyczną, zwiększyć odporność i mieć więcej energii - wszyscy, którzy chcą wprowadzić do swojego menu smaczne i zdrowe koktajle - świadomi konsumenci, którzy cenią i chętnie sięgają po superprodukty Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę - zawiera wszelkie informacje dotyczące smoothie z superproduktów - opisane w książce superprodukty stanowią wybór niezwykle wartościowych roślin i produktów roślinnych - poradnik umożliwia przyswojenie wiedzy o leczniczych właściwościach pokarmu - podane przepisy są proste do wykonania - smoothie pozwalają zgubić zbędne kilogramy i wzmocnić organizm - koktajle przygotowane z superproduktów mogą zostać podane zamiast innych posiłków - tak przygotowane koktajle są pełne substancji odżywczych i witalnych - zaproponowane napoje są pełne mocy, dostarczają energii i można nimi zastąpić również kawę - mogą też działać profilaktycznie oraz wspomagać leczenie chorób
Włochy Smak i piękno

29,99 zł 22,04 zł


Włochy to nie tylko zapierające dech w piersiach zabytki Rzymu, wspaniały wenecki karnawał i toskańskie krajobrazy, ale i regionalne smakołyki. Oto przewodnik po słonecznej Italii – znajdziecie w nim nie tylko przydatne wskazówki turystyczne i opisy najciekawszych miejsc, lecz także przepisy na potrawy charakterystyczne dla tamtejszej kuchni, takie jak lasagne, risotto czy tiramisu.
Francja Smak i piekno

29,99 zł 22,04 zł


Francja to nie tylko zamki nad Loarą, cuda Paryża, brzegi Bretanii, wzgórza Prowansji, ale także związane z regionami przysmaki. Oto przewodnik po „słodkiej Francji” ­– znajdziecie w nim nie tylko wskazówki dotyczące najpiękniejszych miejsc, krótkie opisy ważne dla turysty, lecz także przepisy na potrawy z różnych stron kraju, np. quiche lotaryński lub wołowinę po burgundzku.
Portugalia Smak i piękno

29,99 zł 22,04 zł


To małe państwo na Półwyspie Iberyjskim, zepchnięte przez ogromną Hiszpanię na zachodni kraniec Europy, wciąż jest niezbyt dobrze znane polskim turystom. Nasz przewodnik po Portugalii odkryje przed Wami nie tylko takie zabytkowe miasta, jak Lizbona, Coimbra czy Sintra, ale także wspaniałe plaże Algarve i urokliwe winnice regionu Alentejo. Ponadto znajdziecie tu przepisy na specjały portugalskiej kuchni – np. zieloną zupę caldo verde – oraz informacje o lokalnych produktach spożywczych, ze słynnym winem porto na czele.
Hiszpania Smak i piękno

29,99 zł 22,04 zł


Piękno Hiszpanii to nie tylko zachwycająca architektura Barcelony, tysiące kilometrów wspaniałych plaż i słoneczny Madryt, ale i regionalne przysmaki. Przedstawiamy przewodnik po najciekawszych zakątkach tego kraju. Znajdziecie w nim nie tylko informacje, które przydadzą się każdemu turyście, ale i przepisy na potrawy znakomitej kuchni hiszpańskiej, takie jak paella, gazpacho czy tortilla de patatas, czyli omlet z jajek i ziemniaków.
Kuchnia Roślinna

29,99 zł 22,04 zł


Czy wiesz, że jadalne są praktycznie wszystkie części roślin? „Kuchnia roślinna” to intrygujący zbiór przepisów na dania z kwiatów, liści, łodyg, strączków, korzeni i bulw, a nawet warzywnych owoców. Znajdziesz tu zarówno dobrze zadomowione w naszej tradycji kulinarnej warzywa: pomidora, ziemniaka czy kapustę, jak i mniej znane gatunki, np. jarmuż czy skorzonerę. Doceń walory kuchni opartej na roślinach z pól, łąk i ogrodów!
Zdrowo lokalnie naturalnie

29,99 zł 22,04 zł


Zdrowa kuchnia, nowoczesne pomysły na dania skomponowane z naturalnych, lokalnych produktów to propozycja dla osób żyjących w ciągłym pośpiechu, zniechęconych fast foodami i gotowymi posiłkami z wysoko przetworzonych składników. Slow food propaguje oryginalną lokalną żywność, niespotykaną w innych miejscach na świecie. Skarby naszych pól, lasów i ogrodów pozwalają przyrządzić domowy chleb, aromatyczne konfitury, ugotować pożywne zupy, a mleko czy jajka od lokalnych dostawców zagwarantują smaczne dania. Wspólne gotowanie z rodziną i przyjaciółmi daje nam chwile wytchnienia i przyjemność smakowania życia.
Chleb

49,99 zł 36,74 zł


Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako „biblia chleba”. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
Niebezpieczne sery

49,40 zł 32,11 zł


Zaskakujące uzależnienie Trudno Ci zrzucić zbędne kilogramy, ale zupełnie nie wiesz, dlaczego? Cierpisz na choroby, takie jak nadciśnienie, cukrzyca typu 2 lub artretyzm? To szokujące, ale przyczyną może być spożywanie sera i niebezpieczne uzależnienie z nim związane. Jest on pełen kalorii, hormonów, cholesterolu, tłuszczu i opiatów, które uruchamiają w mózgu te same receptory, co heroina czy morfina. Proste rozwiązanie złożonych problemów W swojej książce lekarz i autor bestsellerów New York Timesa prezentuje oparty na badaniach naukowych program, dzięki któremu można raz na zawsze uwolnić się od pokusy spożywania sera, a wraz z nim pożegnać się z nadwagą, zwiększyć poziom energii i poprawić ogólny stan zdrowia. Uwolnij się z serowej pułapki!
Jeszcze jedna bombka eksportowego...

44,90 zł 33,00 zł


Bombka, halba, sznytka – kto wie, co oznaczają te słowa? A czy ktoś dziś pamięta postać Johana Prohaski – polskiego patrioty niemieckiego pochodzenia i właściciela wielkiego browaru we Lwowie? Witold Szolginia wielokrotnie powtarzał, że było to Miasto śmiechu i uśmiechu. A inny wielki piewca tego miasta Henryk Zbierzowski pisał dosłownie – Lwów zawsze lubiał pić dużo i dobrze. A pito najchętniej piwo produkowane we lwowskich browarach. Książka Sławomira Jędrzejewskiego to historia piwa we Lwowie w latach 1840–1939. To opowieść o lwowskich browarach, ich właścicielach, o wielkich fortunach i spektakularnych bankructwach. Czytelnik znajdzie tu szczegółowe informacje o rodzajach lwowskich piw, ich jakości i smaku oraz znaczeniu na rynku ogólnopolskim. Nie zabrakło również opowieści o słynnych restauracjach, knajpkach i zwykłych spelunkach i ich specyficznej klienteli. Unikalny i obszerny materiał ilustracyjny pochodzi w większości ze zbiorów własnych autora. Butelki, etykiety, podkładki, reklamy i archiwalne zdjęcia tworzą niezwykły klimat tej książki. Źródłem informacji były lwowskie gazety, przedwojenne przewodniki, wspomnieniowe książki, pamiętniki, a nawet spisy telefoniczne i adresowe. Ta książka wzbudza tęsknotę za czasami, które już dawno odeszły. Jest też wielką zachętą, aby odwiedzić Lwów i zamówić chociaż bombkę eksportowego.

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka