Dobre Książki

Zioła a alergia pokarmowa

22,05 zł 19,29 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Alergie jako problem zdrowotny Najczęstsze alergeny pokarmowe Objawy alergii pokarmowej Zioła przyprawowe i przyprawy a alergie Działanie alergizujące ziół i przypraw
Choroba stłuszczeniowa wątroby PZWL

24,00 zł 21,00 zł


Niealkoholowa choroba stluszczeniowa wątroby (NAFLD) stała się w ostatnich latach istotnym problemem zdrowotnym. Okazało się, że dotyczy wielu milionów ludzi na świecie. Pozornie „niewinne schorzenie" może, nieleczone, prowadzić do rozwoju zmian zapalnych, włóknienia i w końcu mar-skości wątroby z powikłaniami (niewydolność i rak wątroby). Poza tym zaburzeniom metabolicznym leżącym u podłoża NAFLD towarzyszy zwiększona śmiertelność z przyczyn po-zawątrobowych, przede wszystkim z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego (zawał, udar) oraz nowotworów złośliwych. NAFLD występuje u 10-25% populacji. Spowodowana jest głównie nieprawidłowym żywieniem (dieta bogatoener-getyczna i bogatotłuszczowa) i małą aktywnością fizyczną, tzn. siedzącym trybem życia. Dlatego też częstość zachorowań u osób z nadmierną masą ciała (nadwaga, otyłość) sięga 74%. Niepokojące jest zjawisko narastania tego schorzenia u dzieci i młodzieży. Wykazano, że występuje ono u 3% dzieci (ogółem) i 53% dzieci otyłych (coraz częstsze są doniesienia o występowaniu stłuszczeniowej marskości wątroby u uczniów szkół podstawowych). Badania potwierdzają, że NAFLD jest prawdopodobnie niezależnym czynnikiem ryzyka cukrzycy i miażdżycy naczyń (choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze). Długość życia pacjentów z NAFLD jest krótsza niż w populacji ogólnej, odpowiednio do wieku i płci chorych. W zapobieganiu i leczeniu NAFLD bardzo ważne są dieta oraz aktywność fizyczna. W bardzo zaawansowanych przypadkach potrzebne jest stosowanie różnych leków. Redukcja masy ciała, aktywność fizyczna oraz dieta o zmniejszonej zawartości tłuszczu, przy zwiększonym spożyciu warzyw i owoców oraz produktów o niskim indeksie glikemicznym, mają istotne znaczenie w leczeniu choroby. W książce przedstawione zostały podstawowe czynniki i mechanizmy prowadzące do rozwoju niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby, jak również zalecenia dietetyczne i dotyczące trybu życia (zwłaszcza aktywności fizycznej), bardzo istotne zarówno w zapobieganiu jej, jak i leczeniu. Dla ułatwienia stosowania zaleceń dietetycznych opracowano także przykładowe jadłospisy. Miroslaw Jarosz Zgaga i refluks żołądkowy Spis Treści Wstęp -Miroslaw Jarosz, Wioleta Respondek Funkcje wątroby w organizmie człowieka - Mirosław Jarosz Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby - definicja - Mirosław Jarosz Częstość występowania niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby w populacji - Mirosław Jarosz, Iwona Sajór Sytuacja epidemiologiczna Przyczyny dużej częstości występowania NAFLD Nadmierna masa ciała Cukrzyca Zaburzenia lipidowe Niewłaściwa dieta Niska aktywność fizyczna Przyczyny choroby i konsekwencje - Wioleta Respondek Oporność na insulinę główną przyczyną stłuszczenia wątroby Konsekwencje niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby Objawy kliniczne i rozpoznanie niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby - Ewa Godziemba-Maliszewska Objawy kliniczne niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby (NAFLD) Badanie przedmiotowe i podmiotowe Nieprawidłowości w badaniach pomocniczych Badania laboratoryjne Badania obrazowe Ocena histologiczna punktatu wątroby (biopsja wątroby) Nowe metody diagnostyczne Rozpoznanie niealkoholowej choroby stluszczeniowej wątroby Zalecenia żywieniowe i styl życia - Mirostaw Jarosz, Wioleta Respondek Zasady żywienia w leczeniu otyłości Aktywność fizyczna Przykładowe jadłospisy -Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka Wartość energetyczna -1200 kcal/dobe Wartość energetyczna -1500 kcal/dobę Wartość energetyczna - 2000 kcal/dobę Piśmiennictwo
Żywienie osób w wieku starszym

24,15 zł 21,13 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej. Spis treści Wstęp Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym Co rozumiemy przez starzenie się organizmu? Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym Piśmiennictwo
Suplementy diety a zdrowie  PZWL

34,00 zł 28,56 zł


Suplementy diety są coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób starszych. W wielu przypadkach mogą mieć znaczenie w profilaktyce chorób. Niestety, niekiedy ich przyjmowanie jednocześnie z lekami może być niebezpieczne dla zdrowia. Wiedza na temat interakcji miedzy lekami, suplementami diety a żywnością jest w społeczeństwie bardzo mała. Autorzy wyjaśniają, na czym polega działanie suplementów, kiedy należy je stosować oraz kiedy trzeba koniecznie skonsultować się z lekarzem.Suplementy diety a zdrowieSpis treści Wprowadzenie   Co rozumiemy przez suplementy diety?   Definicja suplementów diety  Spożycie suplementów diety w Polsce i na świecie  Rodzaje suplementów diety   Podział suplementów ze względu na skład  Podział suplementów ze względu na przeznaczenie  Czy ?zwyczajowe? żywienie zawiera niezbędne makro- i mikroskładniki?   Wartość energetyczna diety  Zawartość błonnika w diecie  Zawartość składników mineralnych w diecie  Zawartość witamin w diecie  Suplementy diety a zapobieganie i leczenie otyłości Zioła, którym przypisuje się właściwości odchudzające  Inne niż ziołowe suplementy diety, którym przypisuje się właściwości wspomagające odchudzanie  Suplementy diety a zdrowie układu krążenia   Kwasy tłuszczowe n-3 (omega-3) Antyoksydanty  Homocysteina, witamina B12, B6 i kwas foliowy  Inne składniki  Podsumowanie  Suplementy diety i ich potencjalne działanie hipoglikemizujące Składniki roślinne  Witaminy i składniki mineralne  Inne suplementy  Zalecenia praktyczne  Podsumowanie  Preparaty roślinne i ich znaczenie dla wątroby   Preparaty ziołowe  Inne preparaty roślinne  Podsumowanie Suplementy diety ? ich znaczenie u osób w wieku starszym Przykłady suplementów stosowanych przez osoby w wieku starszym  Wskazówki do stosowania suplementów przez osoby w wieku starszym  Suplementy diety a intensywne ćwiczenia fizyczne Wspomaganie dozwolone  Dozwolone skuteczne środki wspomagające  Środki o niepotwierdzonej naukowo skuteczności  Efekty uboczne  Suplementy diety a okres rozrodczy i ciąża Suplementacja diety kwasem foliowym  Suplementacja diety żelazem  Suplementacja diety jodem  Suplementacja diety preparatami witaminowo-mineralnymi  Suplementy diety a zapobieganie i leczenie chorób nowotworowych Znaczenie czynników żywieniowych w zapobieganiu nowotworom złośliwym  Czy stosować suplementy w zapobieganiu nowotworom?  Które suplementy mogą mieć znaczenie w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów?  Działania niepożądane suplementów oraz interakcje suplementów diety z lekami   Jak często dochodzi do interakcji pomiędzy suplementami diety a lekami?  Interakcje pomiędzy składnikami mineralnymi zawartymi w suplementach diety a lekami  Interakcje pomiędzy witaminami zawartymi w suplementach diety a lekami  Interakcje pomiędzy aminokwasami zawartymi w niektórych suplementach diety a lekami  Interakcje pomiędzy błonnikiem zawartym w suplementach diety a lekami  Interakcje pomiędzy flawonoidami i furanokumarynami grejpfruta a lekami  Interakcje pomiędzy ziołami a lekami  Wybrane przykłady interakcji  Interakcje pomiędzy składnikami mineralnymi a lekami  Interakcje pomiędzy witaminami a lekami  Interakcje pomiędzy ziołami a lekami  Regulacje prawne dotyczące rynku suplementów dietyPiśmiennictwo 
Żywienie osób w wieku starszym. Porady PZWL

29,00 zł 24,50 zł


Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Osteoporoza PZWL

29,00 zł 24,50 zł


Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Liczbą zachorowań na osteoporozę systematycznie wzrasta. Przyczyniają się do tego niezdrowy tryb życia, przede wszystkim nieprawidłowy sposób żywienia, a także brak lub zbyt małe natężenie aktywności fizycznej oraz palenie tytoniu. Działania profilaktyczne, między innymi systematyczny wysiłek fizyczny oraz właściwa dieta, mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczególnie u osób, które przekroczyły 60. rok życia, mają jeden lub więcej czynników ryzyka. Pożywienie powinno zawierać wystarczająco dużo wapnia i witaminy D - składników niezbędnych do budowy kości. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Dużą część książki stanowią właściwie zbilansowane jadłospisy.
Nowotwory złośliwe PZWL

29,00 zł 24,50 zł


Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania Porady lekarzy i dietetyków: - przyczyny - tryb życia - żywienie - aktywność fizyczna.
Żywienie chorych ze stomią  PZWL

24,00 zł 21,00 zł


Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wytworzono chirurgicznie stomię, czyli sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha. W książce omówiono fizjologię przewodu pokarmowego, a także wpływ częściowego lub całkowitego usunięcia jelita na funkcjonowanie tego układu. Pacjenci znajdą tu cenne wskazówki dotyczące trybu życia i sposobu odżywiania. Dowiedzą się m.in., jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów sporządzać posiłki. Zamieszczone na końcu książki przykładowe jadłospisy z pewnością ułatwią chorym planowanie codziennego menu. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci i ich rodziny, jak i lekarze (chirurdzy, gastroenterolodzy i interniści) oraz dietetycy, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią. Żywienie chorych ze stomią- fragment Poradnik żywieniowy dla chorych ze stomią został napisany z myślą o osobach, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operację brzuszną, podczas której wytworzono sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha (tzw. kolostomia i ileo-stomia). Stomią, czyli odbyt brzuszny, to konieczność wynikająca z leczenia chirurgicznego, które często ratuje życie i całkowicie usuwa lub znacznie zmniejsza cierpienia chorego. Pacjenci z trudem jednak akceptują sztuczny odbyt; po operacji przeżywają duży wstrząs psychiczny, związany z przekonaniem, że stomią jest kalectwem uniemożliwiającym normalne życie. Ta błędna opinia obniża jakość życia pacjenta. Poradnik żywieniowy dla chorego ze stomią ma spełniać funkcję doradczą: udzielić odpowiedzi na wiele pytań dotyczących diety, podpowiedzieć, jak należy się odżywiać, żeby zapobiegać pojawiającym się czasami dolegliwościom, takim jak: biegunki, zaparcia, wzdęcia i bóle brzucha, nadmierne odchodzenie gazów i ich przykry zapach, głośne kruczenia i przelewania lub jak je łagodzić. Dzięki poradnikowi pacjenci dowiedzą się, jak powinno wyglądać żywienie i tryb życia sprzyjające zdrowiu i dobremu samopoczuciu oraz zapobiegające rozwojowi chorób cywilizacyjnych (nowotwory, choroby układu krążenia, otyłość). W przeważającej większości przypadków chorzy z wyłonioną stomią nie wymagają specjalnej diety i bardzo dużych ograniczeń w jadłospisie. Pewne modyfikacje żywieniowe mogą być pomocne dla osób, u których występują różnorodne objawy kliniczne. Zalecenia dietetyczne zostały szczegółowo omówione, lecz należy podkreślić, że nie są to specjalne wskazówki - są one prawie takie same jak dla osób z różnymi zaburzeniami w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. W poradniku zamieszczono tabele dotyczące zalecanych diet; przedstawiono w nich zawartości określonych składników (tłuszczu, błonnika, cholesterolu, białka, węglowodanów) w poszczególnych produktach spożywczych. Tabele te są pomocne w realizacji zaleceń żywieniowych, w profilaktyce i zwalczaniu przykrych objawów oraz prowadzeniu zdrowego trybu życia i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Reasumując, dieta u większości chorych ze stomią może być podobna do tej stosowanej przed operacją. Obowiązują oczywiście zalecenia żywieniowe związane z innymi współistniejącymi schorzeniami. Można jeść to, na co się ma ochotę, lecz z umiarem i modyfikując dietę indywidualnie, odpowiednio do sytuacji klinicznej. Każdy chory ze stomią nauczy się po pewnym czasie, jakie produkty powodują u niego dolegliwości, a jakie są dobrze tolerowane. Stosowanie się do ogólnych zaleceń żywieniowych i utrzymywanie prawidłowej masy ciała zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele innych chorób i przedłuża życie. W poradniku, aby ułatwić odbiór informacji, wyodrębniono rozdziały, a niektóre problemy (najczęściej poruszane przez pacjentów) przedstawiono w formie pytań i odpowiedzi. Omówiono różnorodne zagadnienia dotyczące: fizjologii przewodu pokarmowego, konsekwencji częściowego lub całkowitego usunięcia jelita, trybu życia i odżywiania. Poradnik jest przydatny także dla lekarzy (chirurgów, ga-stroenterologów i internistów) oraz dietetyków, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią. Mogą z niego także skorzystać, zwłaszcza z praktycznych wskazówek żywieniowych, rodziny opiekujące się pacjentami ze stomią. Żywienie chorych ze stomią Spis treści Wstęp Układ pokarmowy Podstawowe informacje o stomii Zalecenia dotyczące trybu życia i odżywiania Wydalanie treści jelitowej Postępowanie i zalecenia dietetyczne w przypadku biegunki, zaparć stolca oraz nadmiernego odchodzenia gazów Prawidłowa masa ciała i jej kontrola Przykładowe jadłospisy Wybrane pozycje piśmiennictwa
Zespół jelita nadwrażliwego. Porady lekarzy.. PZWL

29,00 zł 24,50 zł


Powtarzające się, uporczywe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, nie zawsze muszą być objawem groźnej choroby. Mogą one towarzyszyć schorzeniu zwanemu zespołem jelita nadwrażliwego lub jelitem drażliwym. W powstawaniu i leczeniu tego schorzenia znaczącą rolę odgrywają zarówno czynniki żywieniowe, jak i psychiczne. W tym poradniku Czytelnik znajdzie wskazówki, jak zmienić tryb życia oraz dietę, co jeść, a jakich potraw unikać, żeby złagodzić uciążliwe objawy. W książce zawarto praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Gazy jelitowe

16,80 zł 15,03 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Nadmiar gazów w przewodzie pokarmowym to dolegliwość dość powszechna. Jego przyczyną może być poważna choroba przewodu pokarmowego, wymagająca leczenia, jednak najczęściej wynika ona ze stałego pośpiechu, stresu, nadmiernego i nieprawidłowego jedzenia. Gromadzeniu się gazów w jelitach towarzyszą objawy uznawane w naszej kulturze za wstydliwe, dlatego wiele osób nie mówi o nich swojemu lekarzowi i dalej cierpi. Ten poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób żywienia, co jeść, a jakich potraw unikać, aby złagodzić przykre objawy lub nawet całkowicie im zapobiec. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Choroby trzustki. Porady lekarzy..  PZWL wyd. 2009

19,95 zł 17,85 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

 Książka jest skierowana do pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki. Autorzy przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narządu oraz o najczęściej występujących schorzeniach.  Omawiają przyczyny, objawy i możliwości leczenia, do którego również zalicza się stosowanie odpowiedniej diety. Opracowane przy współpracy z dietetyczkami jadłospisy zamieszczone w poradniku są jego bardzo cennym uzupełnieniem..
Uważaj co jesz gdy zażywasz leki

26,25 zł 22,18 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Warto wiedzieć, że stosowanie preparatów witaminowych, mineralnych i suplementów diety zawierających substancje roślinne lub zioła może powodować występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez lekarza preparatami. Niejednokrotnie interakcje te są bardzo złożone i mogą zachodzić na poziomie wchłaniania, dystrybucji, eliminacji lub uwalniania leku. Interakcje dotyczą też przemian biochemicznych leku w wątrobie lub w przewodzie pokarmowym. W rezultacie z powodu wzajemnych oddziaływań leków i suplementów diety efekt terapeutyczny przepisanego przez lekarza środka może być nieprzewidywalny. Autorzy - specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie - udzielają wskazówek i praktycznych porad, kiedy przyjmować leki, czym nie wolno ich popijać, jakie produkty spożywcze osłabiają działanie leku lub je wzmacniają.
Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki PZWL

29,00 zł 24,50 zł


Warto wiedzieć, że stosowanie preparatów witaminowych, mineralnych i suplementów diety zawierających substancje roślinne lub zioła może powodować występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez lekarza preparatami. Niejednokrotnie interakcje te są bardzo złożone i mogą zachodzić na poziomie wchłaniania, dystrybucji, eliminacji lub uwalniania leku. Interakcje dotyczą też przemian biochemicznych leku w wątrobie lub w przewodzie pokarmowym. W rezultacie z powodu wzajemnych oddziaływań leków i suplementów diety efekt terapeutyczny przepisanego przez lekarza środka może być nieprzewidywalny. Autorzy - specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie ? udzielają wskazówek i praktycznych porad, kiedy przyjmować leki, czym nie wolno ich popijać, jakie produkty spożywcze osłabiają działanie leku lub je wzmacniają. Z książki mogą korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Żywienie chorych z nowotworami

44,00 zł 36,96 zł


Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego. W przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości. W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Celiakia. Porady lekarzy i dietetyków

29,00 zł 24,50 zł


Celiakia jest chorobą wrodzoną, utrzymującą się przez całe życie. Czasami ujawnia się pod wpływem dodatkowych czynników, takich jak infekcje, stres lub ciąża, i może wystąpić w różnym wieku. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Główną część książki stanowią jadłospisy.
Gazy jelitowe w.2004 PZWL

29,00 zł 24,50 zł


Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak przekształcić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), żeby złagodzić przykre objawy, lub nawet im zapobiec. Przedstawiają również metody leczenia farmakologicznego, które można stosować po konsultacji z lekarzem. Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego.
Dna moczanowa w. 2012 PZWL

29,00 zł 24,50 zł


Dna zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem żywienia, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko, oraz kawy i alkoholu. Jest to rodzaj zapalenia stawów, którego przyczyną jest nadmierne stężenie kwasu moczowego we krwi. Osoby chore powinny przestrzegać diety i stosować się do wskazówek lekarza, który może zlecić również leczenie farmakologiczne. Autorzy szeroko omawiają przyczyny choroby, opisują jej objawy, sposoby rozpoznania, rodzaje chorób współistniejących oraz metody zapobiegania i leczenia. Dna Moczanowa – od Autorów Dna (diathesis uńca), zwana też skazą moczanową lub podagrą, to rodzaj zapalenia stawów, którego przyczyną jest nadmierne stężenie kwasu moczowego (tzw. hiperurykemia) we krwi, spowodowane zaburzeniami przemiany materii, a dokładnie zaburzeniami katabolizmu puryn. Jeszcze kilka lat temu zastanawiano się, czy wytrącanie się soli kwasu moczowego w stawach, chrząstkach i narządach wewnętrznych zależy od spożycia produktów spożywczych zawierających związki purynowe. Twierdzono, iż odkładanie soli moczanu sodu prawdopodobnie następuje nie w tkankach zdrowych, lecz już w uprzednio chorobowo zmienionych. Dziś wiemy, że odżywianie nie jest sprawą drugorzędną i współczesna nauka widzi w nim potężny środek oddziaływania na stan zdrowia, zdolność do pracy, jak również przebieg wielu procesów, w tym przemiany materii. Pełnowartościowe żywienie jest ważnym warunkiem naszego zdrowia, prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży. Natomiast wadliwe odżywianie hamuje wzrost i rozwój młodych ludzi, zmniejsza odporność organizmu oraz zwiększa śmiertelność. Badania Pewznera dowiodły, że w 85% przypadków różnych schorzeń stawów, serca i wątroby uzyskano poprawę stanu zdrowia za pomocą samej diety. Leczenie dietetyczne może wpływać na skuteczność innych metod leczniczych i na działanie środków farmakologicznych. Można powiedzieć, że tam, gdzie nie było leczenia dietą, nie zastosowano wszystkich możliwości wyleczenia chorego. Poza tym, każdy przyzna, że zawsze należy eliminować przyczynę choroby, a tym bardziej jej zapobiegać, a w przypadku jej istnienia, zmniejszyć dolegliwości. Dodatkowo warto podkreślić, że leczenie dietetyczne jest nieinwazyjne i mało kosztowne. Dna niezwykle rzadko występuje u ludzi młodych, zwłaszcza kobiet przed menopauzą, ale wyniesione z domu złe nawyki żywieniowe wpływają na stan zdrowia w późniejszym okresie życia. Większość cierpiących na skazę moczanową to mężczyźni w średnim wieku, „zapracowani" i nie przykładający wagi do sposobu żywienia. Nieodpowiedni styl życia, w tym brak czasu na spożycie posiłków, które są źle zbilansowane pod względem zawartości składników odżywczych, prowadzą do powstania chorób metabolicznych. Obecnie dna zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem żywienia, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko oraz zbyt dużym spożyciu kawy i alkoholu. Z tego powodu skaza moczanowa bywa nazywana „chorobą bogaczy", aczkolwiek czynnikiem wyzwalającym dnę mogą być także przesadne i źle przeprowadzone kuracje głodowe - tzw. głodówki lub diety oczyszczające. Aby nie dopuścić do choroby, należy stosować profilaktykę zdrowotną i przestrzegać reguł zdrowego stylu życia od najmłodszych lat. Natomiast osoby chore na dnę muszą bezwzględnie przestrzegać odpowiedniej diety, opracowanej indywidualnie dla każdego pacjenta, i uwzględnić umiarkowaną aktywność fizyczną, zwykle umożliwiającą uniknięcie napadów skazy moczanowej i jej powikłań. Aby zmniejszyć wysokie stężenie kwasu moczowego - częste w ostrych atakach choroby - niezbędne jest leczenie farmakologiczne. Trzeba również pamiętać, że diagnoza i ustalenie kuracji należy do lekarza, natomiast dietetyk jest osobą odpowiedzialną za zalecenia żywieniowe i opracowanie stosownej diety. Dlatego najlepsze efekty w leczeniu chorób metabolicznych uzyskuje się w zespołach interdyscyplinarnych, współpracujących ze sobą, składających się z lekarza, dietetyka, a w przypadku otyłości -dodatkowo z rehabilitanta i psychologa. Dna moczanowa Spis Treści   Od Autorów Dna moczanowa - rys historyczny Przyczyny i mechanizmy dny Rodzaje dny Czynniki ryzyka dny Uwarunkowania genetyczne Uwarunkowania chemiczne Hiperlipidemia Nadwaga Alkoholizm Objawy kliniczne dny Choroby współistniejące Otyłość Choroby nerek wywołane zaburzeniami przemiany purynowej Nefropatia dnawa Ostra niezapalna niewydolność nerek Kamica nerkowa Rozedma płuc Miażdżyca i choroba wieńcowa Wyprysk Rozpoznanie dny Zasady postępowania i żywienia w dnie moczanowej Podstawy postępowania Zalecenia dietetyczne Zawartość puryn w produktach spożywczych Przykładowe jadłospisy Dieta niskoenergetyczna - 1200 kcal Dieta niskoenergetyczna - 1500 kcal Dieta podstawowa około 1800-1900 kcal Sposób przyrządzania potraw Leczenie farmakologiczne Podręczny słowniczek Piśmiennictwo  
Choroby trzustki

39,00 zł 32,76 zł


Książka jest skierowana do pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki. Autorzy przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narządu oraz o najczęściej występujących schorzeniach. Omawiają przyczyny, objawy i możliwości leczenia, do którego również zalicza się stosowanie odpowiedniej diety. Opracowane przy współpracy z dietetyczkami jadłospisy zamieszczone w poradniku są jego bardzo cennym uzupełnieniem.
Żywienie chorych z nowotworami

44,00 zł 36,96 zł


Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego. W przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości. W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.  
Zaparcia PZWL

29,00 zł 24,50 zł


Wiele osób cierpi na zaparcia i sięga wówczas po środki przeczyszczające. Ich dłuższe stosowanie może jednak spowodować wystąpienie poważnych powikłań. W zwalczaniu zaparć skuteczne są metody niefarmakologiczne. W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jak zmienić dietę i tryb życia, jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów spożywczych przyrządzać posiłki, by pozbyć się się zaparć.

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka